Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine koersuitslagen op beurzen in afwachting rentebesluit ECB

Kleine koersuitslagen op beurzen in afwachting rentebesluit ECB

AMSTERDAM (ANP) - De koersuitslagen op de Europese aandelenbeurzen bleven donderdag beperkt. Beleggers namen weinig risico voorafgaand aan het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB). Dat de centrale bank de rente in het eurogebied gaat verhogen om de hoge inflatie aan te pakken is zo goed als zeker. De vraag is echter hoe groot de rentestap zal zijn.

In juli werd het rentetarief al met 0,5 procentpunt opgeschroefd, waarmee na acht jaar een einde kwam aan de negatieve rente in het euroblok. De inflatie in de eurozone is in augustus echter verder opgelopen tot een recordniveau van 9,1 procent. Verschillende ECB-bestuurders, onder wie president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, hebben dan ook opgeroepen tot een stevigere rentestap van 0,75 procentpunt. Dat zou de grootste renteverhoging door de ECB ooit zijn.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,1 procent hoger op 672,21 punten. De MidKap klom 0,6 procent tot 921,99 punten. De beurzen in Parijs en Londen wonnen tot 0,3 procent. De Duitse DAX verloor 0,2 procent.

AkzoNobel

Informatieleverancier Wolters Kluwer en verfproducent AkzoNobel gingen aan kop in de AEX, met winsten van 1,5 procent. Bierbrouwer Heineken en verzekeraar NN Group volgden met plussen van dik 1 procent. Speciaalchemiebedrijf DSM sloot de rij met een min van 1,6 procent.

IMCD daalde een fractie na een kleine overname. De Japanse divisie van de chemicaliëndistributeur heeft zijn branchegenoot Kuni Chemical overgenomen. Een aankoopsom werd niet gegeven. Kuni Chemical behaalde vorig jaar een omzet van ongeveer 18 miljoen euro en telt 28 medewerkers.

Olie

Bij de kleinere bedrijven won Kendrion 0,5 procent. De producent van elektromagnetische componenten liet tijdens zijn beleggersdag weten op schema te liggen om de financiële doelstelling voor 2025 te realiseren.

AB Foods raakte 8 procent kwijt in Londen na een winstalarm. Het Britse moederbedrijf van kledingketen Primark verwacht dat de winst volgend jaar zal dalen mede als gevolg van de stijgende energiekosten. Ook heeft het bedrijf last van de duurdere dollar. Het grootste deel van de kledingvoorraad van Primark wordt namelijk in dollars gekocht.

De euro was 0,9999 dollar waard, tegen 0,9942 dollar een dag eerder. De olieprijzen gingen verder omlaag na de forse daling op woensdag. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,5 procent minder op 81,54 dollar. Brentolie werd ook een half procent goedkoper, op 87,54 dollar. Woensdag zakte de prijs van Brentolie voor het eerst sinds februari onder de 90 dollar.

Meer uit Financieel

Uitgever videogame Grand Theft Auto lager op negatief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Computergamebedrijf Take-Two Interactive Software, de uitgever van het zeer populaire spel Grand Theft Auto, stond dinsdag bij de verliezers op de aandelenbeurzen in New York. Dochteronderdeel Rockstar Games heeft maandag een eerste trailer vrijgegeven van de langverwachte game Grand Theft Auto VI. Het spel verschijnt in 2025.

9 minuten geleden
Storing Rabobank verholpen

UTRECHT (ANP) - De storing bij de Rabobank waardoor klanten dinsdag onder meer geen onlinebetalingen konden doen, is verholpen. Alle systemen werken weer, laat een woordvoerder weten.

33 minuten geleden
Meer geshopt in week voor pakjesavond dan vorig jaar

DEN HAAG (ANP) - Het winkelend publiek in Nederland rekende in de week voor pakjesavond vaker af dan een jaar eerder, zowel in de winkels als online. Zaterdag was in winkels de drukste dag, zegt Betaalvereniging Nederland. Naar schatting rekenden mensen die dag ruim 20 miljoen keer iets aan de kassa in de winkel af voor een totaalbedrag van 579 miljoen euro, aldus de organisatie.

1 uur geleden
GfK: minder elektronica verkocht tijdens Black Friday

AMSTELVEEN (ANP) - Nederlanders hebben in de week van koopjesfestijn Black Friday minder elektronische apparaten gekocht dan een jaar eerder, meldt marktonderzoeker GfK. De dagen waarin winkeliers stunten met grote kortingen zorgden door hogere gemiddelde prijzen wel voor een kleine omzetstijging.

1 uur geleden
Nederland en andere landen mogen geld steken in 'cloud'

BRUSSEL (ANP) - Nederland en andere EU-landen mogen 1,2 miljard euro steken in de ontwikkeling van clouddiensten. De Europese Commissie laat de normaliter verboden staatssteun toe om de baanbrekende innovatie van de grond te krijgen.

2 uur geleden
Vliegverkeer luchthaven München hervat, nog wel grote beperkingen

MÜNCHEN (ANP/DPA) - Het vliegverkeer van en naar de luchthaven van München wordt geleidelijk hervat. Dinsdagochtend konden vliegtuigen niet landen of opstijgen als gevolg van voorspelde ijzel. Wel waarschuwt de luchthaven dat reizigers rekening moeten houden met "massale beperkingen".

3 uur geleden
ECB-bestuurder: verdere renteverhoging 'vrij onwaarschijnlijk'

FRANKFURT (ANP/BLOOMBERG) - Een verdere renteverhoging van de Europese Centrale Bank (ECB) is "vrij onwaarschijnlijk" geworden omdat de inflatie sterker afzwakt dan verwacht. Dat heeft ECB-bestuurder Isabel Schnabel gezegd in een interview met persbureau Reuters.

3 uur geleden