Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaatactivist Greta Thunberg opnieuw opgepakt bij XR-blokkade

Klimaatactivist Greta Thunberg opnieuw opgepakt bij XR-blokkade

DEN HAAG (ANP) - Klimaatactivist Greta Thunberg is opnieuw opgepakt door de politie bij een blokkade van Extinction Rebellion in Den Haag. Eerder op de middag werd ze ook al aangehouden op de Zuid-Hollandlaan, maar ze keerde terug in de stad nadat ze was weggevoerd in een bus met andere betogers. Daar maakte ze weer deel uit van een blokkade, dit keer op de Koningskade.

De politie haalde haar als eerste uit de groep en zette de Zweedse activist dit keer in een arrestantenbus. Meerdere actievoerders werden meegenomen in het politiebusje. Anderen gingen net als bij de eerste blokkade in een stadsbus.

Vlak na de tweede blokkade ontstond er schuin tegenover weer een blokkade, met enkele tientallen actievoerders. De politie trekt deze mensen van de weg af.

Thunberg vertelde na de eerste aanhouding vanuit de bus telefonisch tegen het ANP dat haar arrestatie rustig is verlopen. "Maar daar gaat het niet om, ik ben hier voor het klimaatdoel." De activist zei het idee te hebben dat ze haar boodschap goed heeft kunnen overbrengen in Den Haag. "Tientallen jaren wordt al beloofd actie te ondernemen. Dat gebeurt maar niet. We zullen zien of het nu wel lukt."

De klimaatactivisten slaagden er tot nu toe niet in om zoals gepland de Utrechtsebaan voor de 37e keer te blokkeren. Rond 13.00 uur kwamen er honderden betogers bij de snelweg aan na een mars door de stad. De massaal aanwezige politie wist een blokkade van de A12 te voorkomen. Zeker drie personen zijn door agenten meegenomen toen ze langs de politie de snelweg probeerden op te gaan. Het verkeer rijdt nog over de Utrechtsebaan.

Meer uit Binnenland

Musical over leven prinses Beatrix op komst

BEST (ANP) - Productiehuis MediaDome werkt aan een musical over het leven van prinses Beatrix. Voor het stuk wordt een nieuw theater gebouwd in een bestaande hal in het Brabantse Best.

26 minuten geleden
Halsema 'beetje gespannen' voor dodenherdenking op Dam

HILVERSUM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema is "een beetje gespannen" voor de Nationale Dodenherdenking zaterdag op de Dam, liet ze dinsdagavond weten bij Nieuwsuur. Dit jaar gelden extra veiligheidsmaatregelen om spontane protestacties of verstoringen te voorkomen. Mensen moesten zich aanmelden om bij de herdenking op de Dam te zijn; alle 10.000 plekken zijn inmiddels vergeven.

2 uur geleden
Nederlandse vrouw opgepakt voor moordaanslag Spaanse politicus

MADRID (ANP) - Een Nederlandse vrouw is aangehouden voor betrokkenheid bij de moordaanslag op de Spaanse politicus Alejo-Vidal Quadras. Ze is op basis van een Europees arrestatiebevel in Nederland aangehouden, melden Spaanse media. De vrouw wordt onder meer verdacht van het financieren en voorbereiden van de moordaanslag. Een woordvoerder van de Nederlandse politie laat weten niets te zeggen over de aanhouding en verwijst naar de Spaanse politie.

4 uur geleden
Alle 10.000 plekken Nationale Herdenking op Dam vergeven

AMSTERDAM (ANP) - Alle 10.000 plekken voor de Nationale Herdenking op 4 mei op de Dam in Amsterdam zijn vergeven. Iets voor 19.30 uur was het niet meer mogelijk een plek te reserveren.

4 uur geleden
Man (22) opgepakt om mogelijk zedenmisdrijf in woonzorginstelling

BREDA (ANP) - De politie heeft een 22-jarige man aangehouden op verdenking van mogelijk seksueel grensoverschrijdend gedrag bij bewoners van een woonzorginstelling in Breda. De zorginstelling heeft aangifte gedaan van een ingehuurde zorgmedewerker die bij meerdere bewoners seksueel grensoverschrijdend gedrag zou hebben gepleegd, meldt de politie. Daarop werd de man opgepakt.

6 uur geleden
Nijmeegse asielopvang blijft toch opnieuw langer open

NIJMEGEN (ANP) - De asielopvang op voormalig sportpark Winkelsteeg in Nijmegen hoeft ondanks eerdere waarschuwingen van de gemeente toch niet volledig dicht op 1 mei. Dat maakt de gemeente bekend op de middag voor de locatie dicht moeten gaan. "Dat er nog maximaal tweehonderd personen voor maximaal twee weken blijven, vinden wij acceptabel", aldus burgemeester Hubert Bruls in de aankondiging.

7 uur geleden
OM eist zes jaar cel en tbs voor onlinemisbruik minderjarigen

DEN HAAG (ANP) - Het Openbaar Ministerie heeft dinsdag een celstraf van zes jaar en tbs met dwangverpleging geƫist tegen een 37-jarige man uit Noordwijk voor onlinemisbruik van achttien minderjarige slachtoffers.

9 uur geleden