Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klaver, Ploumen en Rutte: formatie zit nu in complexe fase

Klaver, Ploumen en Rutte: formatie zit nu in complexe fase

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-leider Jesse Klaver en PvdA-leider Lilianne Ploumen wilden woensdag na hun gesprek met VVD-leider Mark Rutte en informateur Mariëtte Hamer weinig kwijt. "Het ligt heel complex, de vorming van een nieuw kabinet", zeiden beiden, maar ze wilden er verder niet over uitweiden, volgens hun op verzoek van Hamer zelf. Ook Rutte liet weinig los. Hij beaamde dat de situatie complex is maar dat de formatie niet vast zit.

Volgens de leiders van de twee linkse partijen heeft Hamer in het gesprek de hele formatie doorgenomen en de complexiteit van de situatie op een rijtje gezet. Ploumen zei dat het zowel gaat om de partijen die met elkaar om tafel zouden willen én over grote inhoudelijke verschillen. Rutte: "we hebben net gepraat in deze samenstelling. Maar er zijn nog heel veel samenstellingen te voorzien de komende dagen. We hebben naar de hele puzzel gekeken en vastgesteld dat het niet makkelijk is allemaal".

GroenLinks en PvdA hebben steeds aangegeven dat zij alleen samen in een kabinet willen stappen. Ook D66-leider Sigrid Kaag, die met de VVD het voortouw heeft in de formatie, wil graag deze twee partijen erbij. Maar VVD en CDA hebben telkens gezegd dat zij het juist niet zien zitten dat twee linkse partijen in een nieuwe coalitie aanschuiven. Rutte en CDA-leider Wopke Hoekstra herhaalden dat dinsdag nog eens na afloop van hun gesprek met Hamer. Voor een meerderheidscoalitie is deelname van één van de twee linkse partijen voldoende.

Meer uit Politiek

VVD-leden uiten zorgen in brief aan partijtop

DEN HAAG (ANP) - Een groep VVD'ers uit in een brief aan de partijtop hun zorgen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. Ze schrijven aan onder anderen het partijbestuur, de Tweede Kamerfractie en ook partijleider Mark Rutte dat de top geen verbinding heeft met leden van en stemmers op de partij.

5 uur geleden
Kamer: minder afhankelijkheid binnen EU van Zwitsers wapentuig

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil dat de krijgsmachten in Europa minder afhankelijk worden van de Zwitserse wapenindustrie. De coalitie staat achter een motie van VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden waarin wordt opgeroepen om samen met andere landen te kijken of daarvoor initiatieven kunnen worden opgezet.

6 uur geleden
Wet goed verhuurderschap supersnel door senaat en gaat 1 juli in

DEN HAAG (ANP) - Waarschijnlijk per 1 juli krijgen huurders al betere bescherming tegen misstanden zoals een veel te hoge huur of slecht onderhoud. De Tweede Kamer had pas onlangs ingestemd met de Wet goed verhuurderschap en de Eerste Kamer deed het wetsvoorstel dinsdag af als een hamerstuk. Dat betekent dat er niet meer over gedebatteerd is maar dat de senatoren zich in het voorstel kunnen vinden.

7 uur geleden
Toch steun vanuit coalitie voor debat over verkiezingsuitslag

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer gaat toch in debat over de verkiezingsuitslag. De coalitie steunt alsnog het verzoek voor een debat van GroenLinks-leider Jesse Klaver. Het debat zal op 4 april worden gehouden, zo is overeengekomen.

9 uur geleden
Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

12 uur geleden
Ex-voorzitter Veiligheidsberaad bezorgd over spreidingswet

NIJMEGEN (ANP) - Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

13 uur geleden
Van der Plas verwacht nog dit jaar Tweede Kamerverkiezingen

DEN HAAG (ANP) - BBB-voorvrouw Caroline van der Plas denkt niet dat het kabinet het einde van het jaar haalt. Bij de regeringspartijen VVD en CDA bespeurt zij wel enige bereidheid om met haar mee te bewegen in het stikstofdossier, maar D66 "zet de hakken in het zand", voorspelt zij.

13 uur geleden