Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

Kleine eilandstaten op de klimaattop: we hebben nu actie nodig

DUBAI (ANP) - Het is cruciaal dat landen actie ondernemen om de opwarming van de aarde te beperken, benadrukten afgevaardigden van kleine eilandstaten in de Stille Oceaan tijdens de klimaattop in Dubai. "De tijd is op", zei Grace Malie uit Tuvalu. "Als we ooit de grens van 1,5 graad overschrijden, dan ben ik bang dat we ons land zullen verliezen."

Op de COP28 is een nieuw fonds aangekondigd, waar onder meer Duitsland en Denemarken geld in stoppen. Daarmee kunnen urgente klimaatprojecten op de kleine eilanden in de Stille Oceaan zo snel mogelijk betaald worden. Voor de lancering zijn meerdere jongeren uitgenodigd die op de eilanden wonen.

Het geld is nodig, zegt Carnie Reimers, die op een van de Marshalleilanden woont. Maar het belangrijkste voor de eilanden is dat de zeespiegel niet verder stijgt. "De Marshalleilanden zijn erg dunne stukken land, dat overstroomt heel makkelijk", zegt Reimers. "Het is erg moeilijk om hoop te houden als je deze overstromingen telkens in je eigen achtertuin ziet."

Tuvalu

Hetzelfde geldt voor Tuvalu. Op meerdere plekken van het eiland is aan beide kanten de zee te zien. Ondertussen merken Malie en haar vriendin Kalita Homasi hoe de droogtes langer duren en er hevigere regen valt tijdens het natte seizoen. "Vroeger was er een plek aan het strand waar ik altijd ging spelen", vertelt Malie. "Laatst ging ik er weer naartoe en dat stuk strand is nu weg, opgeslokt door de zee."

Het land is heel belangrijk voor ze, omdat daar hun wortels liggen. "We zijn vanuit onze cultuur erg verbonden met onze voorouders", legt Homasi uit. "Onze cultuur is onze identiteit, we hebben het nodig om gegrond te blijven." Homasi en Malie zingen ook een lied dat bekend is op Tuvalu. "Het gaat over klimaatverandering", vertelt Malie. "In de tekst vragen we ons af waar we naartoe moeten als we ons land verliezen."

'Frustrerend'

Om de zeespiegelstijging te laten stoppen, moet de uitstoot van broeikasgassen direct stoppen, benadrukt Reimers. "Het is zo frustrerend, omdat wij de uitstoot niet veroorzaakt hebben", zegt ze. "Ondertussen zijn wereldleiders het nog steeds niet eens geworden of we het gebruik van fossiele brandstoffen moeten uitfaseren of slechts moeten afbouwen."

Reimers heeft hoop dat landen dit jaar op de klimaattop in Dubai overeenstemming bereiken en het gebruik van fossiele brandstoffen zal stoppen. "En ik hoop dat ze ons écht zullen zien als mensen. We hebben allemaal onze rechten. Een daarvan is om te blijven wonen waar we geboren zijn."

Meer uit Buitenland

VS willen geen troepen naar Oekraïne sturen om te vechten

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Verenigde Staten zijn niet bereid militairen naar Oekraïne te sturen. "President Biden heeft duidelijk gemaakt dat de VS geen troepen zullen sturen om in Oekraïne te vechten", laat een woordvoerder van het Witte Huis weten.

32 minuten geleden
Advocaat overleden Russische oppositieleider Navalny opgepakt

MOSKOU (ANP/RTR) - Een advocaat van de onlangs overleden Russische oppositiepoliticus Aleksej Navalny is gearresteerd. Vasily Dubkov, die vorige week Navalny's moeder vergezelde toen die bij de autoriteiten de vrijgave van het lichaam van haar zoon eiste, is in Moskou opgepakt, melden Russische nieuwsmedia.

55 minuten geleden
Minister: Franse troepen gaan niet vechten in Oekraïne

PARIJS (ANP/DPA) - Als er Franse troepen naar Oekraïne gaan, dan worden die ingezet voor bijvoorbeeld de productie van wapens en het ruimen van mijnen in het land. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in de Nationale Vergadering (Tweede Kamer) gezegd. "Sommige van deze acties vereisen mogelijk een aanwezigheid op Oekraïens grondgebied zonder de oorlogsdrempel te bereiken", aldus de minister.

1 uur geleden
Litouwen steunt Frans idee om troepen naar Oekraïne te sturen

VILNIUS (ANP/DPA) - De Baltische staat Litouwen steunt het Franse idee om troepen naar Oekraïne te sturen, om het land te helpen tegen de Russen. Maar het gaat dan niet om gevechtseenheden, maar militairen die de Oekraïense strijdkrachten kunnen trainen, benadrukt minister van Defensie Arvydas Anusauskas.

1 uur geleden
Ruim zeventig wapens in beslag genomen uit huis Alain Delon

PARIJS (ANP) - De politie heeft bij een huiszoeking in de woning van Alain Delon tientallen wapens in beslag genomen. In het appartement van de filmster in de Franse plaats Douchy-Montcorbon werden 72 vuurwapens en 3000 patronen aangetroffen. De Franse filmster heeft "geen enkele toestemming om een vuurwapen te bezitten", liet de politie weten aan persbureau Belga.

2 uur geleden
EU-regels aangenomen tegen juridisch afdreigen van actievoerders

STRAATSBURG (ANP) - Journalisten, activisten en academici worden met een nieuwe EU-wet beter beschermd tegen onterechte rechtszaken die zijn bedoeld om hen de mond te snoeren. Het Europees Parlement heeft met overgrote meerderheid ingestemd met de wetgeving.

2 uur geleden
Zelensky in Saudi-Arabië om te praten over uitruil gevangenen

RIYAD (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky is dinsdag aangekomen in Saudi-Arabië. Hij is in het land om onder meer gesprekken te voeren over de uitruil van krijgsgevangenen tussen Oekraïne en Rusland.

3 uur geleden