Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine winst voor AEX bij begin nieuwe beursweek

Kleine winst voor AEX bij begin nieuwe beursweek

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index in Amsterdam is maandag met een kleine winst aan de nieuwe sessie begonnen. Beleggers doen het rustig aan na een turbulente beursweek waarin verschillende centrale banken de rentes verhoogden. De agenda voor beleggers is nagenoeg leeg. De markten moeten het ook doen zonder input uit de Verenigde Staten. Daar blijven de beurzen dicht vanwege Juneteenth, waarbij de afschaffing van de slavernij in de VS wordt herdacht.

De AEX-index noteerde kort na de openingsbel 0,2 procent hoger op 637,07 punten. Vastgoedfonds Unibail-Rodamco-Westfield was de sterkste stijger in de leidende index op Beursplein 5 met een winst van 1,6 procent. Adyen sloot de rij. Het betaalbedrijf verloor 2,3 procent van zijn beurswaarde.

De MidKap, met daarin de middelgrote fondsen, won 0,1 procent tot 920,39 punten. Air France-KLM steeg 2,7 procent, waarmee het de sterkste stijger was. De blik van beleggers blijft gericht op de problemen in de luchtvaart- en reissector waar personeelstekorten zorgen voor verstoringen. Op de luchthaven van Brussel vertrekken er vanwege een staking bijvoorbeeld geen vluchten.

easyJet

Verder kwam de Britse prijsvechter easyJet met een handelsupdate. Daarin kondigde het aan dat het de vluchten vanaf Schiphol, maar ook vanaf de Londense luchthaven Gatwick gaat verminderen. Het aandeel easyJet verloor in Londen 2,7 procent. Sectorgenoten als British Airways-moeder IAG en Lufthansa wonnen in respectievelijk Londen en Frankfurt tot 2,8 procent.

De leidende graadmeters in Londen en Frankfurt stegen tot 0,6 procent. Parijs won 0,2 procent. De partijencoalitie van president Emmanuel Macron, Ensemble, verloor haar meerderheid in het Franse parlement. Dit betekent dat hij waarschijnlijk grote moeite zal hebben het beleid door te voeren op basis waarvan hij in april als president werd herkozen. Zo beloofde Macron belastingverlagingen, hervorming van het sociale stelsel en verhoging van de pensioenleeftijd.

Oliesector

De oliesector staat ook in de belangstelling na de stevige prijsval van voor het weekend. De vrees voor een recessie en daarmee een lagere vraag zorgden er vrijdag voor dat een vat olie 6 tot 7 procent goedkoper werd. Een vat Amerikaanse olie kostte maandag 0,3 meer op 109,85 dollar. Brentolie werd zo'n 0,3 procent duurder op 113,51 dollar per vat.

De euro was 1,0524 dollar waard tegen 1,0473 dollar bij het slot van de Europese beurzen voor het weekend.

Meer uit Financieel

Drukste dag ooit met passagiers op luchthavens in VS

WASHINGTON (ANP/RTR) - Amerikaanse luchthavens hebben vrijdag de drukste dag met passagiers ooit gehad. Volgens de Transportation Security Administration (TSA) werden vrijdag 2,95 miljoen reizigers gescreend op luchthavens in de Verenigde Staten. Daarmee werd het oude record van bijna 2,91 miljoen passagiers uit november vorig jaar verbroken, aldus de TSA.

13 uur geleden
Bankpresident Italië: goede omstandigheden voor renteverlaging

STRESA (ANP/BLOOMBERG) - De economische omstandigheden zijn goed voor een renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) in juni. Dat heeft de Italiaanse centralebankpresident Fabio Panetta gezegd op de G7-top voor ministers van Financiën en centralebankiers.

14 uur geleden
G7: Israël moet banden met Palestijnse banken niet doorsnijden

STRESA (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Israël moet de banden tussen Israëlische en Palestijnse banken niet doorsnijden omdat vitale diensten rond betalingen en handel moeten doorgaan. Dat stellen de ministers van Financiën van de G7 in een voorlopige slotverklaring die is ingezien door persbureau Reuters.

17 uur geleden
Opnieuw corruptieonderzoek naar hoge Chinese topfunctionaris

BEIJING (ANP/BLOOMBERG) - De Chinese autoriteiten doen opnieuw onderzoek naar corruptie door een hooggeplaatste overheidsfunctionaris. Nu gaat het om het plaatsvervangend hoofd van de State Tobacco Monopoly Administration, die toezicht houdt op de tabaksindustrie in China.

17 uur geleden
Duitse minister waarschuwt voor handelsoorlog met China

STRESA (ANP/DPA) - De Duitse minister van Financiën Christian Lindner waarschuwt voor een handelsoorlog met China. Volgens hem kennen handelsoorlogen alleen maar verliezers en kunnen ze niet worden gewonnen. Dat heeft Lindner gezegd op een G7-top van ministers van Financiën in het Noord-Italiaanse Stresa.

18 uur geleden
Cryptobedrijven stijgen op beurs na fiat voorstel etherfondsen

NEW YORK (ANP) - De aandelen van cryptobedrijven op Wall Street zijn vrijdag flink meer waard geworden. Dat gebeurde nadat de Amerikaanse toezichthouder SEC een voorstel van beursuitbaters voor op de beurs verhandelde etherfondsen had goedgekeurd. Via die fondsen kunnen beleggers rechtstreeks in de cryptomunt investeren. Cryptobeurs Coinbase en cryptoplatforms Marathon Digital en Riot Platforms stegen tot 8,6 procent.

1 dag geleden
Staking legt luchtverkeer Parijs Orly dit weekend grotendeels plat

PARIJS (ANP/AFP) - De Franse luchtvaartautoriteit DGAC heeft luchtvaartmaatschappijen opgeroepen zaterdag en zondag 70 procent van hun vluchten op de Parijs Orly te annuleren. Aanleiding is een staking door luchtverkeersleiders op de Parijse luchthaven, de op een na drukste in Frankrijk.

1 dag geleden