Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine ondernemers sorteren voor op dreigende lockdown

Kleine ondernemers sorteren voor op dreigende lockdown

DEN HAAG (ANP) - Verschillende kleine ondernemers tonen voorafgaand aan de dreigende lockdown die naar verwachting later op zaterdag zal worden aangekondigd hun beste ondernemerszin. De verwachting is dat niet-essentiële winkels na zaterdag hun deuren een tijdlang moeten sluiten. De voorlopig laatste dag dat ze open zijn, is voor ondernemers reden om de deuren bijvoorbeeld eerder open te gooien en klanten alvast te wijzen op bezorgmogelijkheden die ze gaan aanbieden.

In Hoorn heeft de eigenaresse van Schutz Fashion haar winkels zaterdag eerder opengegooid. Ze heeft ook al het personeel opgeroepen om te komen werken. Klanten zijn via de Facebook-pagina van de winkel ook gewaarschuwd dat het mogelijk de laatste dag is om kerstaankopen te doen. Ook mode- en accessoirewinkel De Nimes in Rotterdam ging zaterdag een uur eerder open om klanten langer winkelplezier te bezorgen. En daarin staan de twee ondernemingen zeker niet alleen.

Ingrid Kuijpers, eigenaar van hardloopwinkel Run2Day in het centrum van Den Haag zegt vanwege de dreigende sluiting nu ook "noodgedwongen creatief te werk" te gaan om de spullen toch bij de klanten te kunnen brengen. Bijvoorbeeld door te gaan bezorgen. "We gaan weer over op een andere manier van de winkel runnen dus. We doen het er maar mee, helaas." Ze merkt ook dat het zaterdagochtend in de stad al drukker was dan normaal.

Bezorgservice

In de gemeente Koggenland geven verschillende winkeliers aan dat ze bij een lockdown een bezorgservice zullen optuigen. Ook dat doen ze niet alleen in Noord-Holland. Door het hele land grijpen kleinere winkeliers terug naar de diensten, waar ze een jaar geleden ook al op terugvielen.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) wijst erop dat winkeliers, en zeker de kleinere winkelbedrijven, straks wel de kans moeten krijgen om hun waren alsnog te kunnen slijten. Volgens directeur Eus Peters van RND zouden uitzonderingen via click and collect, het afhalen van onlinebestellingen, mogelijk moeten worden om voorraden de winkels uit te krijgen. Hij wijst daarbij ook op de mogelijkheid die de horeca op dat vlak heeft. Verder vindt hij dat winkelen op afspraak ingesteld moet worden. Daarmee zouden met name kleinere bedrijven zonder webshop geholpen zijn.

Logistieke ramp

Volgens RND zouden de genoemde uitzonderingen ook kunnen helpen om de druk op de bezorgdiensten te verminderen. Door de coronacrisis is de druk op bezorgdiensten immens. Daartegenover zitten bij een harde lockdown straks weer 300.000 winkelmedewerkers noodgedwongen thuis. Verder dreigt een logistieke ramp, omdat er nog vele containers met goederen deze kant op komen. Zeker als ook de winkelvoorraden straks weer teruggestuurd zouden moeten worden naar de distributiecentra vanwege de run op onlineaankopen.

RND zegt dat winkels nooit een besmettingshaard van het virus zijn geweest. Winkelen kon en kan volgens Peters veilig.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

2 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

12 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

13 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

13 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

14 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

16 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

18 uur geleden