Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klaver krijgt gedroomde 'linkse alliantie' niet van de grond

Klaver krijgt gedroomde 'linkse alliantie' niet van de grond

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks krijgt de brede progressieve alliantie die de partij wil sluiten met PvdA, SP en D66 nog altijd niet van de grond. Geen van de genoemde partijen wil al voor de Tweede Kamerverkiezingen afspraken maken over onderwerpen waarop zij samen optrekken.

In een interview met De Volkskrant pleit GroenLinks-voorman Jesse Klaver voor een zogenoemd stembusakkoord, waarin de linkse partijen afspreken wat zij samen willen bereiken in een eventueel kabinet. Dat moet volgens hem gaan over een klimaatplan, de verhoging van het minimumloon en investeringen in het onderwijs.

Op eigen kracht

D66-leider Kaag laat weten dat zij op eigen kracht de verkiezingen in wil. "Wij geloven niet dat het goed is voor Nederland als de politiek nu in blokken tegenover elkaar gaat staan. Daar heeft niemand iets aan in deze crisistijd", zegt zij tegen de NOS. Wel streeft Kaag naar "een zo progressief mogelijk kabinet ".

De PvdA blijft bij haar eerdere standpunt dat zij alleen samen met een andere linkse partij in een volgend kabinet gaat zitten. "Dus SP of GroenLinks", aldus een woordvoerder. Een bredere coalitie waar ook D66 deel van uitmaakt, zien de sociaaldemocraten niet zitten.

De partijleider van de SP Lilian Marijnissen zei in een eerder interview met De Volkskrant al dat ze zich niet wil vastleggen op zo’n links blok. De SP kan ook goed regeren met het CDA of de ChristenUnie, aldus Marijnissen.

Tegenbegroting

De afgelopen jaren wisten GroenLinks, PvdA en SP elkaar vaker te vinden. Zo presenteerden ze rond Prinsjesdag enkele keren een tegenbegroting en maakten ze vorig voorjaar samen een vuist tegen de belastingverlaging van grote bedrijven, die het kabinet wilde doorvoeren.

Maar de linkse partijen stonden soms ook lijnrecht tegenover elkaar. Zo steunde de SP, tot afgrijzen van PvdA en GroenLinks, de stikstofplannen van het kabinet. En de socialisten stonden weer langs de zijlijn toen de de twee andere partijen het kabinet aan een parlementaire meerderheid hielpen voor hun woonbeleid.

In 2017 zat GroenLinks al eens aan de onderhandelingstafel voor de samenstelling van een nieuwe coalitie, maar toen haakte de partij af. D66 stapte wel in, evenals de ChristenUnie.

Meer uit Politiek

Marcouch noemt verkiezingsuitslag in The Guardian hartverscheurend

ARNHEM (ANP) - De burgemeester van Arnhem Ahmed Marcouch heeft de verkiezingsuitslag "hartverscheurend" genoemd. Dat doet hij in een interview met de Britse krant The Guardian, die inzoomt op de man die als moslimpoliticus meerdere aanvaringen heeft gehad met Geert Wilders.

13 uur geleden
Wilders en Van der Plas willen snel in groepjes verder praten

DEN HAAG (ANP) - Geert Wilders (PVV) en Caroline van der Plas (BBB) vinden het een goed idee van verkenner Ronald Plasterk om deze week nog in "koppeltjes" verder te praten hoe er een kabinet gevormd kan worden. Dat zeggen zij na afloop van hun gesprekken met de verkenner. Het is nog onduidelijk of de partijleiders een-op-een met elkaar gaan praten, of in grotere groepjes.

13 uur geleden
CDA-burgemeester Oskam wordt hoogste ambtenaar Tweede Kamer

DEN HAAG (ANP) - CDA-bestuurder en burgemeester van Capelle aan den IJssel Peter Oskam wordt de nieuwe griffier van de Tweede Kamer. Hij volgt interim-griffier Geert Jan Hamilton op als hoogste ambtenaar van de Tweede Kamer.

14 uur geleden
Verkenner Plasterk praat maandag met leiders PVV, BBB, VVD en NSC

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint maandag aan zijn tweede gespreksronde en ontvangt de politieke leiders van PVV, BBB, VVD en NSC. Dat zijn de vier partijen die PVV-voorman Geert Wilders het liefst in een coalitie ziet. Hij schuift als eerste aan, om 11.00 uur. De dag wordt afgesloten met een gesprek met Pieter Omtzigt (NSC) om 15.00 uur. Vorige week heeft de verkenner bijna alle beoogde fractieleiders ontvangen en toen bleek dat hun wensen moeilijk te verenigen zijn.

1 dag geleden
Van der Burg: inzet Rode Kruis toont dat nood hoog is in Ter Apel

DEN HAAG (ANP) - Dat het Rode Kruis wordt ingezet om de opvang van asielzoekers in Ter Apel te ondersteunen, laat zien dat de nood hoog is, zegt demissionair staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) via zijn woordvoerder. Zijn ambtenaren werken bellijsten af om burgemeesters te overtuigen om opvangplekken te regelen.

2 dagen geleden
Tilburg: hertelling levert geen veranderingen op in uitslag

TILBURG (ANP) - Het hertellen van de uitgebrachte stemmen bij vier stembureaus in Tilburg tijdens de Tweede Kamerverkiezingen leidt hoogstwaarschijnlijk niet tot aanpassing van de verkiezingsuitslag. Dat laat een woordvoerster van de gemeente Tilburg desgevraagd aan het ANP weten. Zo'n veertig mensen zijn zaterdagmiddag bezig geweest en hebben hun werk even voor 18.00 uur afgerond.

2 dagen geleden
Yeşilgöz verdedigt VVD-positie om te gedogen in krantadvertenties

DEN HAAG (ANP) - Partijleider van de VVD Dilan Yeşilgöz verdedigt in een advertentie die is afgedrukt in meerdere zaterdagkranten haar keuze om een nieuwe coalitie alleen te ondersteunen als gedoogpartner. Zij heeft veel kritiek gekregen op dit besluit, onder meer van haar eigen leden en van andere politiek leiders. De politica herhaalt de boodschap die ze deze week herhaaldelijk en in vrijwel dezelfde bewoordingen heeft verkondigd tegen journalisten. Ze vindt dat het zetelverlies van haar partij rechtvaardigt om te gedogen en denkt zo het meest te kunnen bereiken voor VVD-kiezers.

2 dagen geleden