Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

Klimaatactivist mag niet naar blokkade A12

DEN HAAG (ANP) - De voorzieningenrechter kan vrijdag in een kort geding niet oordelen of het al dan niet terecht is dat het Openbaar Ministerie een klimaatactivist toegang tot de Utrechtsebaan heeft ontzegd. De betreffende klimaatactivist, Lucas Winnips, mag daarom zaterdag niet naar de demonstratie op de A12 van Extinction Rebellion.

Dinsdag wordt de zaak opnieuw voorgelegd bij de raadkamer. Die zal dan officieel beoordelen of het terecht is dat het OM Winnips een zogeheten gedragsaanwijzing heeft opgelegd, waardoor de activist de komende tijd niet op of in de buurt van de Utrechtsebaan mag komen, zoals dat stuk snelweg heet. De rechter wijst er vrijdag op dat Winnips wel mag demonstreren op het Malieveld, dat aan de A12 ligt. Ook het OM zei al eerder dat Extinction Rebellion daar wel welkom is.

"Demonstreren is een grondrecht, een groot goed in onze democratische samenleving", stelde de rechter. "Maar dat recht is ook niet onbegrensd. Als dat noodzakelijk is, mag dat worden beperkt." De advocaat van de activist Willem Jebbink stelde in de rechtszaak dat de gedragsaanwijzing van het OM onterecht was. Het inperken van het demonstratierecht is voorbehouden aan de burgemeester, zei hij.

Teleurgesteld

Winnips laat na de zaak weten teleurgesteld te zijn over de uitkomst. "We hadden goede hoop." Donderdagochtend zijn nog zes andere klimaatactivisten opgepakt omdat zij opriepen mee te doen aan deze demonstratie. Ook zij kregen daarna te horen dat ze zich de komende negentig dagen niet op de Utrechtsebaan mogen begeven.

Na de aanhoudingen lieten negen maatschappelijke organisaties weten de acties van het OM onterecht te vinden en "een poging om het maatschappelijk debat over vreedzaam actievoeren negatief te beïnvloeden en te criminaliseren". De bestuurders van de organisaties zoals Greenpeace, Milieudefensie, FNV en Oxfam Novib zijn nu van plan ook naar Den Haag te gaan. Ze willen zich bij de actie van Extinction Rebellion uitspreken voor het recht op protest. Inmiddels hebben ongeveer 25 organisaties deze steunactie onderschreven, meldt Greenpeace. Er wordt een grote opkomst verwacht.

Meer uit Binnenland

Weerstand van bewoners tegen komst erotisch centrum in Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Honderden Amsterdammers zijn tegen de komst van een nieuw erotisch centrum in de stad. Ze verwachten overlast en criminaliteit. Bewoners rond de drie voorkeurslocaties in de stadsdelen Zuid en Noord hebben dinsdag- en woensdagavond hun onvrede geuit op bijeenkomsten met burgemeester Femke Halsema. Ook hebben meer dan 9000 mensen petities ondertekend tegen de komst van het centrum.

2 uur geleden
RTL wil 'stevig gesprek' met ITV, inzet niet duidelijk

HILVERSUM (ANP) - RTL wil een "stevig gesprek" voeren met producent ITV, nadat deze een samenvatting van het rapport over de misstanden bij het programma The Voice heeft gepubliceerd. Dat laat een woordvoerder van RTL woensdag weten.

4 uur geleden
Hamer: arbeidsinspectie zou veranderingen ITV moeten controleren

DEN HAAG (ANP) - Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, zou willen dat de Nederlandse Arbeidsinspectie extra toezicht gaat houden op producent ITV om te kijken of de beloofde initiatieven na de wantoestanden bij The Voice echt zijn doorgevoerd. Dat laat zij aan het ANP weten in reactie op de verklaring die ITV woensdag naar buiten bracht na veertien maanden onderzoek.

6 uur geleden
Politiebureau ontruimd na afgeven tas met mogelijke handgranaten

DEN HAAG (ANP) - Twee handgranaten die woensdag werden afgegeven bij politiebureau Leidschendam-Voorburg zijn veiliggesteld, meldt de politie Den Haag. Dat is gebeurd door het Team Explosieven Verkenning dat onderzoek deed naar het voorval.

6 uur geleden
Amsterdam UMC: een op drie vrouwen houdt klachten na keizersnede

AMSTERDAM (ANP) - Een aanzienlijk deel van de vrouwen die via een keizersnede bevallen, houdt daar op de langere termijn problemen aan over. Ongeveer een op de drie heeft last van aanhoudende buikpijn, bloedverlies of verminderde vruchtbaarheid, melden onderzoekers van Amsterdam UMC. Ze beschrijven deze klachten in een wetenschappelijke publicatie voor het eerst samenhangend als een ziektebeeld. Daar hebben ze de Engelse naam Caesarean Scar Disorder aan gegeven.

6 uur geleden
Provincies willen voorlopig verder met plannen landelijk gebied

ARNHEM (ANP) - De provincies gaan voorlopig door met het werken aan het Provinciaal Programma Landelijk Gebied (PPLG). In dit plan moeten zij beschrijven hoe ze in de nabije toekomst willen omgaan met natuur, water, klimaat en - vooral - stikstofuitstoot. De eerste versies van de provinciale plannen moeten uiterlijk op 1 juli op tafel liggen bij minister Christianne van der Wal van Natuur en Stikstof. Of dat gaat lukken is voor veel provincies nog de vraag na de provinciale verkiezingen van 15 maart met de grote winst voor de BoerBurgerBeweging (BBB), verklaard tegenstander van het stikstofbeleid.

6 uur geleden
Na afronden repliek gaat liquidatieproces Marengo laatste fase in

AMSTERDAM (ANP) - Met de afronding woensdagmiddag van de reactie van het Openbaar Ministerie op de pleidooien van de advocaten in het omvangrijke liquidatieproces Marengo, gaat de strafzaak de laatste fase in. Vanaf 6 april mogen de advocaten van alle verdachten nog een laatste keer (nieuwe) standpunten naar voren brengen en krijgen de verdachten de mogelijkheid tot het laatste woord. De stap daarna is de uitspraak van de rechtbank, die staat gepland in oktober.

7 uur geleden