Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

Kleine toename op ic's: 15 patiënten meer

ROTTERDAM (ANP) - Het aantal coronapatiënten op de intensivecareafdelingen van Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw slechts licht gestegen. De afgelopen 24 uur is het totale aantal Nederlandse ic-patiënten met 15 gestegen naar 1424, maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Maandag kwamen er per saldo 24 ic-patiënten bij.

Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de geringe stijging gunstig. Maar het is nog "veel te vroeg" om de maatregelen die de verspreiding van het virus tegengaan terug te draaien, zei hij. "We weten zeker dat er dan een heel grote kans is dat het aantal patiënten weer sterk zal stijgen."

Het totale aantal van 2400 ic-bedden is nog ruim voldoende om iedereen die opname nodig heeft te helpen. "Op dit moment hebben wij geen zorgen over de beschikbare capaciteit", zei Kuipers. Dat geldt zowel voor mensen met Covid-19 als voor andere patiënten.

Fragiel

Voor de komende twee weken voorziet Kuipers een verdere toename van het aantal patiënten. Vervolgens ontstaat een soort plateau, dat langer kan aanhouden. Maar als mensen met mooi lenteweer veel meer naar buiten gaan en met elkaar in aanraking komen, zou zich opnieuw een piek kunnen voordoen.

"Het is fijn dat het aantal niet alsmaar snel blijft stijgen. Maar het is heel fragiel", benadrukte ook Bas Leerink, die leiding geeft aan het LCPS. "We hebben nu stabiliteit, maar wel op een heel hoog niveau." Leerink benadrukte wel dat de situatie alles behalve normaal is. "Het is nooit eerder voorgekomen dat zoveel mensen met dezelfde aandoening op de ic liggen", zei hij.

Platform

Kuipers maakte verder bekend dat alle regio's en ziekenhuizen vanaf nu hetzelfde systeem gebruiken waarin zorgverleners op ieder moment kunnen zien waar nog capaciteit over is. Tot nog toe kon dat niet overal 'realtime'. Deze informatie maakt het werk van het LCPS makkelijker. Kuipers noemt het platform een "unieke samenwerking".

Inmiddels liggen ook 47 Nederlandse patiënten op de ic in Duitse ziekenhuizen. Dat aantal kan verder toenemen, want alleen al de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die grens aan Nederland, is bereid om 107 patiënten over te nemen.

Meer uit Gezond

RIVM: levensverwachting maanden korter door uitstoot Tata Steel

BILTHOVEN (ANP) - Bewoners van de regio rond Tata Steel hebben extra kans om ziek te worden door de uitstoot vanaf het terrein van de staalfabriek. Gemiddeld verkorten de emissies de levensverwachting van inwoners van het nabijgelegen Wijk aan Zee met 2,5 maand, concludeert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) na nieuw onderzoek.

2 dagen geleden
Hoogleraar: verbeter luchtkwaliteit snel om burgers te beschermen

UTRECHT (ANP) - Regelgeving om de luchtkwaliteit te verbeteren moet snel aangepast worden, vindt hoogleraar Roel Vermeulen van de Universiteit Utrecht en het Universitair Medisch Centrum Utrecht. De Britse krant The Guardian publiceerde woensdag een onderzoek naar de luchtkwaliteit in Europa. Met visualisaties op basis van modellen van het onderzoeksteam van Vermeulen laat de krant zien dat vrijwel iedereen in Europa ongezonde lucht inademt.

2 dagen geleden
Tweede Kamer wil af van commerciële investeerders in huisartsenzorg

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat geld voor de huisartsenzorg in de huisartsenzorg moet blijven en niet in handen mag komen van commerciële investeerders. Een motie van SP en ChristenUnie is donderdag door een Kamermeerderheid aangenomen.

2 dagen geleden
Ook onderwijspersoneel wil coronavaccin aangeboden krijgen

DEN HAAG (ANP) - Onderwijsorganisaties vinden dat ook hun medewerkers dit najaar in aanmerking moeten komen voor een herhaalde coronavaccinatie. Ze hebben de onderwijsministers Mariëlle Paul en Robbert Dijkgraaf een brief geschreven met dat verzoek. Daarin wijzen ze erop dat onderwijspersoneel in contact komt met veel mensen, wat de kans op een besmetting verhoogt.

2 dagen geleden
IGJ ziet te weinig aandacht voor betalingen bedrijven aan artsen

UTRECHT (ANP) - Ziekenhuizen hebben te weinig zicht op betalingen die medische hulpmiddelenleveranciers doen aan artsen. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft hier nu vier ziekenhuizen op gecontroleerd en oordeelt bij alle vier een gebrek aan "intern inzicht en controles". De ziekenhuizen voldoen daardoor niet aan de eisen die de wet stelt om belangenverstrengeling te voorkomen. Bestuurders en artsen bleken ook "onvoldoende op de hoogte" van de wet- en regelgeving en van de speciaal hiervoor opgestelde Gedragscode Medische Hulpmiddelen.

3 dagen geleden
Schadelijke stoffen rond staalfabriek in jaren 70 al gemeten

IJMUIDEN (ANP) - Al in 1977 werd in een onderzoeksrapport gesignaleerd dat de lucht in de omgeving van de staalfabriek in de IJmond, nu Tata Steel, veel schadelijke stoffen bevatte. Vooral in Wijk aan Zee, onder de rook van de staalfabriek, maten onderzoekers van het Gemeentelijk Centraal Milieulaboratorium Amsterdam hoge concentraties polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK's). Van die stoffen was toen al bekend dat ze kankerverwekkend zijn.

4 dagen geleden
Vier op de vijf patiënten bezorgd om de toekomst van hun zorg

UTRECHT (ANP) - Meer dan 80 procent van de patiënten maakt zich zorgen of zij over tien jaar nog wel goede zorg kunnen krijgen. Die zorgen gaan vooral over de toegankelijkheid en betaalbaarheid. Dat meldt de Patiëntenfederatie Nederland op basis van een enquête onder meer dan 11.000 mensen die op dit moment zorg nodig hebben.

4 dagen geleden