Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klein deel KLM-medewerkers blootgesteld aan te veel chroom-6

Klein deel KLM-medewerkers blootgesteld aan te veel chroom-6

AMSTELVEEN (ANP) - Een klein deel van de onderhoudsmedewerkers van KLM is in het verleden mogelijk blootgesteld geweest aan meer chroom-6 dan wettelijk was toegestaan. Dat laat de luchtvaartmaatschappij weten na onafhankelijk onderzoek. Verder onderzoek moet duidelijk maken om hoeveel medewerkers het gaat. Daarbij praat KLM met de vakbonden over een collectieve compensatieregeling.

Uit het onderzoek blijkt dat op verschillende momenten in de afgelopen vijftig jaar niet kan worden uitgesloten dat werknemers te veel in contact zijn geweest met het metaal. Dat zat in onder meer verf en primer die door vliegtuigfabrikanten werd voorgeschreven en kwam vrij als er bijvoorbeeld geschuurd of gelast werd. Mensen die te veel in contact zijn gekomen met chroom-6 kunnen onder andere longkanker, neuskanker, neusbijholtekanker of chronische longziekten krijgen.

Uit het verdere onderzoek moet nu blijken of de KLM-medewerkers ook daadwerkelijk met te veel chroom-6 in aanraking zijn geweest. Als er bijvoorbeeld consequent veiligheidsmaatregelen werden genomen, kan dat betekenen dat de daadwerkelijke blootstelling lager was. Voor werknemers en oud-werknemers komen er bovendien informatiesessies.

KLM benadrukt dat bij de onderhoudswerkzaamheden inmiddels al jaren aan de wettelijke eisen wordt voldaan.

Geen overeenstemming

Vakbonden Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart Technici (NVLT) en FNV Luchtvaart laten weten dat er nog geen overeenstemming over compensatie is, ook door de betrokkenheid van de vele vakbonden en dochterondernemingen van KLM. Ook is de materie erg gecompliceerd door de lange periode waarin medewerkers in contact kwamen met chroom-6.

"Het gaat op dit moment nog niet eens over bedragen, maar over de vraag wie er in aanmerking komt voor een compensatieregeling en in hoeverre je ingaat op de schuldvraag", legt David van de Geer van FNV Luchtvaart uit. "Het is een gigantische periode waarin duizenden mensen de revue zijn gepasseerd. Bij onze achterban leeft de zorg: als ik ziek word, is er dan een vangnet voor me? Dat is belangrijk voor ons en daar willen we aan werken."

De FNV'er benadrukt dat KLM als werkgever zich bij de gesprekken goed inzet om tot een resultaat te komen. FNV zelf mikt erop om medio april tot een akkoord te komen.

Meer uit Financieel

Gegevens tienduizenden klanten van grote Duitse bank gelekt

FRANKFURT (ANP/DPA) - Een dochterbedrijf van een van Duitslands grootste banken, DZ Bank, is getroffen door een cyberaanval. Daardoor zijn persoonlijke gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in verkeerde handen gevallen, zei een woordvoerster van de bank.

12 uur geleden
Socialemediaplatform X gaat geld vragen voor livestreams

SAN FRANCISCO (ANP) - Socialemediaplatform X wil dat gebruikers gaan betalen om livebeelden uit te zenden via het berichtenplatform. Binnenkort is de functie voor livestreamen alleen nog maar beschikbaar voor mensen die op zijn minst een premiumabonnement hebben, maakte het techbedrijf bekend. Dat abonnement kost in Nederland 8 euro per maand.

13 uur geleden
Habeck waarschuwt China: steun Rusland heeft economische gevolgen

BEIJING (ANP/DPA) - De Duitse minister voor Economische Zaken Robert Habeck heeft China gewaarschuwd dat de steun van het land aan Rusland economische gevolgen heeft. China stelt zich formeel op als neutrale partij na de Russische inval in Oekraïne, maar haalt de banden met Rusland wel steeds verder aan. Dat heeft de relatie tussen China en Europa onder druk gezet, zei Habeck tijdens zijn bezoek aan Beijing.

18 uur geleden
Madagaskar krijgt geld via nieuw klimaatverbond IMF en Wereldbank

WASHINGTON (ANP) - Madagaskar ontvangt als eerste land ter wereld financiële hulp via een nieuw samenwerkingsverband voor klimaatactie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Wereldbank. In het kader van dit programma leent het IMF zo'n 321 miljoen dollar uit aan Madagaskar.

18 uur geleden
Kleine uitslagen op beurzen New York, Gilead verder omhoog

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met kleine koersuitslagen de handelsweek uitgegaan. Farmaceut Gilead Sciences stond opnieuw bij de winnaars op Wall Street, na de stevige plus een dag eerder. Vuurwapenmaker Smith & Wesson Brands had juist een slechte dag door een sombere voorspelling voor de omzet in het lopende kwartaal.

1 dag geleden
Apple stelt lancering AI-producten in Europa voorlopig uit

BRUSSEL (ANP/AFP/BLOOMBERG) - Apple stelt de lancering van bepaalde producten rond kunstmatige intelligentie (AI) in Europa voorlopig uit in verband met onzekerheden over regelgeving van de Europese Unie om de macht van grote techbedrijven binnen de perken te houden. Het gaat daarbij volgens het bedrijf om Apple Intelligence, iPhone Mirroring en SharePlay Screen Sharing die dit jaar nog niet beschikbaar worden voor gebruikers in de EU.

1 dag geleden
Grote staking op komst bij Britse staalfabrieken Tata Steel

PORT TALBOT (ANP/AFP/RTR/BLOOMBERG) - Werknemers van staalbedrijf Tata Steel in het Verenigd Koninkrijk gaan staken uit protest tegen het schrappen van wel 2800 banen en de sluiting van twee hoogovens in de staalfabriek in Port Talbot in Wales. Ongeveer 1500 werknemers zijn volgens vakbond Unite van plan om vanaf 8 juli het werk voor onbepaalde tijd neer te leggen. Volgens Unite is het voor het eerst in meer dan veertig jaar dat er gestaakt wordt door staalarbeiders in het Verenigd Koninkrijk.

1 dag geleden