Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine min voor AEX-index na verliezen op Wall Street

Kleine min voor AEX-index na verliezen op Wall Street

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is woensdag met een kleine min geopend, na de verliezen op Wall Street een dag eerder door twijfels over het rentebeleid van de Amerikaanse centrale bank. De aandacht van beleggers zal later op de dag gericht zijn op een voorlopige raming over de inflatie in de eurozone van het Europese statistiekbureau Eurostat.

De AEX noteerde in de vroege handel 0,1 procent lager op 880,15 punten. De MidKap zakte 0,3 procent tot 921,95 punten. In Frankfurt en Parijs waren kleine plussen te zien op de koersenborden. De FTSE in Londen daalde 0,4 procent.

Het cijfer van Eurostat wordt om 11.00 uur gepubliceerd. Beleggers hopen dat de inflatie in de eurozone in maart verder is afgezwakt, want dat zou de Europese Centrale Bank (ECB) meer ruimte geven om de rente te verlagen. Economen verwachten in doorsnee dat de inflatie is afgezwakt naar 2,5 procent, van 2,6 procent in februari. Volgende week vergadert de centrale bank over het rentebeleid en op de aandelenmarkten wordt verwacht dat de ECB in juni met een eerste verlaging komt.

Besi en Van Lanschot Kempen

In de AEX was chiptoeleverancier Besi koploper met een plus van 1,2 procent, waarmee werd voortgeborduurd op de stijging van een dag eerder. Investeerder Exor sloot de rij met een min van 0,8 procent.

In de MidKap nam vermogensbeheerder Van Lanschot Kempen de leiding met een winst van 0,8 procent. Air France-KLM was de sterkste daler bij de middelgrote fondsen met een daling van 1,3 procent.

NX Filtration en Ajax

Bij de kleinere bedrijven was waterzuiveraar NX Filtration een opvallende daler met een koersval van 9,5 procent. Een dag eerder ging het bedrijf uit Enschede nog omhoog na bekendmaking van een nieuwe opdracht voor zijn waterzuiveringstechnologie uit Canada.

Bij de lokale fondsen op Beursplein 5 bleef de koers van Ajax onveranderd. Een dag eerder won het aandeel nog 1,5 procent, ondanks het nieuws dat de voetbalclub uit Amsterdam algemeen directeur Alex Kroes heeft geschorst. Hij wordt verdacht van handel met voorkennis.

Euro en olie

De euro was 1,0764 dollar waard, tegen 1,0768 dollar bij het slot in Europa dinsdag. De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg licht tot 85,26 dollar en Brent werd 0,2 procent duurder op 89,09 dollar per vat. Oliekartel OPEC+ vergadert woensdag over productiebeperkingen.

Meer uit Financieel

Google-moeder Alphabet profiteert van clouddiensten en advertenties

MOUNTAIN VIEW (ANP) - Alphabet, het moederbedrijf van Google, heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van het aanbieden van zijn clouddiensten, maar ook advertenties leverden meer op. De omzet van het Amerikaanse concern steeg op jaarbasis met 14 procent tot ruim 84,7 miljard dollar, omgerekend meer dan 78 miljard euro.

1 uur geleden
Opnieuw minder winst voor Tesla door goedkopere auto's

AUSTIN (ANP) - Tesla heeft in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw flink minder winst geboekt. Dat kwam onder meer doordat de elektrische autofabrikant minder omzet haalde uit de verkoop van Tesla-wagens, waarvan de prijzen zijn gedaald.

2 uur geleden
Spotify maakt flinke koerssprong na kwartaalresultaten

NEW YORK (ANP) - Spotify heeft dinsdag een flinke koerssprong gemaakt op de aandelenbeurzen in New York. Beleggers reageerden enthousiast op de kwartaalresultaten van de muziekstreamingdienst. Zo maakte Spotify bekend dat maandelijks 626 miljoen mensen naar muziek en podcasts luisteren via het platform, 14 procent meer dan een jaar eerder.

2 uur geleden
LVMH ziet winst dalen door terughoudende rijke consument

PARIJS (ANP/RTR) - LVMH, het Franse luxebedrijf achter merken als Louis Vuitton, Christian Dior, Givenchy en Tiffany & Co, heeft minder winst behaald in het afgelopen halfjaar. Door onzekere geopolitieke en economische omstandigheden gaven rijke consumenten minder uit aan onder meer dure handtassen en Hennessy Cognac.

5 uur geleden
Flink meer orders voor chiptoeleverancier ASMI

ALMERE (ANP) - Chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft het aantal nieuwe orders over de maanden april tot en met juni flink zien toenemen. De orderontvangst kwam uit op ruim 755 miljoen euro, 56 procent meer dan in dezelfde periode een jaar eerder. ASMI levert onder meer systemen voor de bewerking van wafers, de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

6 uur geleden
The Information: opvouwbare iPhone mogelijk in 2026 op de markt

CUPERTINO (ANP) - Apple werkt aan een opvouwbare iPhone die mogelijk in 2026 op de markt komt. Dat meldt The Information op basis van ingewijden. Zij vertellen de technieuwssite dat Apple de afgelopen maanden contact heeft gezocht met toeleveranciers voor het produceren van de benodigde onderdelen.

6 uur geleden
AkzoNobel grootste daler in AEX na teleurstellend cijferbericht

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel, fabrikant van verfmerken als Sikkens en Flexa, moest dinsdag een koersverlies op het Damrak incasseren van 3 procent na de publicatie van tegenvallende vooruitzichten. Daarmee eindigde AkzoNobel onderaan de AEX. Het bedrijf denkt dat de winst dit jaar aan de onderkant van de verwachtingen uitkomt, mede door gestegen kosten. Ook had het bedrijf last van het slechte weer, waardoor er minder werd geverfd buiten.

6 uur geleden