Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kleding Zara-moeder Inditex nog altijd verkrijgbaar in Rusland

Kleding Zara-moeder Inditex nog altijd verkrijgbaar in Rusland

MOSKOU (ANP/RTR) - Kleding van modebedrijf Inditex, het bedrijf achter merken als Zara, Massimo Dutti en Pull & Bear, is nog altijd verkrijgbaar in Rusland. Het Spaanse concern had eerder zijn activiteiten in Rusland gestaakt vanwege de invasie in Oekraïne, maar via het grote onlinewinkelbedrijf Wildberries is de kleding nog gewoon te verkrijgen.

Ingewijden bij Inditex zeggen tegen persbureau Reuters dat de artikelen die door Wildberries worden verkocht, voorraden zijn die al in Rusland waren toen de onderneming de activiteiten daar opschortte. Inditex zou sinds de opschorting gestopt zijn met het verzenden van producten naar Rusland. Wildberries geeft aan de kleding te kopen zonder hulp van tussenpersonen, dus rechtstreeks via producenten of officiële distributeurs. Daarbij maakte het bedrijf niet duidelijk over welke distributeurs het dan gaat.

Inditex is overigens een van de vele westerse merken die zijn Russische winkels heeft gesloten en activiteiten in het land heeft opgeschort in een reactie op de Russische invasie in Oekraïne. Dat de kleding nu alsnog verkrijgbaar is, benadrukt de problemen waar bedrijven mee kampen om de controle over hun merken te behouden.

Wildberries begon als een onlineplatform voor de doorverkoop van kleding van onder meer de Duitse postordergroep Otto. Het bedrijf levert nu een grote reeks producten. Naast kleding gaat het bijvoorbeeld ook om elektronica of keukengerei. Het succes van Wildberries maakte oprichtster Tatjana Bakaltsjoek de rijkste vrouw van Rusland.

Vanwege de sancties tegen Rusland en de problemen in de toeleveringsketen heeft Rusland eerder de zogenoemde parallelle invoer gelegaliseerd. Dat maakt het mogelijk voor bedrijven om producten uit het buitenland te importeren zonder toestemming van de eigenaar van het handelsmerk.

Meer uit Financieel

AEX koerst af op lager begin in afwachtende markt

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op het Damrak lijkt dinsdag licht lager te beginnen. Beleggers verwerken de lagere slotstanden op Wall Street, waar de beursgraadmeters wat terugvielen van eerdere recordniveaus. Op de beursvloeren wordt verder vooral uitgekeken naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank (ECB) op donderdag. Naar alle waarschijnlijkheid zal de ECB donderdag opnieuw de rente in de eurozone onveranderd laten.

4 minuten geleden
Jeff Bezos haalt Elon Musk in als rijkste persoon op aarde

NEW YORK (ANP) - Elon Musk is niet meer de rijkste persoon op aarde. De Tesla-baas moet die toppositie afstaan aan Jeff Bezos, oprichter van webwinkelconcern Amazon.

23 minuten geleden
Verkoop motorfietsen gaat opnieuw sterk omhoog

AMSTERDAM (ANP) - De verkoop van motorfietsen gaat ook in 2024 erg hard, nadat de branche vorig jaar al het beste verkoopjaar sinds in ieder geval 2010 beleefde. Volgens brancheorganisaties RAI Vereniging en BOVAG zijn in februari een kwart meer nieuwe motoren op kenteken gezet dan in dezelfde maand vorig jaar.

24 minuten geleden
Meeste Nederlandse cryptobezitters beleggen voor lange termijn

DEN BOSCH (ANP) - De meeste bezitters van cryptomunten in Nederland, zo'n 85 procent, beleggen voor de lange termijn. Deze groep koopt en bewaart digitale munten en hoopt op de lange termijn rendement te maken, meldt marktonderzoeker Multiscope op basis van een onderzoek onder ruim 4000 Nederlanders.

1 uur geleden
Meer files als projecten om stikstof blijven stilliggen, zegt EIB

AMSTERDAM (ANP) - Op zestien knelpunten op de Nederlandse rijkswegen zullen de files de komende jaren flink toenemen als gevolg van door stikstof stilgelegde wegenprojecten. In totaal gaat het in de periode 2024 tot 2030 om 14,5 miljoen extra voertuigverliesuren, ofwel uren vertraging. Dat heeft het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) becijferd. Ter vergelijking: in heel 2022 hebben alle weggebruikers samen 58,1 miljoen uur extra moeten reizen door files, volgens cijfers van Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Nederlandse economie doorbreekt grens van 1 biljoen euro

DEN HAAG (ANP) - In de Nederlandse economie ging afgelopen jaar voor het eerst meer dan 1 biljoen euro om. In 2002 bedroeg het bruto binnenlands product (bbp) nog zo'n 500 miljard euro, de helft van dit bedrag, maar door flinke groeicijfers de afgelopen jaren is dit in 2023 gestegen naar 1,03 biljoen euro. Nederland doet het vooral steeds beter in de internationale handel, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

6 uur geleden
Handelsrestricties met China en Rusland raken Nederlandse economie

DEN HAAG (ANP) - Als er meer handelsrestricties komen tussen het Westen en Rusland en China, raakt dat de Nederlandse economie flink. Daarvoor waarschuwt het Centraal Planbureau (CPB) in een nieuwe studie. "De wereldhandel zal er niet minder op worden, maar wel anders", zegt CPB-econoom Gerdien Meijerink.

8 uur geleden