Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine groei economie Duitsland in eerste kwartaal

Kleine groei economie Duitsland in eerste kwartaal

WIESBADEN (ANP) - De economie van Duitsland, de grootste van Europa, is in het eerste kwartaal licht gegroeid. Volgens voorlopige cijfers van het Duitse federale statistiekbureau bedroeg de groei van de belangrijkste handelspartner van Nederland 0,2 procent in vergelijking met het voorgaande kwartaal. Het bureau stelt dat de economische groei werd geremd door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne zoals de sterk gestegen energieprijzen.

Daarmee wist Duitsland overigens wel een recessie te ontlopen, want in het vierde kwartaal van 2021 kromp de economie nog met 0,3 procent. Een recessie wordt gedefinieerd als twee of meer kwartalen met krimp op rij.

Ten opzichte van een jaar eerder ging de economie van Duitsland met 3,7 procent vooruit. In het eerste kwartaal van 2021 had het land nog te maken met lockdowns tegen het coronavirus.

Bijstellen

Vanwege de oorlog hebben belangrijke Duitse economische onderzoeksinstituten de verwachting voor de groei dit jaar flink neerwaarts bijgesteld. Er wordt nu gerekend op een groei van 2,7 procent, terwijl eerder nog 4,8 procent werd voorspeld. De overheid heeft haar prognose verlaagd naar 2,2 procent, van 3,6 procent eerder.

Eerder op de dag werd al bekend dat de Franse economie in het eerste kwartaal tot stilstand is gekomen vanwege de oorlog in Oekraïne. De economie van Italië is zelfs met 0,2 procent gekrompen.

De economie van Spanje groeide in het eerste kwartaal met 0,3 procent, maar de Spaanse overheid verlaagde wel de groeiverwachting voor dit jaar van 7 procent naar 4,3 procent.

Meer uit Financieel

Just Eat Takeaway en PostNL grootste dalers op lager Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak ging dinsdag licht omlaag onder aanvoering van maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. Bij de middelgrote bedrijven bungelde PostNL onderaan met een verlies van dik 7 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte.

42 minuten geleden
Bestelknop van bol.com deugde volgens kantonrechter niet

AMSTERDAM (ANP) - Een uitspraak van de kantonrechter in Amsterdam heeft mogelijk grote gevolgen voor bol.com en andere webwinkels. Volgens de rechter voldeed de bestelknop van bol.com namelijk niet aan de vereisten. Een consument die nog een rekening had openstaan bij de webwinkel hoefde die van de rechter daarom niet te betalen.

43 minuten geleden
Haven Felixstowe biedt werknemers bonus om staking te voorkomen

FELIXSTOWE (ANP/RTR/BLOOMBERG) - De grote Britse containerhaven Felixstowe biedt werknemers een bonus van 500 pond, omgerekend ruim 590 euro, om een staking later deze week te voorkomen. Felixstowe is de grootste containerhaven van het Verenigd Koninkrijk en het personeel wil later deze maand acht dagen het werk neerleggen uit onvrede over het mislukken van loononderhandelingen.

51 minuten geleden
Baas Lelystad Airport stapt over naar Rotterdam The Hague Airport

LELYSTAD (ANP) - De topvrouw van Lelystad Airport, Wilma van Dijk, wordt per 1 september de nieuwe directeur van Rotterdam The Hague Airport. Van Dijk volgt in Rotterdam Ron Louwerse op die met pensioen gaat. De scheidend topman blijft dit jaar nog wel betrokken bij het inpassen van het nieuwe luchthavenbesluit.

1 uur geleden
Duitse toezichthouder: EU-noodplan kan gasprijzen stabiliseren

BERLIJN (ANP/RTR/BLOOMBERG) - Het gasbesparingsplan van de Europese Unie, dat dinsdag van kracht is geworden, kan zorgen voor een stabilisatie of zelfs een verlaging van de gasprijzen in het landenblok. Dat zei , de hoogste baas van het Bundesnetzagentur dat toezicht houdt op het Duitse netwerk van gaspijpleidingen, tegen de Duitse zender ZDF.

1 uur geleden
Taiwan: meer economische sancties door China onwaarschijnlijk

TAIPEI (ANP/BLOOMBERG) - De economische maatregelen die China tegen Taiwan heeft ingesteld zullen waarschijnlijk geen grote invloed hebben op de handel tussen de twee landen, zeker gelet op de nauwe verwevenheid van de twee economieën. Dat stelt het Taiwanese ministerie van Financiën.

2 uur geleden
PostNL daalt op afwachtend Damrak na adviesverlaging

AMSTERDAM (ANP) - PostNL behoorde dinsdag tot de sterkste dalers op de Amsterdamse beurs met een verlies van 3,8 procent. Analisten van de Amerikaanse bank Jefferies haalden het aandeel van hun kooplijst na de tegenvallende resultaten die het postbedrijf een dag eerder bekendmaakte. Beleggers deden het verder rustig aan en keken vooral uit naar het belangrijke Amerikaanse inflatiecijfer, dat woensdag verschijnt. Bij een aanhoudende sterke stijging van de consumentenprijzen in de VS zal de Federal Reserve de rente met stevige stappen blijven verhogen.

2 uur geleden