Klaas Knot niet gelukkig met 'geen limieten'-uitspraak Lagarde
AMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is niet heel gelukkig met opmerkingen van ECB-baas Christine Lagarde over het mogelijk laten vallen van limieten bij de bestrijding van de coronacrisis door de Europese Centrale Bank. Volgens Knot zijn de grenzen van de steunmaatregelen voorlopig helemaal nog niet in zicht. En wanneer zo'n limiet wel overschreden dreigt te worden, zal dat volgens hem toch weer worden besproken.
De ECB, waar Knot ook een van de beleidsbepalers is, begon deze week met het grootschalig opkopen van obligaties en schatkistpapier. Via een nieuw steunprogramma zal er komende maanden zo'n 750 miljard euro in de economie van de eurozone worden gepompt. Anders dan bij eerdere ingrepen van de ECB is toegezegd dat de centrale bank bereid is om limieten voor de hoeveelheid staatsleningen die de ECB per lidstaat kan opkopen, te heroverwegen.
Dat de ECB zo hard ingrijpt, is volgens Knot echt uit nood geboren. Toen hij enkele weken terug bezig was met het schrijven van het jaarverslag van DNB stelde hij nog dat er maar beperkt ruimte was om het monetaire beleid in de eurozone nog verder te verruimen. De beleidsbepalers in Frankfurt hebben eerdere jaren al voor vele miljarden aan obligaties opgekocht.
Jaarverslag
In zijn jaarverslag wijst DNB er ook op dat de rente al langdurig laag is, met veel negatieve bijwerkingen tot gevolg. Denk aan de lastige situatie van de pensioenfondsen. Mede door andere oorzaken, zoals de stijgende levensverwachting, blijven de rentes waarschijnlijk nog lange tijd laag. Daarnaast is volgens het rapport de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de ECB de inflatie niet altijd aan een touwtje heeft.
De vele stimuleringsmaatregelen van de afgelopen jaren werkten ook telkens door in de cijfers van DNB. Die zette jaar in jaar uit ongeveer een half miljard euro opzij in verband met het risico dat de vele door de ECB op zijn balans gezette obligaties van het ECB-opkoopbeleid later met verlies moesten worden verkocht.
Vorig jaar was het eindelijk mogelijk om een deel van al die voorzieningen te laten vrijvallen. Hierdoor is de nettowinst in 2019 fors toegenomen, tot bijna 1,2 miljard euro, van 188 miljoen euro in het voorgaande jaar. De dividend-uitkering aan de Staat is ook flink opgelopen, van 179 miljoen tot 637 miljoen euro.
Meer uit Financieel
BEAVERTON (ANP/BLOOMBERG) - Sportartikelenmerk Nike krijgt een nieuwe topman. Vanaf 14 oktober neemt Elliott Hill de plaats in van John Donahoe. Daarmee maakt Hill een terugkeer naar Nike, want hij werkte in het verleden meer dan dertig jaar op verschillende topposities bij het Amerikaanse bedrijf. In 2020 vertrok Hill bij Nike.
3 uur geledenNEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn donderdag fors hoger gesloten, een dag nadat de Amerikaanse centrale bank voor het eerst sinds 2020 de rente had verlaagd. De Dow-Jonesindex en de brede S&P 500 stegen daarbij naar recordstanden. Vooral chipfondsen zoals Nvidia en Advanced Micro Devices (AMD) deden het goed omdat lagere leenkosten als positief worden gezien voor snelgroeiende chip- en techbedrijven.
3 uur geledenBRUSSEL (ANP/AFP) - De gesprekken tussen de Europese Unie en de Chinese minister van Handel over de hoge invoerheffingen voor Chinese elektrische auto's zijn "constructief" verlopen. Dat zei Eurocommissaris voor Handel Valdis Dombrovskis na een ontmoeting met minister Wang Wentao in Brussel. Volgens Dombrovskis is afgesproken dat die gesprekken "intensiever" worden om zo een oplossing te vinden voor het conflict.
4 uur geledenWASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De renteverlaging door de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve zal de economische groei van de Verenigde Staten helpen. Dat heeft president Joe Biden gezegd op een evenement in Washington. Hij stelt dat het een "verklaring van vooruitgang" is.
6 uur geledenWASHINGTON (ANP/AFP/BLOOMBERG) - De renteverlaging van een half procentpunt door de Amerikaanse centrale bank is een "positief teken" voor de economie van de Verenigde Staten. Dat heeft de Amerikaanse minister van Financiën Janet Yellen gezegd. Volgens haar geeft die stap aan dat de Fed vertrouwen heeft dat de inflatie op koers ligt naar de doelstelling van 2 procent. Ook blijft de arbeidsmarkt volgens Yellen sterk.
7 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De Amsterdamse AEX-index is donderdag met een stevige winst de handel uitgegaan, na de renteverlaging door de Amerikaanse centrale bank een dag eerder. De chipbedrijven ASMI, Besi en ASML stonden bij de koplopers in de hoofdgraadmeter op het Damrak, net als betalingsverwerker Adyen en techinvesteerder Prosus.
8 uur geledenWOLFSBURG (ANP/DPA/RTR) - Volkswagen overweegt op termijn tot 30.000 banen te schrappen in Duitsland, wat zou neerkomen op bijna een kwart van alle banen in het land. Dat meldt het Duitse tijdschrift Manager Magazin op basis van bronnen. De banenreductie is onderdeel van een kostenbesparingsprogramma van het autoconcern.
9 uur geleden