
Klaas Otto neemt afstand van motorclubs, 'heb nu ander leven'
LEEUWARDEN (ANP) - No Surrender-oprichter Klaas Otto stelt dat hij nooit meer bij een motorclub zal gaan. Dit zei hij maandag in het gerechtshof in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie ziet No Surrender als een criminele organisatie waar Otto, die de titel 'generaal' droeg, leiding aan gaf. Otto ontkent dit.
Het OM eist in hoger beroep een celstraf van 2,5 jaar. Dat was in 2020 ook het vonnis van de rechtbank. "Ik heb nu een heel ander leven", aldus Otto (54) maandag in zijn laatste woord. "Ik heb de motorclubs jaren geleden gedag gezegd. Er is niets meer dat op mijn oude leven lijkt." Afgelopen weekend maakte Otto bekend dat hij een relatie heeft met Rachel Hazes, de weduwe van zanger André Hazes.
Otto stapte in 2013 op bij Satudarah en richtte No Surrender op. Volgens het OM werd Otto een dictatoriale leider van een organisatie die zich bezighield met drugshandel en geweld- en vermogensdelicten. Zo zouden er 'bad standings' hebben plaatsgevonden, een oneervol ontslag met mishandelingen en boetes. Ook 'captains' Henk Kuipers uit Emmen en Rico R. uit Hulst worden verdacht van leiderschap bij No Surrender. Het OM eist tegen hen celstraffen van respectievelijk twaalf en vier jaar. Het hof doet 16 mei uitspraak.
Ministeriële verantwoordelijkheid
Maandag kregen de advocaten van Otto het woord. Volgens hen hield No Surrender tot Otto's vertrek in 2016 zich niet bezig met georganiseerde misdaad. Voor criminele activiteiten van individuele leden draagt hij geen "ministeriële verantwoordelijkheid". Ook voor activiteiten in Noord-Nederland is hij volgens de verdediging niet aansprakelijk. Henk Kuipers, die in 2014 toetrad, was daar de baas. Otto probeerde misstanden intern op te lossen, aldus de verdediging. "Toen dat niet lukte, stapte hij op."
Otto ontkent dat hij betrokken was bij bad standings. Hij vindt dat hem "onrecht" wordt aangedaan doordat van de grondleggers van No Surrender alleen hij wordt vervolgd.
Otto is in 2018 veroordeeld tot zes jaar cel voor onder meer afpersing, zware mishandeling en witwassen. Deze zaak is ook in hoger beroep. No Surrender is sinds 2020 verboden.
Meer uit Binnenland
DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.
1 uur geledenOISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het besluit van zorgminister Ernst Kuipers om niet alle aanbevelingen op te volgen om meer en sneller opgevraagde overheidsinformatie te openbaren, valt slecht bij het Adviescollege Openbaarheid en Informatiehuishouding (ACOI). Het college adviseerde het ministerie van VWS onlangs om "ruimhartiger en effectiever" documenten vrij te geven over de corona-pandemie.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dierenactivist Roel Binnendijk, die undercover ging bij slachterij Gosschalk in Epe en daar ernstige misstanden vaststelde, wordt zelf verdacht van dierenmishandeling. Dat zegt hij in een interview in NRC en zijn deze week verschenen boek Onder de Beesten. Volgens Binnendijk is hij als verdachte verhoord op basis van de beelden die hij had ingeleverd bij de NVWA.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) woont op 1 juli in Paramaribo de herdenking bij van de afschaffing van de slavernij. Hij doet dat op uitnodiging van de Surinaamse regering. Het is dit jaar precies 150 jaar geleden dat de slavernij werd afgeschaft in de toenmalige Nederlandse koloniën.
5 uur geleden