Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine plus voor beurs Amsterdam

Kleine plus voor beurs Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag licht hoger gesloten. Elders in Europa waren eveneens winsten te zien. Beleggers waren in afwachting van de verdere ontwikkelingen in het Midden-Oosten na de Iraanse raketaanval op Amerikaanse doelen in Irak. De aanval is een vergeldingsactie op de Amerikaanse raketaanval afgelopen week, waarbij de Iraanse generaal Qassem Soleimani werd gedood. Volgens president Donald Trump zijn geen Amerikanen omgekomen bij de Iraanse aanval en ondernemen de Verenigde Staten voorlopig geen militaire actie tegen Iran.

De AEX-index op Beursplein 5 eindigde 0,1 procent hoger op 610,48 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 926,87 punten. Parijs won 0,3 procent en Frankfurt ging 0,7 procent vooruit. Londen steeg een fractie.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield was de grootste verliezer in de AEX met een min van 2,7 procent. Levensmiddelenconcern Unilever daalde 1,4 procent na een adviesverlaging door HSBC. Verzekeraar ASR ging op kop bij de hoofdfondsen met een koerswinst van 4,1 procent.

Avantium

Verlichtingsbedrijf Signify behoorde tot de sterkste stijgers in de MidKap met een plus van 2,9 procent na een adviesverhoging door Bank of America. Vastgoedbedrijf Wereldhave stond onderaan met een min van 2,4 procent. Air France-KLM steeg 0,5 procent. De luchtvaartcombinatie heeft besloten niet meer boven Iran en Irak te vliegen.

Op de lokale markt dikte Avantium meer dan 24 procent aan. Het chemiebedrijf heeft een intentieverklaring getekend met een consortium over de financiering van een nieuwe fabriek in Delfzijl. De financiering bedraagt 30 miljoen euro.

Koersen

Het Britse supermarktconcern Sainsbury daalde 1,7 procent in Londen na publicatie van de omzetcijfers. Renault zakte 0,4 procent in Parijs. Topman Luca de Meo van Volkswagen-dochter Seat is opgestapt. De weg lijkt daarmee vrij voor de Italiaan om de overstap te maken naar de Franse automaker Renault, waar hij als favoriet wordt gezien om topman te worden.

De euro noteerde op 1,1117 dollar tegen 1,1137 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 4,2 procent minder op 60,03 dollar. Brentolie zakte 3,7 procent in prijs tot 65,73 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Koers Tesla verder omlaag terwijl details reorganisatie vrijkomen

NEW YORK (ANP) - Tesla heeft zijn beurskoers op Wall Street woensdag verder zien slinken, terwijl er meer details naar buiten kwamen van de grote reorganisatie bij het Amerikaanse autoconcern. Beleggers zetten het aandeel dik 1 procent lager. De fabrikant van elektrische auto's verloor de afgelopen twee dagen al ruim 8 procent aan beurswaarde, nadat Tesla had aangekondigd wereldwijd ruim 10 procent van de banen te willen schrappen.

1 uur geleden
Vliegvelden moeten mogelijk krimpen na stikstofvonnissen

ARNHEM (ANP) - De Nederlandse overheid moet van de rechter "passende maatregelen" nemen tegen overmatige stikstofuitstoot van Rotterdam The Hague Airport en Eindhoven Airport. "Dat betekent krimpen", maakt voorzitter Alfred Blokhuizen van actiegroep SchipholWatch op uit nieuwe vonnissen van de rechtbank Gelderland die mogelijk grote gevolgen kunnen hebben.

1 uur geleden
Socials mogen gebruikers niet dwingen zich te laten volgen

DEN HAAG (ANP) - Sociale mediabedrijven, zoals Facebook en Instagram, mogen hun gebruikers niet dwingen zich te laten volgen op internet in ruil voor toegang tot die platforms. Dat stellen de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) en de andere privacytoezichthouders in Europa, verenigd in de European Data Protection Board (EDPB).

2 uur geleden
Vakbonden kondigen stakingen aan in metaalsector

UTRECHT (ANP) - De vakbonden kondigen stakingen aan bij kleinere metaal- en techniekbedrijven na het stuklopen van cao-onderhandelingen. Daarmee zijn er opnieuw stakingen op komst in de metaalsector, waarin vaker flink wordt gestaakt.

5 uur geleden
ASML hard omlaag op Damrak na teleurstellend kwartaalbericht

AMSTERDAM (ANP) - Chipmachinefabrikant ASML was woensdag een grote verliezer op de beurs in Amsterdam. Beleggers zetten het aandeel, een zwaargewicht in hoofdgraadmeter AEX, bijna 7 procent lager na een teleurstellend kwartaalbericht. Ook de resultaten van navigatiespecialist TomTom en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway werden slecht ontvangen.

6 uur geleden
Alaska Airlines houdt alle vliegtuigen aan grond na melding FAA

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Alaska Airlines houdt al zijn vliegtuigen in de Verenigde Staten tijdelijk aan de grond na een oproep van de Amerikaanse luchtvaartautoriteit FAA. Het is niet duidelijk wat er precies aan de hand is.

6 uur geleden
Meatable vindt conservatieve weerstand tegen labvlees erbij horen

LEIDEN (ANP) - Weerstand van conservatieve politici tegen vlees uit een laboratorium hoort volgens Meatable-topman Krijn De Nood bij grote technologische doorbraken. De regering van de rechts-conservatieve premier Giorgia Meloni voerde in Italië een wet in die de verkoop van 'gecultiveerd' vlees moet voorkomen. Ook in de Verenigde Staten lopen Republikeinse politici te hoop tegen vlees dat niet van geslachte dieren afkomstig is. "Dat soort dynamiek zie je bij iedere grote technologiedoorbraak", zegt De Nood.

6 uur geleden