Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kleinere klas ook goed voor economie'

'Kleinere klas ook goed voor economie'

AMSTERDAM (ANP) - Met een investering van bijna 2 miljard euro in met name kleinere klassen en effectieve begeleiding van beginnende leerkrachten, kan er een ook flinke verbetering van de economie worden behaald. Het effect op de totale waarde aan alle goederen en diensten van ons land, het bruto binnenlands product (bbp), zou op de lange duur op een groei van maximaal bijna 7 miljard euro kunnen neerkomen.

Dat staat in een rapport dat de Universiteit van Amsterdam heeft opgesteld op verzoek van de Algemene Onderwijsbond AOb. Wie goed is opgeleid, verdient en spendeert meestal meer en betaalt ook meer belasting. Kleinere klassen met goede leerkrachten die ook niet snel uitvallen zijn dus beter voor de economie.

Omdat de invoering van een pakket aan betere begeleiding en kleinere klassen echter veel tijd kost en ook ingewikkeld is, is het vooralsnog volgens de onderzoekers voor de kortere termijn realistischer om uit te gaan van 3,5 miljard aan extra economische groei door een dergelijke impuls.

Basisonderwijs

Het grootste deel van de investeringen is nodig voor kleinere klassen in het basisonderwijs. Volgens de AOb staat internationaal wel vast dat een klas van maximaal 21 kinderen de beste omvang is.

De groepsgrootte in het primair onderwijs komt binnenkort aan de orde in de Tweede Kamer. Het gemiddelde is volgens de AOb licht gedaald naar 22,6 kind per klas, maar "nog steeds zit een derde van de leerlingen in het basisonderwijs in een klas van meer dan 25 kinderen".

Meer uit Binnenland

Vader en zoon aangehouden na mishandeling feesttent Waspik

WASPIK (ANP) - De politie heeft twee mannen uit Tilburg aangehouden op verdenking van mishandeling. De verdachten, een 56-jarige man en zijn 33-jarige zoon, zouden een beveiliger hebben mishandeld tijdens een evenement in Waspik. Het incident gebeurde in en rond een feesttent in de Brabantse plaats. Beide verdachten zitten nog vast.

1 uur geleden
Ook Den Haag sluit pand Suri-Change na ontploffing

DEN HAAG/ROTTERDAM (ANP) - Ook in Den Haag sluit de burgemeester een vestiging van de Surinaamse geldwisselketen Suri-Change na een incident met een explosief. Amsterdam ging daar vrijdag al toe over, Rotterdam volgde zondag. Het pand aan de De Heemstraat moet zes maanden dichtblijven.

1 uur geleden
Voldoende zonneschijn op eerste dag meteorologische zomer

HOUTEN (ANP) - De meteorologische zomer begint dit jaar vrij zonnig, meldt Weeronline. Wel is er op de eerste zomerdag, donderdag 1 juni, sprake van grote temperatuurverschillen in het land. In het Waddengebied wordt het niet warmer dan 15 graden. Wat meer naar het oosten en zuiden toe en in de Randstad staan waarden tussen 19 en 22 graden op het programma.

1 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man in Spanbroek gevonden in Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is maandag gevonden in Beverwijk, meldt de politie. Hij wordt medisch onderzocht en daarna verhoord. "We bedanken echt iedereen die met ons mee heeft gezocht, het waren er velen!", aldus de politie.

2 uur geleden
Vermoedelijk ontvoerde man gezien bij station Beverwijk

BEVERWIJK (ANP) - De politie heeft maandag meerdere meldingen gekregen dat de man die vrijdagmiddag vermoedelijk werd ontvoerd uit het Noord-Hollandse Spanbroek is gezien in de omgeving van station Beverwijk, zo'n 35 kilometer vanaf de mogelijke ontvoerplek. De politie heeft hem echter nog niet gevonden en roept mensen op naar hem uit te kijken en 112 te bellen als ze hem zien. Een woordvoerder van de politie laat weten dat de man in zijn eentje gezien is in de omgeving van het station.

4 uur geleden
Ontploffing bij Surinaams geldwisselkantoor in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Bij een Surinaams geldwisselkantoor aan de De Heemstraat in Den Haag is in de nacht van zondag op maandag iets tot ontploffing gebracht. Het gaat om een pand van de keten Suri-Change, die de laatste tijd vaker doelwit is geweest van explosies. De schade beperkt zich tot de voordeur, er is niemand gewond geraakt, meldt de politie.

8 uur geleden
Anadolu: Erdogan opnieuw populairste kandidaat in Nederland

ANKARA (ANP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan, die zondag is herkozen, is ook tijdens de tweede ronde van de presidentsverkiezingen de populairste kandidaat onder kiezers in Nederland gebleken. Hij kreeg 70,5 procent van de stemmen en rivaal Kemal Kilicdaroglu 29,6 procent, meldt het Turkse persbureau Anadolu.

8 uur geleden