Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine plus voor beurs Amsterdam

Kleine plus voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is maandag licht hoger gesloten, terwijl elders in Europa een wisselend beeld was te zien. Beleggers verwerkten onder meer grote overnamedeals in de chipindustrie en biotechsector. Verder werd vooral uitgekeken naar de beleidsvergaderingen van de centrale banken van de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Japan, die later deze week worden gehouden.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 552,44 punten. De MidKap zakte licht tot 810,75 punten. De beurs in Parijs klom 0,4 procent, maar Frankfurt en Londen lieten kleine minnen optekenen.

Het Japanse technologieconcern SoftBank verkoopt de Britse chipontwerper ARM Holdings voor 40 miljard dollar aan de Amerikaanse chipmaker Nvidia. Het gaat om een van de grootste overnames in de chipsector ooit. In de AEX behoorde chiptoeleverancier ASMI tot de kopgroep met een plus van 2,7 procent.

Galapagos

Biotechnoloog Galapagos stond bij de grootste dalers onder de hoofdfondsen met een min van 0,9 procent. Biotechnoloog Gilead Sciences, een samenwerkingspartner van Galapagos, neemt het Amerikaanse Immunomedics over voor ongeveer 21 miljard dollar. In de MidKap klom Vopak 0,9 procent. Het tankopslagbedrijf neemt samen met het Global Energy & Power Infrastructure Fund van investeerder BlackRock drie grote industriële terminals van Dow over in de Verenigde Staten.

Kiadis Pharma steeg 5,6 procent. De biotechnoloog heeft van de Amerikaanse geneesmiddelenautoriteit FDA goedkeuring gekregen voor de start van een klinische studie naar behandeling van Covid-19, dat wordt veroorzaakt door het coronavirus. Euronext zakte 2,5 procent. De beursuitbater heeft samen met de Italiaanse staatskredietverlener CDP en de Italiaanse bank Intesa Sanpaolo officieel een bod uitgebracht op de Italiaanse beursuitbater Borsa Italiana.

AstraZeneca

In Londen verloor AstraZeneca 0,3 procent. Het farmaciebedrijf en de Universiteit van Oxford hebben de klinische test van hun experimentele coronavaccin hervat. Het onderzoek werd vorige week gestaakt omdat bij een proefpersoon een onverklaarde aandoening was geconstateerd.

De euro stond op 1,1883 dollar, tegenover 1,1831 dollar op vrijdag. Een vat Amerikaanse olie werd 0,4 procent goedkoper op 37,17 dollar. Brentolie zakte 0,7 procent in prijs tot 39,57 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Beleggers schrikken van productiefout Boeing, Coinbase keldert

NEW YORK (ANP) - Boeing hoorde dinsdag bij de verliezers op Wall Street. Beleggers zetten het aandeel lager nadat bekend was geworden dat de Amerikaanse vliegtuigbouwer de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstelt, omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Daarnaast ging de beurskoers van cryptobeurs Coinbase hard omlaag. De Amerikaanse beurswaakhond SEC heeft Coinbase aangeklaagd omdat het bedrijf de regels voor beurshandel zou hebben overtreden, door diensten voor effectenhandel aan te bieden zonder de daarvoor benodigde registratie.

2 uur geleden
Boeing stelt levering Dreamliners uit om productiefout

ARLINGTON (ANP/BLOOMBERG) - Boeing moet de levering van ongeveer negentig 787 Dreamliner-vliegtuigen uitstellen omdat er bij de productie fouten zijn ontdekt. Dat heeft de Amerikaanse vliegtuigbouwer laten weten. Voor Boeing gaat het om een tegenvaller aangezien het concern juist hard werkt om te voldoen aan de stijgende vraag naar zijn langeafstandsvliegtuigen.

3 uur geleden
Internetleverancier Rodin failliet, curator zoekt koper netwerk

GRONINGEN (ANP) - Internetleverancier Rodin Broadband Groningen is door de rechter failliet verklaard. De onderneming, die zich bezighield met de uitrol van snel internet op het Groningse platteland, verkeerde al enige tijd in financiële moeilijkheden. Curator Jan Hein Mastenbroek benadrukt in een verklaring dat hij er alles aan zal doen om het internetnetwerk voor klanten beschikbaar te houden.

3 uur geleden
Studie: uitgaven aan reclame in media vorig jaar verder omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De uitgaven aan reclames in Nederlandse media zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, heeft onderzoeksbureau Nielsen uitgerekend. Vooral het einde van alle coronamaatregelen hielp mee. Daardoor durfden bedrijven meer geld te steken in advertenties. Ook was sprake van een aanhoudende groei van het budget voor digitale reclames.

4 uur geleden
ASML, ASMI en Besi bij grotere verliezers op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chipbedrijven ASML, ASMI en Besi hoorden dinsdag bij de grotere verliezers op de Amsterdamse beurs. Volgens persbureau Bloomberg blijft de Taiwanese chipfabrikant TSMC, een grote klant van de chipmachines van ASML, namelijk voorzichtig met zijn investeringen dit jaar. Beleggers deden het verder rustig aan na de recente opmars die volgde op de opluchting over de verhoging van het schuldenplafond van de Amerikaanse overheid. Alle aandacht gaat nu uit naar de rentebesluiten van de Europese Centrale Bank (ECB) en de Federal Reserve, die volgende week op het programma staan.

7 uur geleden
IEA: energietoegang voor hele wereldbevolking lukt niet per 2030

PARIJS (ANP) - De wereld gaat er niet in slagen om iedere wereldburger tegen 2030 toegang te geven tot betaalbare, betrouwbare, duurzame en moderne energie. Dat oordeel velt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat keek naar de voortgang van dat ontwikkelingsdoel van de Verenigde Naties. Het tempo waarmee meer mensen toegang tot energie krijgen is de laatste jaren afgenomen.

7 uur geleden
Wereldbank verhoogt groeiverwachting wereldeconomie voor dit jaar

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Wereldbank verhoogt zijn verwachting voor de groei van de wereldeconomie in 2023, vooral dankzij een beter dan verwachte groei in grote economieën zoals de Verenigde Staten, de eurozone en China. Voor volgend jaar werd de prognose echter verlaagd.

7 uur geleden