Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine koersuitslagen op beurzen, Corbion onderuit op Damrak

Kleine koersuitslagen op beurzen, Corbion onderuit op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De Europese aandelenbeurzen bleven dinsdag hangen rond de recente recordstanden. De zorgen dat de opmars van de zeer besmettelijke Delta-variant van het coronavirus zal leiden tot een vertraging van het economische herstel hielden de markten in toom. Op het Damrak werd speciaalchemiebedrijf Corbion afgestraft na een tegenvallend halfjaarbericht. De resultaten van snellaadbedrijf Fastned vielen wel in de smaak bij beleggers.

Corbion (min 6,2 procent) was de grote verliezer in de MidKap. Topman Olivier Rigaud verklaarde "zeer tevreden te zijn met de recordomzetgroei van alle drie business-segmenten" in de eerste jaarhelft. Wel waarschuwde hij voor de toenemende kosten voor transport, grondstoffen en verpakkingsmateriaal. Door de hogere kosten valt de winstmarge dit jaar lager uit dan eerder werd verwacht.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 0,4 procent hoger op 775,17 punten. De MidKap verloor 0,5 procent tot 1069,67 punten. De DAX in Frankfurt won 0,2 procent. Parijs klom een fractie en Londen daalde 0,2 procent.

Prosus

Prosus (plus 3,6 procent) ging aan kop in de AEX dankzij een sterke koerswinst van het Chinese Tencent, waarin de techinvesteerder een groot belang heeft. Telecomconcern KPN sloot de rij met een verlies van 2 procent, na overnamespeculatie in de sector. De Indiase miljardair Mukesh Ambani, de rijkste man van Azië, overweegt volgens persbureau Bloomberg met zijn conglomeraat Reliance een bod uit te brengen op T-Mobile Nederland, een concurrent van KPN. Eerder werd al bekend dat moederbedrijf Deutsche Telekom (plus 0,6 procent) zijn Nederlandse activiteiten in de etalage had gezet.

Snellaadbedrijf Fastned klom 5 procent dankzij een flinke omzetgroei in de eerste zes maanden van het jaar. Hunter Douglas won 1,7 procent tot 91,80 euro. De fabrikant van Luxaflex boekte fors meer omzet in de eerste jaarhelft. Oprichter Ralph Sonnenberg probeert al enige tijd de raambekleder volledig in te lijven. Zijn overnamebod van 82,00 euro per aandeel is echter nog altijd onvoldoende om 95 procent van de aandelen in handen te krijgen om een zogenoemde uitrookprocedure te beginnen.

HelloFresh

In Frankfurt klom maaltijdboxenbezorger HelloFresh dik 9 procent na publicatie van de definitieve kwartaalcijfers. Munich Re won 1,7 procent. De Duitse herverzekeraar rekent op ongeveer 500 miljoen euro aan schadeclaims als gevolg van de overstromingen van vorige maand, maar verwacht zijn winstdoelstelling voor dit jaar te halen.

De euro was 1,1724 dollar waard, tegen 1,1751 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 1,4 procent duurder op 67,38 dollar. Brentolie klom 1 procent in prijs tot 69,76 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Drukke beursweek met rentebesluiten Fed en ECB

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers maken zich op voor een drukke beursweek met rentebesluiten van de Amerikaanse Federal Reserve en de Europese Centrale Bank (ECB). De twee banken houden naar verwachting de rente opnieuw onveranderd. Op de financiële markten wordt gespeculeerd dat de rente in de Verenigde Staten en de eurozone komend voorjaar verlaagd zal worden nu de inflatie sterk aan het afzwakken is.

3 uur geleden
Duitse winkelbranche: kerstverkopen vallen nog tegen

BERLIJN (ANP/DPA) - De kerstverkopen bij Duitse winkelketens vallen tot dusver tegen. Dat stelt de Duitse winkelbrancheorganisatie HDE na onderzoek onder meer dan 350 winkelbedrijven. Volgens HDE gaf bijna 60 procent aan teleurgesteld te zijn over de verkopen van afgelopen week.

5 uur geleden
Nieuwe gaspijplijn maakt Servië minder afhankelijk van Rusland

BELGRADO (ANP/RTR/AFP/BLOOMBERG) - Een nieuwe gaspijplijn die zondag is geopend maakt Servië minder afhankelijk van Russisch aardgas. De pijplijn van 170 kilometer loopt van de Servische stad Niš naar de rand van de Bulgaarse hoofdstad Sofia en heeft een jaarlijkse capaciteit van 1,8 miljard kubieke meter. Dat is goed voor 60 procent van de Servische gasbehoefte.

6 uur geleden
IEA: toezeggingen klimaattop over energie-uitstoot onvoldoende

DUBAI (ANP/AFP) - De toezeggingen die tot dusver zijn gedaan op de klimaattop COP28 in Dubai zijn nog onvoldoende om de energie-gerelateerde uitstoot in 2030 voldoende te verlagen om zo de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graad. Dat zegt het Internationaal Energie Agentschap (IEA).

8 uur geleden
Topman chipbedrijf Arm: bezorgd over menselijke controle AI

CAMBRIDGE (ANP) - De topman van het grote Britse chipconcern Arm Holdings maakt zich er zorgen over dat de menselijke controle over kunstmatige intelligentie verloren kan gaan. Dat heeft Rene Haas gezegd in een interview met persbureau Bloomberg. Hij stelt dan ook dat er manieren moeten zijn om AI-systemen uit te kunnen zetten.

9 uur geleden
China wil akkoord over fossiel dat aanvaardbaar is voor iedereen

DUBAI (ANP/AFP/RTR) - China wil dat er op de klimaattop in Dubai een akkoord over fossiele brandstoffen komt dat "aanvaardbaar" is voor iedereen. "We willen allemaal samenwerken om een taal te vinden die de juiste richting geeft voor verdere inspanningen, die zoveel mogelijk inclusiviteit weerspiegelt en die ook aanvaardbaar is voor alle partijen", zei de Chinese klimaatgezant Xie Zhenhua zaterdag.

1 dag geleden
Noors staatsfonds: Tesla moet arbeidsrechten respecteren

OSLO (ANP/RTR) - De Amerikaanse autofabrikant Tesla moet fundamentele arbeidsrechten respecteren, waaronder collectieve onderhandelingen. Dat stelt het Norges Bank Investment Management, 's werelds grootste aandelenbelegger uit Noorwegen met een belang in Tesla.

1 dag geleden