Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine partijen willen losse plannen minderheidskabinet steunen

Kleine partijen willen losse plannen minderheidskabinet steunen

DEN HAAG (ANP) - Kleine partijen die woensdag bij informateur Johan Remkes langskomen zien wel wat in een minderheidskabinet. Ze zijn bereid om losse plannen van een toekomstige minderheidscoalitie te steunen. "Als er goede voorstellen zijn, steunen we dat", zei Wybren van Haga.

Hij ziet het liefst een minderheidskabinet van VVD en CDA. Van Haga wil ook "absoluut" overwegen die steun van tevoren vast te leggen in een gedoogakkoord. "Wij hebben van begin af aan gezegd dat een minderheidskabinet het meeste recht doet aan de democratie", aldus het Kamerlid.

Laurens Dassen van Volt wil een minderheidscoalitie steunen "daar waar mogelijk als het ambitieuze en goede voorstellen betreft. Die zullen wij dan ook per voorstel beoordelen". Volt wil dus niet van te voren een gedoogakkoord ondertekenen. Dassen hoopt wel op ambitieuze klimaatvoorstellen en verwacht dat er in het onderwijs geïnvesteerd gaat worden. Ook moet er geld naar sociale gelijkheid en digitalisering, vindt hij.

Den Haan

Eenpitter Liane Den Haan ziet samenwerking met een minderheidskabinet ook wel zitten, zei ze na het gesprek met Remkes. Ze vindt een minderheidskabinet "heel interessant". Volgens haar kan de oppositie met zo'n coalitie veel meer punten inbrengen in het kabinetsbeleid. "Daarmee doe je recht aan alle kiezers."

Volgens Kees van der Staaij van de SGP moet er tempo worden gemaakt met de formatie, want volgens hem wordt het "met de dag ongemakkelijker" dat er nog geen kabinet is. Ook de SGP stelt zich constructief op, iets waar zijn fractie volgens Van der Staaij inmiddels "expertise" in heeft opgebouwd. Ook vorige kabinetten konden op constructieve samenwerking van de SGP rekenen. Een minderheidskabinet van VVD, CDA en D66 of van VVD en CDA ziet hij wel zitten, maar een coalitie bestaande uit alleen VVD en D66 vindt hij te liberaal.

JA21-leider Joost Eerdmans wil geen gedoogafspraken maken voor een minderheidskabinet, maar is bereid om per onderwerp zaken te doen. Hij adviseert de drie formerende partijen om onderwerpen als klimaat met links te regelen en voor rechtse thema's, zoals migratie, een rechtse meerderheid te zoeken. Links en rechts moeten elkaar wel "wat gunnen", denkt hij. Een coalitie zonder D66 kan en is bovendien rechtser, denkt hij, maar kan volgens Eerdmans ook instabieler worden.

Meer uit Politiek

Bruins Slot ontbiedt ambassadeur Iran om aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft de ambassadeur van Iran ontboden op haar ministerie, zo maakte ze bekend op X. "Ik heb besloten de Iraanse ambassadeur in Den Haag te ontbieden om onze veroordeling over de gevaarlijke Iraanse aanval op Israël afgelopen nacht over te brengen", meldt ze.

7 uur geleden
BBB in gesprek met EU-commissaris over terugkeer uitrijden mest

DEN HAAG (ANP) - BBB-fractievoorzitter Caroline van der Plas wil in gesprek met EU-commissaris Virginijus Sinkevičius (Milieu) over het uitrijden van mest, ook wel derogatie genoemd. Ze wil de uitzonderingspositie terug die Nederland jarenlang in Europa had. Die is Nederland kwijtgeraakt, omdat Brussel vindt dat de Nederlandse overheid te weinig heeft gedaan aan het verbeteren van de waterkwaliteit. Volgens Van der Plas staan hierdoor duizenden melkveehouders op de rand van faillissement.

8 uur geleden
Informateurs starten week met gezamenlijk gesprek vier partijen

DEN HAAG (ANP) - De informateurs starten maandag een nieuwe week van onderhandelingen met een gezamenlijk gesprek met vertegenwoordigers van PVV, VVD, NSC en BBB. Op één uitzondering na voerden Elbert Dijkgraaf en Richard van Zwol vorige week afzonderlijke gesprekken met de partijleiders van de vier fracties.

9 uur geleden
D66 wil opheldering kabinet over besluit onkruidverdelger

DEN HAAG (ANP) - D66-Kamerlid Anne-Marijke Podt wil van het kabinet opheldering over de afwegingen die het heeft gemaakt om in Europa niet tegen verlenging van het gebruik van onkruidverdelger glyfosaat te stemmen. Tegen de wens van de Tweede Kamer in, onthield Nederland zich van stemming. In het tv-programma Zembla zegt demissionair landbouwminister Piet Adema dat hij in het kabinet heeft gepleit om tegen verlenging te stemmen, zoals de Kamer wilde, maar daarvoor onvoldoende steun kreeg.

12 uur geleden
D66 wil dat zonnepanelen kunnen 'meebewegen' met stroompieken

DEN HAAG (ANP) - Installaties met zonnepanelen moeten als het aan D66 ligt zo worden afgesteld, dat ze bij stroompieken tijdelijk minder stroom kunnen doorgeven aan het net. Nu worden ze bij een te hoge netspanning in de wijk helemaal uitgeschakeld waardoor ze de eigenaar minder opleveren.

15 uur geleden
Ook CDA wil heroverweging verbod op F-35-onderdelen

DEN HAAG (ANP) - CDA-Kamerlid Derk Boswijk pleit voor heroverweging van het verbod op het leveren van F-35-onderdelen voor Israëlische straaljagers. "Vannacht hielpen dus Israëlische straaljagers, waar Nederland dus geen onderdelen meer mag van leveren, bij het neerhalen van Iraanse drones en kruisraketten om de Israëlische bevolking te beschermen….", schrijft hij op X. Wel moet cassatie worden afgewacht, laat Boswijk desgevraagd aan het ANP weten.

15 uur geleden
Fractieleiders Tweede Kamer veroordelen aanval op Israël

DEN HAAG (ANP) - De fractievoorzitters van GroenLinks-PvdA, D66 en Volt veroordelen de aanval van Iran op Israël. Ze noemen de aanval roekeloos, onverantwoord, gevaarlijk en zorgwekkend. De-escalatie is cruciaal, schrijven ze op X.

15 uur geleden