Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klaver krijgt gedroomde 'linkse alliantie' niet van de grond

Klaver krijgt gedroomde 'linkse alliantie' niet van de grond

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks krijgt de brede progressieve alliantie die de partij wil sluiten met PvdA, SP en D66 nog altijd niet van de grond. Geen van de genoemde partijen wil al voor de Tweede Kamerverkiezingen afspraken maken over onderwerpen waarop zij samen optrekken.

In een interview met De Volkskrant pleit GroenLinks-voorman Jesse Klaver voor een zogenoemd stembusakkoord, waarin de linkse partijen afspreken wat zij samen willen bereiken in een eventueel kabinet. Dat moet volgens hem gaan over een klimaatplan, de verhoging van het minimumloon en investeringen in het onderwijs.

Op eigen kracht

D66-leider Kaag laat weten dat zij op eigen kracht de verkiezingen in wil. "Wij geloven niet dat het goed is voor Nederland als de politiek nu in blokken tegenover elkaar gaat staan. Daar heeft niemand iets aan in deze crisistijd", zegt zij tegen de NOS. Wel streeft Kaag naar "een zo progressief mogelijk kabinet ".

De PvdA blijft bij haar eerdere standpunt dat zij alleen samen met een andere linkse partij in een volgend kabinet gaat zitten. "Dus SP of GroenLinks", aldus een woordvoerder. Een bredere coalitie waar ook D66 deel van uitmaakt, zien de sociaaldemocraten niet zitten.

De partijleider van de SP Lilian Marijnissen zei in een eerder interview met De Volkskrant al dat ze zich niet wil vastleggen op zo’n links blok. De SP kan ook goed regeren met het CDA of de ChristenUnie, aldus Marijnissen.

Tegenbegroting

De afgelopen jaren wisten GroenLinks, PvdA en SP elkaar vaker te vinden. Zo presenteerden ze rond Prinsjesdag enkele keren een tegenbegroting en maakten ze vorig voorjaar samen een vuist tegen de belastingverlaging van grote bedrijven, die het kabinet wilde doorvoeren.

Maar de linkse partijen stonden soms ook lijnrecht tegenover elkaar. Zo steunde de SP, tot afgrijzen van PvdA en GroenLinks, de stikstofplannen van het kabinet. En de socialisten stonden weer langs de zijlijn toen de de twee andere partijen het kabinet aan een parlementaire meerderheid hielpen voor hun woonbeleid.

In 2017 zat GroenLinks al eens aan de onderhandelingstafel voor de samenstelling van een nieuwe coalitie, maar toen haakte de partij af. D66 stapte wel in, evenals de ChristenUnie.

Meer uit Politiek

Rutte noemt Russische geldstromen naar politici 'zeer zorgelijk'

DEN HAAG (ANP) - Demissionair minister-president Mark Rutte noemt de berichten van de Tsjechische geheime diensten over Russische geldstromen naar politici uit EU-landen "zeer zorgelijk". Hij kon niet zeggen of deze signalen ook bij Nederland bekend waren, omdat dit bij de geheime diensten ligt. "Maar uiteraard zal Nederland doen wat nodig is."

6 minuten geleden
Provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in Stedin

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht investeert 15 miljoen euro in netbeheerder Stedin om de problemen op het elektriciteitsnet aan te pakken. De aandeelhouders van Stedin zijn deze week akkoord gegaan met toetreding van de provincie als aandeelhouder.

24 minuten geleden
Kamer wil snel debat over Russisch geld naar Nederlandse politici

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer heeft ingestemd met een verzoek van PVV-leider Geert Wilders om in debat te gaan over Russische geldstromen naar Nederlandse politici. Parlementariërs willen ook dat het kabinet vrijdag, maar het liefst donderdag al, een brief stuurt waarin wordt verteld of de berichtgeving hierover in de media klopt.

1 uur geleden
Baudet zegt sorry, maar ontkent bedreiging van Klaver in Kamer

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een video op X zijn excuses aangeboden voor de taal die hij richting Groenlinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft gebruikt, maar ontkent dat het om een bedreiging ging. "De parlementaire omgangsvormen zijn anders. En die moeten we ook honoreren. En het is geen goed voorbeeld voor Nederland."

1 uur geleden
Partijleiders laken gedrag Baudet, hij 'moet normaal doen'

DEN HAAG (ANP) - "Hij moet normaal doen", zei BBB-leider Caroline van der Plas over Thierry Baudet (FVD), donderdagochtend voorafgaand aan een nieuwe gespreksronde in de formatie. De formerende partijen reageerden op de melding van Tweede Kamervoorzitter Martin Bosma dat Baudet Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA) woensdag zou hebben bedreigd in de plenaire zaal, na afloop van een debat.

1 uur geleden
Klaver kreeg onlinebedreigingen na bedreiging door Baudet

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA-Kamerlid Jesse Klaver heeft onlinebedreigingen binnengekregen nadat hij woensdagmiddag door FVD-fractievoorzitter Thierry Baudet was bedreigd in de Tweede Kamer. Klaver zei donderdag dat hij excuses van Baudet op prijs zou stellen en dat Baudet aan zijn achterban duidelijk moet maken dat "meningsverschillen oplossen met geweld nooit een oplossing is".

1 uur geleden
Bosma: Baudet betuigt spijt maar kwam niet opdagen

DEN HAAG (ANP) - FVD-leider Thierry Baudet heeft in een telefoongesprek met Kamervoorzitter Martin Bosma spijt betuigd voor wat hij woensdag na een debat heeft gezegd tegen Jesse Klaver (GroenLinks-PvdA). "Hij stelt dat hij zich heeft laten meeslepen in de felheid van het debat", zegt Bosma donderdag.

2 uur geleden