
Kleine banken verzetten zich tegen wetsvoorstel over contant geld
DEN HAAG (ANP) - Revolut, Triodos, bunq, Knab en Van Lanschot Kempen maken zich "ernstige zorgen" over een wetsvoorstel waardoor de banken naar eigen zeggen in feite verplicht worden om mee te doen aan de infrastructuur van Geldmaat. Die verplichting is volgens de kleinere banken een bedreiging voor de eerlijke concurrentie en legt een onevenredige last op die banken, die onder heel andere omstandigheden opereren dan de traditionele banken. Dat stellen zij in een gezamenlijke brief aan de Tweede Kamer, waarover De Telegraaf eerder berichtte.
Geldmaat is het gezamenlijke netwerk van gele pinautomaten van de grootste Nederlandse banken, waaronder Rabobank en ING. De kleinere banken vrezen dat de grote banken via Geldmaat tarieven kunnen vaststellen "waarvan de kleinere banken geen andere keuze hebben dan deze te accepteren". Die kosten zijn een "onevenredige last" voor kleinere banken in verhouding tot hun omvang, stellen zij.
Het doel van het wetsvoorstel is om contant geld beschikbaar, bereikbaar en betaalbaar te houden. Het zou grote banken verplichten een landelijk dekkend netwerk van geldautomaten aan te bieden. Banken met meer dan 50.000 betaalrekeninghouders in Nederland worden volgens het wetsvoorstel verplicht om ervoor te zorgen dat hun klanten van de voorzieningen van die infrastructuur gebruik kunnen maken.
Drempelcriteria
De kleinere banken willen onder meer dat de drempelcriteria worden aangepast, door bijvoorbeeld het balanstotaal als uitgangspunt te nemen in plaats van 50.000 betaalrekeninghouders. Sommige van de kleinere banken bedienen bovendien vooral klanten die op zoek zijn naar een tweede bank voor gespecialiseerde diensten. Die klanten zouden "minimale of geen behoefte" hebben aan contante transacties, aldus de banken in de brief. Ze benadrukken daarbij wel achter de doelstellingen te staan om contant geld toegankelijk te houden.
Maartje Cremers, hoofd commercie bij Knab, stelt dat Knab bewust heeft gekozen om een digitale bank te zijn en dat klanten daarom ook daarvoor voor de bank kiezen. "We erkennen onze maatschappelijke verantwoordelijkheid, maar het verplicht stellen van gratis contante stortingen via Geldmaat is niet de oplossing", zegt ze. "Het is kostbaar, mist neutraliteit omdat Geldmaat wordt beheerd door de grote banken, en creëert een ongelijk speelveld door nieuwe Europese spelers uit te sluiten - wat uiteindelijk de concurrentie en de consument schaadt."
Meer uit Financieel
PARIJS (ANP/AFP) - Supermarktketen Lidl moet de Franse concurrent Intermarché 43 miljoen euro betalen. Volgens een hof van beroep in Frankrijk heeft het Duitse bedrijf consumenten misleid met tv-reclames. Dat komt neer op oneerlijke concurrentie, aldus de rechter.
20 minuten geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie wil graag binnen enkele dagen een deal met de Verenigde Staten over handelstarieven, hoewel de VS de pauze voor verhoogde importtarieven hebben verlengd naar 1 augustus. Dat laat een woordvoerder van de Europese Commissie woensdag weten.
21 minuten geledenUTRECHT (ANP) - Voor treinreizigers en de NS breken spannende dagen aan. De komende dagen weten vakbonden VVMC, FNV en CNV of hun leden instemmen met het eindbod van de spoorwegmaatschappij voor een nieuwe cao. Als ze de voorstellen van de NS afwijzen, is de kans groot dat personeel met stakingen het treinverkeer opnieuw platlegt.
24 minuten geledenROTTERDAM (ANP) - Het Britse olieconcern BP verkoopt al zijn tankstations in Nederland aan branchegenoot Catom. Het gaat om ongeveer 300 tankstations en vijftien laadstations voor elektrische auto's, maakte BP bekend. Catom is het bedrijf achter het brandstofmerk OK.
31 minuten geledenWOLFSBURG (ANP/BLOOMBERG) - Volkswagen heeft het afgelopen kwartaal in Noord-Amerika aanzienlijk minder auto's verkocht dan een jaar eerder. Het Duitse autoconcern had daarmee duidelijk last van importheffingen die de Verenigde Staten hebben ingesteld op auto's.
1 uur geledenBRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie is dicht bij een voorlopig handelsakkoord met de Verenigde Staten dat de commerciële luchtvaart vrijstelt van bepaalde importheffingen. Vooral vliegtuigfabrikant Airbus zou daarvan profiteren, meldden bronnen aan persbureau Bloomberg. Ook enkele andere belangrijke industrieën zouden worden uitgezonderd van heffingen, zoals de Duitse auto-industrie.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verschillende Nederlandse bedrijven met een beursnotering evalueren hun diversiteitsbeleid. Het gaat om ondernemingen die ook actief zijn in de Verenigde Staten, waar sinds dit jaar nieuwe regelgeving geldt. Dat schrijft Eumedion, dat opkomt voor de belangen van institutionele beleggers.
4 uur geleden