Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klimaat belangrijk voor kiezers, veel steun voor groen herstel

Klimaat belangrijk voor kiezers, veel steun voor groen herstel

AMSTERDAM (ANP) - De coronacrisis is ook "een kans voor een duurzame economie", vindt een grote meerderheid van de kiezers die hebben meegedaan aan een peiling van onderzoeksbureau I&O Research. 'Groen herstel' kan rekenen op steun van 72 procent van de 2336 ondervraagden. Zij zijn het eens met de stelling: "We moeten de coronacrisis zo aanpakken dat we gelijk iets voor het klimaat doen". De peiling is uitgevoerd in opdracht van Milieudefensie.

Zes op de tien ondervraagden noemen het klimaatstandpunt van politieke partijen belangrijk voor hun keuze op 17 maart. Die dag staan de Tweede Kamerverkiezingen op de agenda en het is de bedoeling dat die doorgaan, ondanks de coronapandemie.

Gemiddeld vinden linkse kiezers klimaat belangrijker dan rechtse kiezers. Toch zegt ook 58 procent van de ondervraagden die vorige keer op de VVD hebben gestemd het een belangrijk thema te vinden. Hetzelfde geldt voor 54 procent van de CDA-kiezers.

Vrijwel alle respondenten die in 2017 op GroenLinks hebben gestemd, vinden het klimaat belangrijk. Voor kiezers van PvdD (90 procent), D66 (85 procent), PvdA (82 procent), ChristenUnie (66 procent), en SP (64 procent) geldt dat ook. Ondervraagde kiezers van Forum voor Democratie en PVV zijn het minst bezig met het klimaat. Ook de SGP-aanhang is volgens de peiling geen voorstander van meer klimaatactie.

Van alle ondervraagden vindt 52 procent dat het volgende kabinet meer moet doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen dan Rutte-III. Van 31 procent mag dat "ongeveer even veel" zijn, 12 procent wil juist minder maatregelen en 5 procent weet het niet.

Ook hier is een tweedeling tussen links en rechts te zien, met aanhangers van GroenLinks en FvD als uitersten. Linkse kiezers willen vaker meer actie zien tegen klimaatverandering, rechtse kiezers zijn daar vaker tegen. Van de gepeilde CDA- en VVD-kiezers wil respectievelijk 47 procent en 42 procent dat het volgende kabinet meer doet. Een ongeveer net zo groot deel van de aanhang van deze partijen wil een pas op de plaats.

Alleen de gepeilde FvD-aanhang vindt in meerderheid dat minder moet gebeuren om de CO2-uitstoot omlaag te krijgen. Van de PVV-kiezers gaat 41 procent voor "minder", 34 procent wil het klimaatbeleid houden zoals het is en 21 procent vindt dat er een schep bovenop moet.

De grootste consensus bestaat over de stelling dat grote, vervuilende bedrijven meer moeten doen om klimaatverandering tegen te gaan. Daar is 92 procent het mee eens. Ook kiezers aan de rechterflank van het politieke spectrum vinkten in meerderheid aan dat ze het hiermee eens zijn.

Volgens het onafhankelijke I&O is de gepeilde groep een afspiegeling van de bevolking qua geslacht, leeftijd, regio, opleidingsniveau en stemgedrag bij de Tweede Kamerverkiezingen in maart 2017.

Meer uit Binnenland

Kunstenbond: twee derde stripmakers verdient onder minimumloon

AMSTERDAM (ANP) - Zeker twee op de drie striptekenaars in Nederland verdienen onder het minimumloon. Dat is de uitslag van een grote enquête die de Kunstenbond heeft gehouden samen met Aimée de Jongh, de winnaar van de Stripschapsprijs 2022. De tekenares heeft het geld dat zij had gewonnen, gebruikt om in kaart te brengen hoe de financiële situatie van de Nederlandse cartoonisten is.

3 uur geleden
Kraan blijft dit weekend defecte autobrug Holwert bedienen

HOLWERT (ANP) - De problemen met de autobrug in de haven van het Friese Holwert zijn nog altijd niet verholpen. De kraan die als noodoplossing is neergezet om de brug te bedienen, blijft in ieder geval dit weekend nog staan, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

5 uur geleden
Suri-Change: 20.000 euro voor tip die leidt naar daders explosies

ROTTERDAM (ANP) - Suri-Change, het geldwisselkantoor dat de laatste tijd slachtoffer is van explosies bij filialen, looft 20.000 euro uit voor de tip die leidt naar de "mogelijke daders van de explosies". In een persbericht stelt het bedrijf dat "beschuldigingen aan haar adres ongegrond zijn" en belooft ze "volledige medewerking aan de betrokken instanties". Advocaat van het bedrijf Ayse Çimen kan geen verdere inhoudelijke toelichting geven.

7 uur geleden
Boni roept Kip cordon bleu terug, zit kipsaté in verpakking

DEN HAAG (ANP) - Supermarktketen Boni roept per direct het product Kip cordon bleu 2 stuks met houdbaarheidsdatum 09-06-2023 terug. In de verpakking zit namelijk niet kip cordon bleu, maar kipsaté schnitzel.

8 uur geleden
Zuid-Europa populair in zomervakantie, ook actieve reizen in trek

DEN HAAG (ANP) - Zon, zee en strand blijven voor veel Nederlanders populaire ingrediënten voor hun aanstaande zomervakantie. Uit een rondgang langs grote reisorganisaties blijkt dat Zuid-Europa dit jaar in trek is als vakantiebestemming. Tegelijkertijd zitten actieve vakanties naar noordelijker landen in de lift, ziet een aantal bedrijven uit de reisbranche.

9 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

10 uur geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

12 uur geleden