Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine groei economie Duitsland in eerste kwartaal

Kleine groei economie Duitsland in eerste kwartaal

WIESBADEN (ANP) - De economie van Duitsland, de grootste van Europa, is in het eerste kwartaal licht gegroeid. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau bedroeg de groei van de belangrijkste handelspartner van Nederland 0,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het bureau stelt dat de economische groei werd geremd door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zoals de sterk gestegen energieprijzen.

Daarmee wist Duitsland overigens wel een recessie te ontlopen, want in het vierde kwartaal van 2021 kromp de economie nog met 0,3 procent. Een recessie wordt gedefinieerd als twee of meer kwartalen met krimp op rij.

Ten opzichte van een jaar eerder ging de economie van Duitsland met 3,7 procent vooruit. In het eerste kwartaal van 2021 had het land nog te maken met lockdowns tegen het coronavirus.

Bijstellen

Vanwege de oorlog hebben belangrijke Duitse economische onderzoeksinstituten de verwachting voor de groei dit jaar flink neerwaarts bijgesteld. Er wordt nu gerekend op een groei van 2,7 procent, terwijl eerder nog 4,8 procent werd voorspeld. De overheid heeft haar prognose verlaagd naar 2,2 procent, van 3,6 procent eerder.

Eerder op de dag werd al bekend dat de Franse economie in het eerste kwartaal tot stilstand is gekomen vanwege de oorlog in Oekraïne. De economie van Italië is zelfs met 0,2 procent gekrompen.

De economie van Spanje groeide in het eerste kwartaal met 0,3 procent, maar de Spaanse overheid verlaagde wel de groeiverwachting voor dit jaar van 7 procent naar 4,3 procent.

Meer uit Financieel

X van Elon Musk bevestigt komst nieuwe videodienst

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediaplatform X van Elon Musk komt met een nieuw videoplatform. Daarmee wil de onderneming, voorheen bekend als Twitter, onder meer de concurrentie aangaan met YouTube van Google-moederbedrijf Alphabet.

20 minuten geleden
Chiptoeleverancier ASMI ziet winst ruimschoots halveren

ALMERE (ANP) - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) heeft de omzet en winst in het eerste kwartaal van dit jaar zien dalen. De inkomsten gingen met 8 procent omlaag tot 639 miljoen euro. De nettowinst halveerde ruimschoots tot 173,1 miljoen euro.

1 uur geleden
EU-parlement keurt nieuwe regels begrotingstekort en schuld goed

STRAATSBURG (ANP) - Het Europees Parlement heeft ingestemd met nieuwe regels voor begrotingstekorten en staatsschulden. Ook de meeste sociaaldemocraten stemden voor, ondanks de vrees van linkse Europarlementariërs dat EU-landen gedwongen worden om de economie kapot te bezuinigen.

1 uur geleden
Randstad en AkzoNobel onderuit op positief Damrak

AMSTERDAM (ANP) - Uitzendconcern Randstad werd dinsdag hard afgestraft op het Damrak voor de publicatie van tegenvallende kwartaalcijfers. Het aandeel ging 7,2 procent omlaag, waarmee Randstad de grootste daler was bij de hoofdfondsen.

1 uur geleden
Mogelijk veel vluchtuitval door actie Franse luchtverkeersleiders

PARIJS (ANP/BELGA/AFP) - Franse luchtverkeersleiders gaan donderdag staken en willen ook rond Hemelvaartsdag, op 9, 10 en 11 mei, het werk neerleggen. Daardoor kunnen op die dagen veel vluchten uitvallen op de grote luchthavens van Parijs, wat ook gevolgen kan hebben voor Nederlandse reizigers die van die vliegvelden gebruikmaken.

1 uur geleden
AkzoNobel voor de rechter in Australië om schade aardgasproject

AMSTERDAM (ANP) - AkzoNobel hangt een rechtszaak boven het hoofd in Australië, waarbij de verfproducent verantwoordelijk wordt gehouden voor schade aan de coating van onderdelen van een Australisch aardgasproject (lng). Dat heeft een woordvoerder van het Nederlandse concern bevestigd na berichtgeving door De Telegraaf.

2 uur geleden
GM bij winnaars op Wall Street na sterke resultaten

NEW YORK (ANP) - General Motors (GM) behoorde dinsdag tot de winnaars op de aandelenbeurzen in New York. De grote Amerikaanse autofabrikant boekte afgelopen kwartaal veel meer winst dan verwacht. Ook de omzet viel hoger uit dan kenners hadden verwacht. Dankzij de sterke verkopen van pick-ups en SUV's op de thuismarkt schroefde GM zijn winstverwachting voor het hele jaar op. Het aandeel werd ruim 5 procent hoger gezet.

3 uur geleden