Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klantenscreening met kunstmatige intelligentie van bunq mag toch

Klantenscreening met kunstmatige intelligentie van bunq mag toch

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandsche Bank (DNB) had onlinebank bunq niet mogen verbieden kunstmatige intelligentie in te zetten bij het screenen van klanten voor de bestrijding van witwassen. Daarover heeft de toezichthouder een gevoelige nederlaag geleden bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb).

Bunq-oprichter en topman Ali Niknam spreekt van "een historische dag." Volgens hem heeft de rechter bunq grotendeels in het gelijk gesteld en zo "de weg vrijgemaakt voor vooruitgang". "Hierdoor kunnen wij doorgaan met het gebruiken van onze eigen screeningmethode en kunnen we daar ook verder in investeren."

Nog nooit eerder sleepte een bank de toezichthouder voor de rechter over een zodanig fundamentele kwestie, aldus het relatief kleine bunq. Vaak worden discussies met DNB achter de schermen opgelost. Bij de onlinebank werken ongeveer vijfhonderd mensen.

Ouderwets

Het stoorde bunq dat de toezichthouder de bank sommeerde dat zij gebruik moet maken van de vastgestelde screeningmethode. Bunq stelde dat deze aanpak ouderwets, minder effectief en niet geschikt was voor een digitale bank en spande een zaak aan.

Niknam geeft aan dat de kans dat criminelen tegen de lamp lopen bij de methode die bunq heeft ontwikkeld, veel groter is. Transacties worden snel gescand op basis van meer dan vijhonderd datapunten, benadrukt hij. Niknam denkt dat ook andere banken blij zullen zijn met de uitkomst van de zaak, omdat zij nu eveneens meer mogelijkheden krijgen.

Volgens de uitspraak heeft DNB niet bewezen dat bunqs manier van screenen in strijd is met de wet. De wet kent namelijk open normen en schrijft niet exact voor op welke wijze banken hun klanten moeten screenen. Bunq heeft in de procedure bovendien goed haar werkwijze, gebaseerd op kunstmatige intelligentie, uitgelegd. DNB heeft daar onvoldoende tegenovergesteld, aldus de hoogste rechter in de zaak.

Verdere gevolgen

Toch kan de uitspraak nog verdere gevolgen hebben voor bunq. De toezichthouder heeft wel kunnen bewijzen dat bunq andere antiwitwasregels heeft overtreden. Het gaat dan onder andere om de verplichting onderzoek te doen naar de bron van de financiƫle middelen van een klant. Ook heeft bunq de regels overtreden die vanwege het risico op corruptie voorschrijven dat een bank verscherpt onderzoek moet doen naar klanten met een belangrijke publieke functie.

DNB reageert door erop te wijzen dat het CBb beide partijen deels gelijk geeft. "We gaan de uitspraak verder bestuderen en onderzoeken wat dit betekent voor het toezicht", laat een woordvoerder weten.

Meer uit Financieel

Musk moet opnieuw getuigen in onderzoek naar overname Twitter

SAN FRANCISCO (ANP/RTR) - Een Amerikaanse rechtbank heeft bepaald dat Elon Musk opnieuw moet getuigen in het onderzoek van de Amerikaanse beurstoezichthouder (SEC) naar zijn overname van het sociale medium Twitter voor 44 miljard dollar. Dat blijkt uit gerechtelijke documenten.

2 uur geleden
GameStop schiet omhoog op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse beursgraadmeters kozen de weg omhoog dinsdag, in aanloop naar een belangrijk Amerikaanse inflatiecijfer dat woensdag naar buiten komt. Computerspellenverkoper GameStop maakte een opmerkelijke koerssprong van ruim 60 procent. Kleine beleggers leken elkaar opnieuw aan te sporen om weer in het aandeel te stappen.

3 uur geleden
Meta stopt met Workplace, de zakelijke versie van Facebook

MENLO PARK (ANP/BLOOMBERG) - Socialemediabedrijf Meta Platforms stopt met Workplace, de zakelijke versie van Facebook. In de komende twee jaar wordt de dienst geleidelijk uitgefaseerd en blijft operationeel tot eind augustus 2025, zegt een woordvoerder.

3 uur geleden
Onlinebank bunq gaat ook verzekeringen aanbieden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat vanaf dinsdag reisverzekeringen aanbieden. Het is de eerste verzekering van de Nederlandse onlinebank. Met de doorlopende reisverzekering, die wereldwijd geldt, kunnen klanten volgens bunq ook schade aan een huurauto en noodgevallen tijdens een zakenreis vergoed krijgen. Voor de verzekering werkt de bank samen met de Belgische verzekeraar Qover.

4 uur geleden
Onlinebank bunq gaat ook verzekeringen aanbieden

AMSTERDAM (ANP) - Bunq gaat vanaf dinsdag reisverzekeringen aanbieden. Het is de eerste verzekering van de Nederlandse onlinebank. Met de doorlopende reisverzekering, die wereldwijd geldt, kunnen klanten volgens bunq ook schade aan een huurauto en noodgevallen tijdens een zakenreis vergoed krijgen. Voor de verzekering werkt de bank samen met de Belgische verzekeraar Qover.

5 uur geleden
Blue Origin hervat toeristische ruimtevluchten zondag

KENT (ANP/BLOOMBERG) - Blue Origin, het ruimtevaartbedrijf van Amazon-oprichter Jeff Bezos, hervat naar verwachting op 19 mei zijn ruimtevluchten voor toeristen, maakte de onderneming bekend. Twee jaar geleden werden de bemande operaties stopgezet na een mislukte vlucht met zijn herbruikbare New Shepard-raket.

5 uur geleden
Ryanair sluit basis op luchthaven Bordeaux na tariefconflict

BORDEAUX (ANP/AFP) - De Ierse budgetmaatschappij Ryanair sluit zijn basis op de luchthaven in de Franse stad Bordeaux. Het bedrijf van topman Michael O'Leary kon het niet eens worden met de Fransen over tarieven, werd dinsdag bekend.

6 uur geleden