Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine Kamermeerderheid steunt handelsverdrag EU en Canada

Kleine Kamermeerderheid steunt handelsverdrag EU en Canada

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet heeft het vrijhandelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada (CETA) door de Tweede Kamer geloodst. Alleen de coalitiepartijen en het lid Van Haga steunden het. De minieme steun (72 stemmen voor en 69 tegen) is een fikse tegenvaller voor het kabinet en een meerderheid in de Eerste Kamer voor het verdrag is heel ver weg.

Minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel) probeerde de afgelopen dagen nog 50PLUS over te halen om voor CETA te stemmen. Ze stelde er zelfs een reis naar de Hoorn van Afrika voor uit. "Het was een heel moeilijke beslissing", zegt fractieleider Henk Krol. Maar hij wil zich houden aan het verkiezingsprogramma waarin de partij zich uitsprak tegen het vrijhandelsverdrag.

Het wordt nu heel erg lastig voor het kabinet om voldoende steun voor het verdrag in de Eerste Kamer te krijgen. Daar moet de coalitie nog op zoek naar zes zetels om het door de senaat te loodsen. Het zal vermoedelijk nog wel even duren voordat er over het verdrag in de Eerste Kamer zal worden gestemd.

Proces afwachten

Het handelsverdrag zorgt ervoor dat importheffingen worden afgeschaft. De oppositie vreest dat door CETA de Europese standaarden op gebied van onder meer voedselveiligheid en dierwelzijn achteruitgaan. Volgens Kaag klopt dat niet. Het grootste deel van het verdrag is al sinds september 2017 van kracht en Nederland heeft er vooral van geprofiteerd, aldus het kabinet.

Vorige week haalde Kaag de steun binnen van ChristenUnie. Ze zegde toe te gaan kijken of er meer douane nodig is om import uit Canada te controleren. Ook gaat ze pleiten voor meer controles in Canada zelf. Kaag hoopte ook de steun van SGP - traditioneel een steunpilaar van kabinetsbeleid - binnen te halen, maar die liet weten tegen te gaan stemmen.

"Het is belangrijk dat we door kunnen", verklaarde Kaag na de stemming in de Tweede Kamer. Ze gaat in gesprek met partijen in de Eerste Kamer. Ze wil niet speculeren of ze een meerderheid van de senatoren achter het vrijhandelsverdrag kan krijgen. "Laten we eerst het proces afwachten."

Meer uit Politiek

Huurwet De Jonge aangenomen door Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - De Wet betaalbare huur is donderdag aangenomen door de Tweede Kamer. Die wet, ingediend door demissionair minister Hugo de Jonge (Binnenlandse Zaken), moet een deel van de huren die nu nog in de vrije huursector vallen omlaag brengen. Zoals verwacht hielp de PVV de wet aan een ruime meerderheid.

12 uur geleden
Tweede Kamer wil lik-op-stuk bij verstoorders dodenherdenking

DEN HAAG (ANP) - Een overgrote meerderheid in de Tweede Kamer wil dat antisemitisme harder wordt aangepakt. Om te beginnen moet op 4 mei het snelrecht worden toegepast als mensen de Nationale Dodenherdenking verstoren, zo willen diverse fracties. Hier zou ook meteen een afschrikwekkende werking van uitgaan, betoogden Kamerleden in een debat over antisemitisme. Bij snelrecht gaat justitie snel na het plegen van een strafbaar feit over tot vervolging. Het is onderdeel van het lik-op-stukbeleid van politie en justitie.

12 uur geleden
Gemeenten moeten derdelanders voorlopig weer opvangen

DEN HAAG (ANP) - Gemeenten moeten zogeheten derdelanders voorlopig weer dezelfde opvang en rechten geven als andere vluchtelingen uit Oekraïne. Demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij hiertoe genoodzaakt is omdat de Raad van State over de kwestie vragen heeft gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Unie, zo werd donderdag bekend. Hij heeft de gemeenten hierover al ingelicht.

13 uur geleden
Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

15 uur geleden
Overijssel trekt bemestingsverbod door om PAS-melders te helpen

ZWOLLE (ANP) - Overijssel heeft het bemestingsverbod voor provinciale landbouwgronden nu al weer met een jaar verlengd. Ook in 2025 mogen boeren die grond van de provincie in erfpacht hebben daar geen mest op uitrijden. Het provinciebestuur creëert zo stikstofruimte, bedoeld om de zogeheten PAS-melders te helpen.

15 uur geleden
Kamer wil 'tochtkorting' voor huurder slecht geïsoleerde woning

DEN HAAG (ANP) - Huurders in een slecht geïsoleerde woning hebben recht op een 'tochtkorting' om de hogere energierekening te compenseren. De Tweede Kamer heeft donderdag een GroenLinks-PvdA-voorstel gesteund om dit wettelijk vast te leggen.

15 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

16 uur geleden