Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine proef met transparant mondmasker

Kleine proef met transparant mondmasker

BREDA (ANP) - Op kleine schaal wordt in twee ziekenhuizen een proef gedaan met een transparant mondmasker. Dat moet ervoor zorgen dat de patiënt de zorgmedewerker herkent en zij beter met elkaar kunnen communiceren.

Het is een project van verpleegkundig onderzoeker Annemarie de Vos. "Ik kwam via sociale media in contact met een dove vrouw. Zij maakt katoenen maskers met transparante kunststof vensters. Die gaan we op kleine schaal testen in het Erasmus MC en het Amphia Ziekenhuis."

Ic-verpleegkundigen gaan de maskers uitproberen. Dat gebeurt op een testlocatie en niet tijdens het werken met patiënten. De proefpersonen moeten kijken of de maskers goed zitten en niet beslaan en of hun gezichtsuitdrukkingen af te lezen zijn. Dat wordt ook getest met 'dummies' die drie expressies kunnen tonen: verdrietig, vrolijk of boos.

Verdere ontwikkeling

Als de proef goed uitvalt, kan die dienen als basis voor verdere ontwikkeling van doorzichtige maskers die veilig genoeg zijn om te worden gebruikt in een medische omgeving (FFP2- en chirurgische maskers).

Volgens De Vos zouden doorzichtige maskers een uitkomst zijn voor gebruik op de intensive care, voor dove en slechthorende patiënten, mensen met dementie of een verstandelijke beperking en voor kinderen, aldus De Vos. De zorgmedewerker kan een geruststellende blik of een lach tonen, waardoor de patiënt minder angstig wordt. Ook verbetert het de herkenbaarheid tussen collega's.

Voor het onderzoek heeft De Vos een subsidie gekregen van financieringsorganisatie ZonMW, dat onderzoekers opriep om creatieve oplossingen te bedenken in de aanpak van corona.

Meer uit Binnenland

Alsnog toestemming voor gaswinning boven Schiermonnikoog

DEN HAAG (ANP) - Demissionair staatssecretaris Hans Vijlbrief (Mijnbouw) geeft alsnog toestemming voor een gaswinningsproject op de Noordzee ten noorden van Schiermonnikoog. De rechtbank in Den Haag oordeelde vorige maand nog dat een vergunning voor dat project te gemakkelijk was afgegeven.

11 minuten geleden
Stichting: laat afbouw buitenlandse adopties zorgvuldig verlopen

OUDEWATER (ANP) - De Nederlandse Adoptie Stichting (NAS) wil dat er een "zorgvuldig afbouwscenario" komt voor adopties uit het buitenland. In 2022 plaatste de adoptieorganisatie 24 buitenlandse kinderen in Nederland. Het afbouwplan moet er volgens de organisatie toe leiden dat er adoptieouders beschikbaar blijven voor kinderen die in hun eigen land niet permanent geadopteerd kunnen worden.

16 minuten geleden
Noodoplossing zorgverzekeraars voor mogelijk faillissement Co-Med

TILBURG/MAASTRICHT (ANP) - Zorgverzekeraars hebben samen een noodplan gemaakt voor een mogelijk faillissement van de commerciële huisartsenketen Co-Med. De rechtbank in Maastricht beslist daar komende dinsdag mogelijk over.

26 minuten geleden
Veel interesse voor regeling wolfrasters Gelderland

ARNHEM (ANP) - Dierhouders in de provincie Gelderland hebben dit jaar tot dusver 900.000 euro subsidie aangevraagd om wolfwerende rasters te kunnen plaatsen. De provincie meldt dat er vooral afgelopen maand veel aanvragen zijn binnengekomen. Begin april heeft Gelderland de subsidieregeling uitgebreid tot de hele provincie.

36 minuten geleden
Drie zussen en vader aangehouden om explosie bij woning Helmond

HELMOND (ANP) - Drie zussen van 14, 17 en 19 jaar en hun 44-jarige vader zijn aangehouden als verdachten in de zaak rond een explosie bij een woning in Helmond. Dat meldt de politie woensdag. Tijdens de ontploffing eind vorig jaar was een bewoonster van de woning thuis. Zij had volgens de politie ernstig gewond kunnen raken als zij op een andere plek in het huis was geweest.

38 minuten geleden
Opnieuw forse loonsverhoging voor personeel van Defensie

DEN HAAG (ANP) - Het personeel van Defensie krijgt opnieuw een forse loonsverhoging. Het ministerie en de militaire vakbonden zijn een nieuwe cao overeengekomen. Daarin staat onder meer dat de salarissen met 7 procent stijgen. Ook krijgt het personeel een eenmalige uitkering van 850 euro bruto.

58 minuten geleden
EK-koorts laait op in zoekopdrachten Marktplaats

AMSTERDAM (ANP) - Met het EK voetbal in aantocht, neemt de Oranjekoorts toe op Marktplaats. Dat valt op te maken uit het aantal oranjegerelateerde zoekopdrachten op het onlineplatform voor tweedehandsspullen. In de afgelopen maand (van 25 april tot 26 mei) werd meer dan 24.000 keer gezocht op de term oranje. Dit is ruim 50 procent meer dan in de maand voor het WK voetbal in Qatar in 2022, laat een woordvoerster weten.

59 minuten geleden