Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaat hoog op agenda universiteiten, 'noodtoestand' niet omarmd

Klimaat hoog op agenda universiteiten, 'noodtoestand' niet omarmd

DEN HAAG (ANP) - Klimaatverandering aanpakken staat hoog op de agenda van Nederlandse universiteiten. Ze noemen de opwarming van de aarde "urgent" en zien een belangrijke rol voor zichzelf weggelegd om de maatschappij te verduurzamen en weerbaarder te maken, blijkt uit een rondgang door de klimaatredactie van het ANP. Het uitroepen van een 'klimaatnoodtoestand’, zoals de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) vorige week deed en activistische studenten tijdens diverse acties hebben geëist, krijgt vooralsnog geen navolging.

Het bestuur van de EUR besloot vorige week dat klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit zo ernstig zijn, dat dit moet worden gezien als een noodtoestand. Volgens de universiteit is "dringend en gecoördineerd actie nodig om de gevolgen van klimaatverandering en de verwoesting van ecosystemen tegen te gaan".

Zo denken andere universiteiten er inhoudelijk ook over, maar de term noodtoestand slaat niet aan. De Universiteit Utrecht (UU) spreekt liever over de 'klimaatcrisis'. "Een noodtoestand wordt afgekondigd door een overheid en maakt het mogelijk om rechten van burgers tijdelijk in te perken’’, reageert een woordvoerster van de UU. Klimaatverandering is volgens de universiteit wel "de grootste uitdaging waar we als mensheid voor staan". Op 27 maart is de klimaatcrisis ook het thema van de Dies Natalis, de ‘geboortedag’ van de universiteit.

WUR gebruikt term 'noodtoestand' niet

Wageningen University & Research (WUR) gebruikt de term 'noodtoestand' om dezelfde reden niet. De universiteit wil daarmee overigens geen commentaar leveren op de EUR en voegt er in het algemeen aan toe "dat wij enthousiast zijn dat duurzaamheid hoog op de agenda staat’’. Duurzaamheid is al langer een speerpunt van de WUR, die al jaren op de eerste plaats staat in de GreenMetric ranking. Dat is een internationale ranglijst die de duurzaamheid van wetenschappelijke instellingen vergelijkt.

Ook aan de TU Delft is klimaat uitgegroeid tot een van de voornaamste thema's: daar zijn nu zo’n duizend onderzoekers actief op het gebied van klimaat en duurzame energie, laat de universiteit weten. Voor het eigen ‘Climate Action Programma’ heeft de technische universiteit 22 miljoen euro uitgetrokken tot 2030. De onderzoeksprogramma’s richten zich onder meer op schone energiebronnen en de kringloopeconomie, waarin grondstoffen zoveel mogelijk worden hergebruikt.

Klimaatengineering TU Delft

Ook het "laatste redmiddel" klimaatengineering staat in Delft op de onderzoeksagenda. "Door kleine stofdeeltjes in de stratosfeer te brengen bijvoorbeeld, kun je zonnestraling terug de ruimte in kaatsen", vat de universiteit het kort samen. De technieken zijn verre van volwassen, maar volgens de TU "moet al de discussie op gang komen of dit wenselijk is en onder welke voorwaarden dan."

Aan de Universiteit van Amsterdam (UvA) wordt momenteel veel gediscussieerd over klimaatverandering en specifiek over de banden met bedrijven die daaraan bijdragen. De universiteit heeft besloten in de tussentijd geen nieuwe projecten te beginnen met olie- en gasbedrijf Shell of "soortgelijke bedrijven".

Meer uit Binnenland

Claude en FLEMMING benadrukken belang van bevrijdingsfestivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Als Ambassadeurs van de Vrijheid vliegen Claude en FLEMMING zondag door het hele land om op diverse bevrijdingsfestivals op te treden. De artiesten vinden het een voorrecht om dit te doen en zijn blij dat de festivals er ondanks financiële zorgen überhaupt zijn, zeggen ze in een gesprek met het ANP.

32 minuten geleden
Duizenden kijken in Eindhoven op straat naar PSV - Sparta

EINDHOVEN (ANP) - Duizenden mensen hebben zich zondag aan het begin van de middag in het centrum van Eindhoven verzameld om op grote schermen de thuiswedstrijd van PSV tegen Sparta te kijken. De drukte is zo groot dat onder meer op de Markt en het 18 Septemberplein niemand meer wordt toegelaten. Ook de straat Stratumseind is afgesloten.

40 minuten geleden
Nablussen brand Oss gaat door, omwonenden nog niet naar huis

OSS (ANP) - De brandweer in Oss is zondag nog altijd bezig met het nablussen van de brand die vrijdagochtend uitbrak in het distributiecentrum Vice Versa aan de Kanaalstraat in de Brabantse gemeente. Vijf mensen die in de directe omgeving wonen, hebben de nacht elders doorgebracht. Of zij zondag naar huis kunnen, is niet bekend. Door de brand ging het pand verloren, een loods van 300 bij 150 meter vol levensmiddelen.

1 uur geleden
Ambassadeurs van de Vrijheid met heli's onderweg naar festivals

GILZE EN RIJEN (ANP) - Claude, FLEMMING, Son Mieux en Wende, de Ambassadeurs van de Vrijheid van dit jaar, zijn vanaf vliegbasis Gilze-Rijen met helikopters van Defensie opgestegen op weg naar de bevrijdingsfestivals waar zij zondag optreden. Toen de Ambassadeurs de lucht ingingen, was het droog en brak de zon een beetje door.

2 uur geleden
Alle vijf aangehouden personen rondom herdenking Dam weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De vijf mensen die zaterdag rondom de Nationale Herdenking op de Dam in Amsterdam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat een woordvoerder van de politie zondagochtend weten. Vier personen werden tijdens de ceremonie op het Amsterdamse plein aangehouden. Een 41-jarige man werd eerder op de zaterdag al opgepakt voor opruiende teksten die hij op sociale media zou hebben gezet.

3 uur geleden
Gunstige weersomstandigheden voor bevrijdingsfestivals

HOUTEN (ANP) - Anders dan tijdens dodenherdenking een dag eerder, wordt het weer op Bevrijdingsdag op veel plekken beter. Volgens Weeronline wordt het in het noorden maximaal 14 graden. In het zuidoosten wordt rekening gehouden met temperaturen tot maximaal 18 graden.

5 uur geleden
Advocaat: drie arrestanten Dam zaterdagavond laat weer vrij

AMSTERDAM (ANP) - De drie mensen die tijdens de Nationale Herdenking op de Dam zijn aangehouden, zijn weer vrij. Dat laat hun advocaat Willem Jebbink weten. Het drietal is zaterdagavond "laat in vrijheid gesteld", aldus Ebbink.

6 uur geleden