
Kleiner verlies voor NS, maar minder treinen op tijd
UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) hebben afgelopen jaar een kleiner operationeel verlies geleden dan in 2021. Dat kwam doordat de reizigersaantallen weer groeiden in het jaar waarin de coronamaatregelen af werden gebouwd. Maar toch was 2022 een "zwaar en vervelend jaar" , zegt Wouter Koolmees, de nieuwe president-directeur van het spoorbedrijf. Door problemen met personeel vielen afgelopen jaar veel treinen uit en viel ook de punctualiteit tegen.
De NS verdiende 3,1 miljard euro aan kaartverkoop en de exploitatie van stations. Dat is fors meer dan de 2,3 miljard euro van een jaar eerder. Het onderliggende operationele verlies kwam uit op 304 miljoen euro. In 2021 legde de NS nog ruim drie keer zoveel (952 miljoen euro) toe op het laten rijden van treinen. Toen bleven nog meer mensen thuis vanwege coronamaatregelen en ruimere thuiswerkafspraken. Uiteindelijk kon NS wel een nettowinst in de boeken schrijven. Het spoorbedrijf kreeg van de overheid 274 miljoen vergoeding voor de teruggelopen reizigersaantallen en 12 miljoen euro aan NOW-subsidies.
Bovendien kon de NS 385 miljoen euro aan eerder in de stroppenpot gestopt geld weer vrijgeven. In 2020 had NS een afwaardering van 1,6 miljard euro in de boeken gezet, maar dat bleek achteraf te veel te zijn door de beschikbaarheidsvergoedingen die de overheid gaf om zoveel mogelijk treinen te laten rijden.
Dienstregeling
Maar de prestaties van het treinvervoer vielen dus wel tegen. 91,6 procent van de treinen reed op tijd. Dat was in 2021 nog 94,4 procent en in 2019, voor corona, 92,6 procent. Wel werd net voldaan aan de streefwaarde van 91,5 procent. Ook de kans op een zitplaats in de spits nam af. Maar NS benadrukt dat de cijfers weinig zeggen over de individuele ervaringen van reizigers omdat er veel problemen waren en veel treinen uitvielen. Het spoorbedrijf spreekt zelf van "een jaar van uitersten".
Door alle problemen paste NS de dienstregeling vanaf het najaar aan en sinds begin december is de volledige dienstregeling 2023 van kracht. Dat leidde in januari al tot veel minder te drukke treinen, minder uitvallende treinen en meer mensen die een zitplaats hadden in de spits in vergelijking met januari 2020. Die maand was de laatste voordat de coronapandemie toesloeg.
Meer uit Financieel
HAARLEMMERMEER (ANP) - Schiphol spant een rechtszaak aan tegen de eigenaar van zonnepanelen die zonlicht zodanig weerkaatsen dat ze piloten verblinden. Met een kort geding wil de luchthaven afdwingen dat de eigenaar de zonnepanelen verwijdert. Ze vormen volgens Schiphol een "onaanvaardbaar risico voor de veiligheid".
6 minuten geledenWAALWIJK (ANP) - Autodealerbedrijf Van Mossel denkt dat de reparaties voor de grote terugroepactie van Citroëns in Nederland het bedrijf ongeveer zeven tot tien dagen duren. Volgens een woordvoerder verwachten de Citroën-dealers van het concern, die vooral in Noord-Holland zitten, ongeveer 3300 auto's te repareren aan defecte airbags.
1 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - Staalconcern ArcelorMittal zegt niet meer te investeren in installaties voor schoner staal in de Duitse plaatsen Bremen en Eisenhüttenstadt. Het is volgens het bedrijf moeilijk om er voldoende geld mee te verdienen, zelfs met honderden miljoenen euro's steun van de Duitse overheid. In Nederland is Tata Steel in gesprek met Den Haag over steun voor dezelfde soort installaties als ArcelorMittal zou bouwen in Duitsland.
2 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De ministers van Financiën van de eurozone hebben ingestemd met de toetreding van Bulgarije tot de eurozone. Dit betekent dat Bulgarije op 1 januari 2026 de euro kan invoeren. Dat heeft voorzitter Paschal Donohoe van de Eurogroep, de groep van ministers van Financiën van de eurolanden, bekendgemaakt.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is donderdag met een verlies gesloten. Ook andere Europese beurzen gingen omlaag. De vraag of de Verenigde Staten zich actiever gaan mengen in het wapengeweld tussen Iran en Israël hing duidelijk boven de markt.
3 uur geledenLUXEMBURG (ANP) - De EU-ministers van Financiën overleggen donderdag of Bulgarije per 2026 de euro mag invoeren als munteenheid. Eurocommissaris Valdis Dombrovskis (Economie) ziet geen obstakels, zei hij voor het begin van een vergadering hierover. Demissionair minister Eelco Heinen (Financiën) heeft geen bezwaren, zei hij bij aankomst.
5 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Autoconcern Stellantis roept 33.260 eigenaren van bepaalde Citroëns in Nederland op hun auto per direct niet meer te gebruiken vanwege problemen met de airbag. De oproep volgt op een incident in Frankrijk vorige week, waarbij een vrouw in Reims overleed aan verwondingen die werden veroorzaakt door een van deze airbags. Zij zat in een Citroën C3 uit 2014.
6 uur geleden