Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klaas Otto neemt afstand van motorclubs, 'heb nu ander leven'

Klaas Otto neemt afstand van motorclubs, 'heb nu ander leven'

LEEUWARDEN (ANP) - No Surrender-oprichter Klaas Otto stelt dat hij nooit meer bij een motorclub zal gaan. Dit zei hij maandag in het gerechtshof in Leeuwarden. Het Openbaar Ministerie ziet No Surrender als een criminele organisatie waar Otto, die de titel 'generaal' droeg, leiding aan gaf. Otto ontkent dit.

Het OM eist in hoger beroep een celstraf van 2,5 jaar. Dat was in 2020 ook het vonnis van de rechtbank. "Ik heb nu een heel ander leven", aldus Otto (54) maandag in zijn laatste woord. "Ik heb de motorclubs jaren geleden gedag gezegd. Er is niets meer dat op mijn oude leven lijkt." Afgelopen weekend maakte Otto bekend dat hij een relatie heeft met Rachel Hazes, de weduwe van zanger André Hazes.

Otto stapte in 2013 op bij Satudarah en richtte No Surrender op. Volgens het OM werd Otto een dictatoriale leider van een organisatie die zich bezighield met drugshandel en geweld- en vermogensdelicten. Zo zouden er 'bad standings' hebben plaatsgevonden, een oneervol ontslag met mishandelingen en boetes. Ook 'captains' Henk Kuipers uit Emmen en Rico R. uit Hulst worden verdacht van leiderschap bij No Surrender. Het OM eist tegen hen celstraffen van respectievelijk twaalf en vier jaar. Het hof doet 16 mei uitspraak.

Ministeriële verantwoordelijkheid

Maandag kregen de advocaten van Otto het woord. Volgens hen hield No Surrender tot Otto's vertrek in 2016 zich niet bezig met georganiseerde misdaad. Voor criminele activiteiten van individuele leden draagt hij geen "ministeriële verantwoordelijkheid". Ook voor activiteiten in Noord-Nederland is hij volgens de verdediging niet aansprakelijk. Henk Kuipers, die in 2014 toetrad, was daar de baas. Otto probeerde misstanden intern op te lossen, aldus de verdediging. "Toen dat niet lukte, stapte hij op."

Otto ontkent dat hij betrokken was bij bad standings. Hij vindt dat hem "onrecht" wordt aangedaan doordat van de grondleggers van No Surrender alleen hij wordt vervolgd.

Otto is in 2018 veroordeeld tot zes jaar cel voor onder meer afpersing, zware mishandeling en witwassen. Deze zaak is ook in hoger beroep. No Surrender is sinds 2020 verboden.

Meer uit Binnenland

Honderden VVD'ers tekenen brief aan bestuur met zorgen om coalitie

DEN HAAG (ANP) - Ruim duizend mensen hebben een brief ondertekend aan het bestuur van de VVD waarin ze "grote zorgen" aangeven over de coalitie waar de partij in is gestapt. "We tolereren schadelijke situaties veel te lang en we verliezen de kracht om daar nog uit te komen", aldus de ondertekenaars. Ze willen een andere koers met duidelijkheid over "niet-onderhandelbare liberale principes, waarden en idealen".

14 minuten geleden
Schoof over Biden: verspreking kan gebeuren

DEN HAAG (ANP) - Dat de Amerikaanse president Joe Biden zich tijdens een persconferentie op de NAVO-top enkele keren versprak "kan gebeuren", zegt premier Dick Schoof. Hij zag op de top dat Biden vrijwel voortdurend aanwezig was en "krachtige woorden" sprak.

50 minuten geleden
Arubaanse stichting noemt huwelijk zelfde geslacht 'grote stap'

DEN HAAG (ANP) - Dat het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht per direct is toegestaan op Aruba en Curaçao is "een grote stap, het begin voor gelijkheid", aldus Egmar Irausquin, secretaris van stichting Fundacion Orguyo Aruba, na afloop van de uitspraak van de Hoge Raad. Tot op heden was dit niet toegestaan in de twee landen.

54 minuten geleden
Scholieren oplettender en socialer zonder mobieltje

DEN HAAG (ANP) - Zonder smartphone onder handbereik zijn middelbare scholieren oplettender in de les en socialer met elkaar. Dat maakt het onderwijsministerie op uit een representatief onderzoek dat het liet doen onder leraren en schoolleiders van bijna zeshonderd scholen voor voortgezet onderwijs.

1 uur geleden
Halsema: geen verbod op dragen vlag Israël bij Pride Walk

AMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse burgemeester Femke Halsema meldt dat er geen sprake is van een verbod op het dragen van de Israëlische vlag tijdens de door Stichting Queer Amsterdam georganiseerde Pride Walk op 20 juli. "De Pride Walk is een manifestatie die onder het demonstratierecht valt. Vrijheid van demonstreren geeft echter geen recht op het opleggen van censuur aan demonstranten. Een organisatie mag mensen die willen meelopen dus niet verbieden om zich te uiten. Het is onacceptabel dat mensen die een vlag willen meedragen, dat niet zouden mogen", aldus de burgemeester.

1 uur geleden
Slachtoffers voelen zich erkend door vonnis tegen Ali B

HAARLEM (ANP) - De slachtoffers voelen zich erkend door het vonnis dat Ali B vrijdag heeft gekregen in zijn zedenzaak. De rapper is veroordeeld tot twee jaar cel voor een verkrachting en een poging tot verkrachting en werd vrijgesproken van twee aanrandingen.

1 uur geleden
Huwelijk mensen van gelijk geslacht mag direct op Aruba en Curaçao

DEN HAAG (ANP) - Mensen van hetzelfde geslacht mogen per direct met elkaar trouwen op Aruba en Curaçao, oordeelde de Hoge Raad vrijdag. Tot op heden was het homohuwelijk in de twee landen niet toegestaan. Het oordeel werd met luid applaus ontvangen in de zaal van de Hoge Raad in Den Haag.

1 uur geleden