Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klein deel KLM-medewerkers blootgesteld aan te veel chroom-6

Klein deel KLM-medewerkers blootgesteld aan te veel chroom-6

AMSTELVEEN (ANP) - Een klein deel van de onderhoudsmedewerkers van KLM is in het verleden mogelijk blootgesteld geweest aan meer chroom-6 dan wettelijk was toegestaan. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten na onafhankelijk onderzoek. Verder onderzoek moet duidelijk maken om hoeveel medewerkers het gaat. Daarbij praat KLM met de vakbonden over een collectieve compensatieregeling.

Uit het onderzoek blijkt dat op verschillende momenten in de afgelopen vijftig jaar niet kan worden uitgesloten dat werknemers te veel in contact zijn geweest met het metaal. Dat zat in onder meer verf en primer die door vliegtuigfabrikanten werd voorgeschreven en kwam vrij als er bijvoorbeeld geschuurd of gelast werd. Mensen die te veel in contact zijn gekomen met chroom-6 kunnen onder andere longkanker, neuskanker, neusbijholtekanker of chronische longziekten krijgen.

Uit het verdere onderzoek moet nu blijken of de KLM-medewerkers ook daadwerkelijk met te veel chroom-6 in aanraking zijn geweest. Als er bijvoorbeeld consequent veiligheidsmaatregelen werden genomen, kan dat betekenen dat de daadwerkelijke blootstelling lager was. Voor werknemers en oud-werknemers komen er bovendien informatiesessies.

KLM benadrukt dat bij de onderhoudswerkzaamheden inmiddels al jaren aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Geen overeenstemming

Vakbonden Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) en FNV Luchtvaart laten weten dat er nog geen overeenstemming over compensatie is, ook door de betrokkenheid van de vele vakbonden en dochterondernemingen van KLM. Ook is de materie erg gecompliceerd door de lange periode waarin medewerkers in contact kwamen met chroom-6.

"Het gaat op dit moment nog niet eens over bedragen, maar over de vraag wie er in aanmerking komt voor een compensatieregeling en in hoeverre je ingaat op de schuldvraag", legt David van de Geer van FNV Luchtvaart uit. "Het is een gigantische periode waarin duizenden mensen de revue zijn gepasseerd. Bij onze achterban leeft de zorg: als ik ziek word, is er dan een vangnet voor me? Dat is belangrijk voor ons en daar willen we aan werken."

De FNV'er benadrukt dat KLM als werkgever zich bij de gesprekken goed inzet om tot een resultaat te komen. FNV zelf mikt erop om medio april tot een akkoord te komen.

Meer uit Financieel

Beurzen New York eindigen met bescheiden winst

NEW YORK (ANP) - De belangrijkste Amerikaanse beursgraadmeters lieten maandag een klein herstel zien, ondanks nieuwe importheffingen van president Donald Trump voor buurland Mexico en de Europese Unie. Trump wil vanaf 1 augustus een tarief van 30 procent invoeren op producten van de twee belangrijke handelspartners van de Verenigde Staten. Beleggers lieten zich hierdoor echter niet afschrikken en focusten op de stroom economische cijfers en bedrijfsresultaten die deze week aankomt.

3 uur geleden
Bloomberg: Trump investeert 70 miljard dollar in AI en energie

WASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse president Donald Trump kondigt dinsdag een investeringspakket aan van 70 miljard dollar voor kunstmatige intelligentie en energie. Het initiatief is onderdeel van een bredere inspanning van het Witte Huis om de ontwikkeling van deze opkomende technologieën te versnellen, zegt een regeringsfunctionaris tegen persbureau Bloomberg.

6 uur geleden
Tegenvaller Volvo door uitstel elektrische auto's en heffingen VS

GÖTEBORG (ANP/BLOOMBERG) - Het Zweedse autoconcern Volvo moet 11,4 miljard Zweedse kroon (ruim 1 miljard euro) afschrijven door vertragingen bij de introductie van elektrische modellen en oplopende kosten van Amerikaanse importheffingen. Volgens de autofabrikant zal dit de nettowinst in het tweede kwartaal met 9 miljard kroon drukken.

6 uur geleden
Importheffing VS bemoeilijkt besluitvorming ECB, meldt Reuters

FRANKFURT (ANP) - De dreigende Amerikaanse importheffing van 30 procent voor de Europese Unie heeft het voor de Europese Centrale Bank (ECB) moeilijker gemaakt om tot besluiten te komen. Desondanks zal de centrale bank het rentetarief in de eurozone volgende week waarschijnlijk onveranderd laten. Dat hebben vijf ECB-beleidsmakers verteld aan persbureau Reuters.

6 uur geleden
Rechter: hef Oekraïens beslag op Nederlandse belangen Gazprom op

DEN HAAG (ANP) - De rechtbank Den Haag heeft in een kort geding besloten dat twee Oekraïense bedrijven, Slavutich en Zhnyva, hun beslag op aandelen van het Russische staatsbedrijf Gazprom in Nederlandse vennootschappen moeten opheffen.

7 uur geleden
Vrees voor tarievenoorlog bederft stemming op Damrak

AMSTERDAM (ANP) - De beursgraadmeters op het Damrak gingen maandag omlaag, hoewel de verliezen in het laatste handelsuur wel iets afnamen. Beleggers vrezen dat een handelsoorlog op handen is, nu de EU dreigt met vergeldingsheffingen ter waarde van 72 miljard euro als er voor 1 augustus geen akkoord met de Verenigde Staten wordt bereikt.

8 uur geleden
Gasproductie Nederland gedaald, productiedaling op zee remt af

DEN HAAG (ANP) - De Nederlandse gasproductie op land en op zee is vorig jaar opnieuw gedaald. De productiedaling op zee begint wel af te remmen, meldt TNO. Volgens het onderzoeksinstituut is het waarschijnlijk dat de gasproductie de komende jaren stabiliseert.

9 uur geleden