Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klein deel KLM-medewerkers blootgesteld aan te veel chroom-6

Klein deel KLM-medewerkers blootgesteld aan te veel chroom-6

AMSTELVEEN (ANP) - Een klein deel van de onderhoudsmedewerkers van KLM is in het verleden mogelijk blootgesteld geweest aan meer chroom-6 dan wettelijk was toegestaan. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten na onafhankelijk onderzoek. Verder onderzoek moet duidelijk maken om hoeveel medewerkers het gaat. Daarbij praat KLM met de vakbonden over een collectieve compensatieregeling.

Uit het onderzoek blijkt dat op verschillende momenten in de afgelopen vijftig jaar niet kan worden uitgesloten dat werknemers te veel in contact zijn geweest met het metaal. Dat zat in onder meer verf en primer die door vliegtuigfabrikanten werd voorgeschreven en kwam vrij als er bijvoorbeeld geschuurd of gelast werd. Mensen die te veel in contact zijn gekomen met chroom-6 kunnen onder andere longkanker, neuskanker, neusbijholtekanker of chronische longziekten krijgen.

Uit het verdere onderzoek moet nu blijken of de KLM-medewerkers ook daadwerkelijk met te veel chroom-6 in aanraking zijn geweest. Als er bijvoorbeeld consequent veiligheidsmaatregelen werden genomen, kan dat betekenen dat de daadwerkelijke blootstelling lager was. Voor werknemers en oud-werknemers komen er bovendien informatiesessies.

KLM benadrukt dat bij de onderhoudswerkzaamheden inmiddels al jaren aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Geen overeenstemming

Vakbonden Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) en FNV Luchtvaart laten weten dat er nog geen overeenstemming over compensatie is, ook door de betrokkenheid van de vele vakbonden en dochterondernemingen van KLM. Ook is de materie erg gecompliceerd door de lange periode waarin medewerkers in contact kwamen met chroom-6.

"Het gaat op dit moment nog niet eens over bedragen, maar over de vraag wie er in aanmerking komt voor een compensatieregeling en in hoeverre je ingaat op de schuldvraag", legt David van de Geer van FNV Luchtvaart uit. "Het is een gigantische periode waarin duizenden mensen de revue zijn gepasseerd. Bij onze achterban leeft de zorg: als ik ziek word, is er dan een vangnet voor me? Dat is belangrijk voor ons en daar willen we aan werken."

De FNV'er benadrukt dat KLM als werkgever zich bij de gesprekken goed inzet om tot een resultaat te komen. FNV zelf mikt erop om medio april tot een akkoord te komen.

Meer uit Financieel

Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

4 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

9 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geƫindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

19 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariƫrs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

20 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

20 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

21 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

23 uur geleden