Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kleine horecazaken hebben niets aan nieuwe versoepeling'

'Kleine horecazaken hebben niets aan nieuwe versoepeling'

AMSTERDAM (ANP) - Organisatoren van evenementen en horeca-eigenaren reageerden enthousiast op de woensdag aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen. Zij mogen per 1 juli binnen meer dan honderd mensen ontvangen, als die maar voldoende afstand houden. Maar veel kleinere horecazaken zijn minder te spreken over de versoepeling: bij hen is die ruimte er vaak niet.

Zo vraagt Dieuwke Simonis-Stellinga, eigenaar van restaurant Onze Kerk in Hooge Zwaluwe via een videoboodschap premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge nieuwe regels voor de horeca op te stellen. "Nu wordt er van de horeca een plek gemaakt waar niemand meer wil zijn", zegt de ondernemer. "Maak bijvoorbeeld voor binnenruimtes met goede ventilatie een regel dat er een bepaald aantal mensen per vierkante meter mag zitten. Dan hoeven wij niet continu te handhaven op de anderhalve meter afstand."

Ger Couvreur, die al 35 jaar kastelein is van café ’t Tapperijke in Breda, kan met de 1,5 meterregel vijftien gasten in zijn kroeg ontvangen. "Dat kun je een paar weken en een paar maanden volhouden, maar als het zo doorgaat zou dat het einde kunnen betekenen. Als er niks binnenkomt, is er geen andere uitweg, dan gaat de sleutel om en dan is het klaar", zei hij tegen Omroep Brabant.

'75 procent omzetverlies'

De eigenaren van café-restaurant De Ontmoeting in Nijmegen trokken begin juni na bijna twintig jaar de stekker uit hun zaak. "Binnen en buiten op het terras hebben we in totaal 87 zitplaatsen. Als we ons aan de 1,5 meterregel houden, kan ik 22 gasten ontvangen en verlies ik 75 à 80 procent omzet. En dat verdien je niet meer terug, die verliezen lopen alleen maar op", zei eigenaar Nicole de Roo eerder tegen het NOS Radio 1 journaal.

Veel horecaondernemers hebben dringend duidelijkheid nodig over hoe en wanneer verdere versoepelingen komen, zei KHN-directeur Dirk Beljaarts eerder. "Als die 1,5 meterregel blijft gelden, komen de meeste horecabedrijven niet verder dan 30 procent van hun bezoekerscapaciteit." Ook toezeggingen over financiële steun zouden de ondernemers meer vertrouwen in de toekomst geven.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

10 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

13 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

14 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden