Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klaver over FVD: afwijzen democratie leidt tot politiek geweld

Klaver over FVD: afwijzen democratie leidt tot politiek geweld

DEN HAAG (ANP) - De acties van Forum voor Democratie zullen direct of indirect leiden tot geweld, voorspelt GroenLinks-leider Jesse Klaver. In een blogpost waarschuwt hij voor de gevolgen van de uitlatingen en het handelen van de partij van Thierry Baudet, die zich daarmee volgens hem buiten de rechtsorde plaatst. En "als je democratische strijd als middel verwerpt, rest alleen politiek geweld", stelt Klaver.

FVD-politici in het parlement spreken tegenwoordig met enige regelmaat over tribunalen en het "ten val brengen" van het "regime". "Deze woorden en frames zijn anti-democratisch. En staatsgevaarlijk", zegt Klaver daarover. Hij legt uit dat GroenLinks het vaak genoeg ook niet eens is met regels die worden vastgesteld. Maar omdat dit via een democratisch proces gaat, legt de partij zich erbij neer wanneer die regels ingaan.

"Als je afscheid neemt van dat principe, dan neem je afscheid van het idee van democratie", zegt hij. Daardoor "dreigen we af te stevenen" op politiek geweld. "Het zaadje daarvoor wordt welbewust geplant door een politieke groepering in ons land", zegt de linkse partijleider.

World Economic Forum

Hij benadrukt dat een FVD-Kamerlid twitterde dat D66-leider Sigrid Kaag "verantwoordelijk is voor de implementatie" van beleid van het World Economic Forum (WEF), op dezelfde avond dat Kaag werd bedreigd en geïntimideerd terwijl ze thuis in isolatie zat. De inmiddels opgepakte verdachte, die een grote fakkel droeg en vlak voor haar huis werd gefilmd door medestanders, riep leuzen over de NSB en het WEF.

Deze 'fakkelman' is volgens FVD juist "een activist van Extinction Rebellion (gelieerd aan Groenlinks)", zegt de partij in een reactie zonder daarvoor bewijs te leveren. De verdachte viel eerder Theo Hiddema lastig, benadrukt Forum. Hiddema was lange tijd de rechterhand van FVD-leider Baudet, maar is de laatste tijd juist uiterst kritisch op de uitlatingen van de partij. Hij zit voor de partij wel nog in de Eerste Kamer.

Afschuw

Veel politici hebben hun afschuw uitgesproken over het voorval. Ook andere partijleiders, onder wie PvdA-voorvrouw Lilianne Ploumen en fractievoorzitter Gert-Jan Segers van de ChristenUnie, legden het verband tussen de uitspraken van FVD en de acties van bedreigers.

Ook demissionair minister van Justitie Ferd Grapperhaus legde vrijdag een link tussen de uitingen van de partij in de Kamer en het voorval bij Kaag thuis. "Ik houd ook niet van al die opruiende taal en die kletsverhalen over tribunalen en dat soort dingen." Grapperhaus vindt het "hele verwerpelijke politiek", liet hij desgevraagd weten. "Ik zeg daarover op mijn laatste echte werkdag (je weet niet wat er in het weekend gebeurt natuurlijk, we blijven altijd aanstaan): dat hoort niet bij de democratische samenleving."

Meer uit Politiek

Tweede Kamer wil verzorgingshuis terug voor ouderen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen moeten weer naar een soort zorgvoorziening kunnen tussen thuis en het verpleeghuis. Een meerderheid van de Tweede Kamer steunde dinsdag een oproep aan het volgende kabinet om "werk te maken" van de herintroductie van zogenoemde verzorgingshuizen.

6 uur geleden
BBB-gedeputeerde Van den Berg in Flevoland stapt op na kritiek

LELYSTAD (ANP) - BBB-gedeputeerde Jurie van den Berg in de provincie Flevoland is opgestapt. Dat heeft een woordvoerder van de griffie in Flevoland gemeld. Van den Berg stond zwaar onder druk. Volgens oppositiepartij Sterk Lokaal Flevoland kende de BBB-gedeputeerde uit Urk de bestuurlijke procedures niet en miste hij dossierkennis.

7 uur geleden
BBB gaat definitief tegen spreidingswet stemmen

DEN HAAG (ANP) - De wijzigingsvoorstellen van BBB voor de spreidingswet zijn door een Kamermeerderheid verworpen. Voor de stemmingen herhaalde BBB-voorvrouw Caroline van der Plas dat haar fractie daarom tegen de wet gaat stemmen, die asielzoekers eerlijk over gemeenten moet verdelen. De wet heeft daarmee wel in de Tweede Kamer voldoende steun, maar krijgt hoogstwaarschijnlijk in de Eerste Kamer geen meerderheid.

9 uur geleden
BBB in senaat: 'in principe' voor invoering correctief referendum

DEN HAAG (ANP) - In de Eerste Kamer lijkt zich een meerderheid af te tekenen voor de invoering van een bindend correctief referendum, zo bleek dinsdag tijdens een debat erover. De BBB, met zestien zetels de grootste partij in de senaat, zei "in principe" voorstander te zijn, aldus fractievoorzitter Ilona Lagas.

9 uur geleden
Pieter Omtzigt 'mist' opgestapte voorzitter Hein Pieper

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt "mist" de voorzitter van zijn partij Nieuw Sociaal Contract (NSC) Hein Pieper. Dat antwoordde hij op de vraag of hij liever had dat Pieper bij de partij was gebleven. Pieper trad maandag af vanwege een volgens de partij afgehandeld arbeidsconflict van negentien jaar geleden. Hij besloot zelf om te stoppen, omdat hij niet wil dat NSC de dupe wordt van de discussie. Het partijbestuur liet het onderzoek naar de melding uitvoeren door een onafhankelijke derde.

9 uur geleden
Verdeeld EU-parlement laat Wopke Hoekstra nog extra dag wachten

STRAATSBURG (ANP) - Wopke Hoekstra heeft ook dinsdag niet te horen gekregen of hij op de steun van het Europees Parlement kan rekenen om klimaatman van de Europese Commissie te worden. Linkse Europarlementariërs willen eerst antwoord op aanvullende vragen over onder meer Hoekstra's verleden in het bedrijfsleven.

9 uur geleden
Minister: docenten die onder druk worden gezet, moeten zich melden

DEN HAAG (ANP) - Docenten die druk voelen vanuit de schoolleiding om te sjoemelen met cijfers, moeten zich melden. Eerst binnen de school zelf, en als de melding daar niet wordt opgepikt moet de Onderwijsinspectie worden ingelicht. Die oproep deed demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul dinsdag tijdens het wekelijkse vragenuur.

10 uur geleden