Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine plus voor beurs Amsterdam

Kleine plus voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger gesloten. Elders in Europa waren eveneens winsten te zien. Beleggers waren in afwachting van de verdere ontwikkelingen in het Midden-Oosten na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. De aanval is een vergeldingsactie op de Amerikaanse raketaanval afgelopen week, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood. Volgens president Donald Trump zijn geen Amerikanen omgekomen bij de Iraanse aanval en ondernemen de Verenigde Staten voorlopig geen militaire actie tegen Iran.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 610,48 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 926,87 punten. Parijs won 0,3 procent en Frankfurt ging 0,7 procent vooruit. Londen steeg een fractie.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2,7 procent. Levensmiddelenconcern Unilever daalde 1,4 procent na een adviesverlaging door HSBC. Verzekeraar ASR ging op kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 4,1 procent.

Avantium

Verlichtingsbedrijf Signify behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van 2,9 procent na een adviesverhoging door Bank of America. Vastgoedbedrijf Wereldhave stond onderaan met een min van 2,4 procent. Air France-KLM steeg 0,5 procent. De luchtvaartcombinatie heeft besloten niet meer boven Iran en Irak te vliegen.

Op de lokale markt dikte Avantium meer dan 24 procent aan. Het chemiebedrijf heeft een intentieverklaring getekend met een consortium over de financiering van een nieuwe fabriek in Delfzijl. De financiering bedraagt 30 miljoen euro.

Koersen

Het Britse supermarktconcern Sainsbury daalde 1,7 procent in Londen na publicatie van de omzetcijfers. Renault zakte 0,4 procent in Parijs. Topman Luca de Meo van Volkswagen-dochter Seat is opgestapt. De weg lijkt daarmee vrij voor de Italiaan om de overstap te maken naar de Franse automaker Renault, waar hij als favoriet wordt gezien om topman te worden.

De euro noteerde op 1,1117 dollar tegen 1,1137 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,2 procent minder op 60,03 dollar. Brentolie zakte 3,7 procent in prijs tot 65,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Inflatie en Amerikaanse schuldenplafond in beeld bij beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers hebben de blik komende week gericht op inflatiecijfers uit verschillende Europese landen. Ook het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakt donderdag een eerste raming van de cijfers over mei bekend. Maar er zal ook nog voldoende aandacht uitgaan naar de Verenigde Staten. Het Witte Huis en de Republikeinen sloten daar weliswaar een principe-akkoord over het schuldenplafond, maar dat moet nog door zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat worden geloodst.

12 uur geleden
Schuldenplafond VS mogelijk omhoog tot na volgende verkiezingen

CAMP DAVID/WASHINGTON (ANP) - De Democratische president Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Kevin McCarthy, hebben in principe een akkoord bereikt over het verhogen van het schuldenplafond van de staat en het beperken van uitgaven van de federale overheid, volgens verscheidene media. De deal betreft de komende twee jaar en in 2024 zijn er presidentsverkiezingen.

15 uur geleden
Sky: Britse overheid werkt aan maximumprijzen basisvoedsel

LONDEN (ANP) - De Britse regering werkt aan plannen om voor bepaalde basisproducten in de supermarkt een maximale prijs te stellen, schrijft nieuwssite Sky News. Het zou om een plan gaan waar supermarktketens op vrijwillige basis aan mee kunnen doen. Onder meer brood en melk zouden daardoor goedkoper moeten worden. Het plan zou moeten helpen om de hoge inflatie in het Verenigd Koninkrijk te helpen bestrijden.

16 uur geleden
Eerste vlucht C919 van Chinese rivaal Boeing geslaagd

BEIJING (ANP/RTR/AFP) - Luchtvaartmaatschappij China Eastern Airlines heeft zondag de eerste commerciële vlucht uitgevoerd met een C919 van de Chinese vliegtuigbouwer Comac. Het toestel vloog zondagmorgen van Shanghai naar Peking.

20 uur geleden
BBC: lange rijen op Britse luchthavens door storing e-gates

LONDEN (ANP/DPA/RTR/BLOOMBERG) - Passagiers die zaterdag arriveerden op luchthavens in het Verenigd Koninkrijk hadden te maken met lange wachtrijen vanwege een storing bij de elektronische paspoortcontrole, meldt de BBC. De problemen met de e-gates op onder meer de Londense luchthavens Heathrow en Gatwick en het vliegveld van Manchester begonnen vrijdagavond. Het ministerie van Binnenlandse Zaken liet zaterdagavond weten dat het probleem is opgelost en bedankte de getroffen reizigers voor hun geduld.

1 dag geleden
Irak lanceert miljardenproject voor verbinding zuiden met Turkije

BAGDAD (ANP/RTR/AFP) - De Iraakse overheid heeft zaterdag een project gelanceerd ter waarde van 17 miljard dollar voor de verbinding van een ​​belangrijke goederenhaven aan de zuidkust via spoor en wegen met de grens met Turkije. Het miljardenproject moet helpen bij het transformeren van de Iraakse economie na decennia van oorlog en conflict in het land.

1 dag geleden
Onderzoek ECB: klimaatverandering kan inflatie aanjagen

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatverandering kan de komende tien jaar de wereldwijde inflatie aan gaan jagen, bijvoorbeeld omdat voedselprijzen harder stijgen. Dat stelt de Europese Centrale Bank (ECB) op basis van nieuw onderzoek. Volgens de studie kan het jaarlijks om een stijging met meer dan 1 procentpunt gaan.

1 dag geleden