Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatactivisten bekladden ministerie met verf, 2 aanhoudingen

Klimaatactivisten bekladden ministerie met verf, 2 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - Activisten van Extinction Rebellion (XR) hebben het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) maandagochtend besmeurd met roze verf. Daarmee willen ze het departement naar eigen zeggen "een extra roze bril" geven, "omdat ze geen prioriteit leggen bij het afschaffen van de fossiele subsidies". De politie laat weten dat er twee mensen zijn aangehouden voor de bekladding.

Een woordvoerder van het ministerie laat weten dat er aangifte zal worden gedaan tegen de actievoerders. Ook zal geprobeerd worden de kosten van het schoonmaken op deze mensen te verhalen. Het gebouw wordt maandag nog schoongemaakt.

Met de fossiele subsidies worden fiscale voordelen bedoeld die het gebruik van fossiele brandstof bevoordelen. "Terwijl de klimaatcrisis inmiddels alles bedreigt wat ons lief is, gaat de overheid rustig door met het financieren en faciliteren van industrie die doet alsof er wordt vergroend, maar ondertussen gaat voor maximale winst over de rug van onze toekomst", zegt een van de activisten daarover. "Dit moet stoppen."

Volgens XR duurt de afbouw van de fossiele subsidies te lang. Er gaan tientallen miljarden euro's naar fossiele subsidies (vaak belastingvrijstellingen) en het demissionaire kabinet is al begonnen met het verminderen hiervan. Maar uit een rapport van enkele ministeries in februari bleek ook dat afbouwen van alle subsidies niet eenvoudig is en deels internationaal moet gebeuren.

Meer uit Binnenland

Al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan EK-finale

AMSTERDAM (ANP) - Het is al uren druk in Amsterdamse cafés voorafgaand aan de EK-finale die vanaf 21.00 uur in Berlijn gespeeld wordt door Engeland en Spanje. In Three Sisters Pub en O'reilly's Irish Pub in het centrum van de hoofdstad is het afgeladen, er worden dan ook geen reserveringen aangenomen.

1 uur geleden
Haenen krijgt onderscheiding voor oprichten Betty Asfalt Complex

AMSTERDAM (ANP) - Acteur en schrijver Paul Haenen en zijn echtgenoot Dammie van Geest hebben zondag de Frans Banninck Cocqpenning ontvangen. De onderscheiding wordt uitgereikt aan mensen die meer dan twaalf jaar van grote betekenis zijn geweest voor de gemeente Amsterdam. Burgemeester Femke Halsema gaf het echtpaar de penning bij de overdracht van hun theater Het Betty Asfalt Complex aan het gezelschap De Theatertroep.

3 uur geleden
Cabaretier Guido Weijers gelast Oudejaarsconference 2024 af

BOXMEER (ANP) - Cabaretier Guido Weijers gaat dit jaar geen Oudejaarsconference spelen. De verkoop voor de tournee van dit najaar was al van start gegaan. Maar op de websites van theaters staat nu dat de komiek niet meer de Oudejaarsconference gaat spelen, maar zijn reguliere programma Momentum in reprise neemt. Weijers speelt deze show al vanaf januari.

3 uur geleden
'Burgerwacht' controleert lopers Vierdaagse op legertekens Israël

NIJMEGEN (ANP) - De groep Nijmegen4Palestine wil tijdens de Nijmeegse Vierdaagse wandelaars aanspreken die symbolen dragen van het Israëlische leger. Ze worden dan gevraagd de stad te verlaten, want de protestgroep wil niet dat het "wandelevenement gebruikt wordt voor Israëlische propaganda".

3 uur geleden
Schoof stuurt Trump brief met beterschapswensen

DEN HAAG (ANP) - Premier Dick Schoof stuurt Donald Trump, die gewond raakte bij een aanslag, zondagmiddag nog een brief met beterschapswensen. Dat zei de premier tijdens een persmoment bij het ministerie van Algemene Zaken.

6 uur geleden
Voorzitter Republikeinen Nederland: hoofd Secret Service moet weg

DEN HAAG (ANP) - Het hoofd van de Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump, moet ontslag nemen. Dat zegt voorzitter van Republicans Abroad Netherlands Renee Nielsen in een reactie op de moordaanslag op presidentskandidaat Trump.

9 uur geleden
Explosie in woning Rotterdam leidt tot ontdekking drugslab

ROTTERDAM (ANP) - Een explosie in een woning zondagochtend vroeg in Rotterdam-Zuid heeft een drugslab aan het licht gebracht. De explosie is vermoedelijk van binnenuit ontstaan, maar of het lab daadwerkelijk de oorzaak van de explosie was, moet nog worden onderzocht. Na de ontploffing brak brand uit. Niemand is gewond geraakt, meldt de politie.

13 uur geleden