Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Klaas Knot niet gelukkig met 'geen limieten'-uitspraak Lagarde

Klaas Knot niet gelukkig met 'geen limieten'-uitspraak Lagarde

AMSTERDAM (ANP) - President Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) is niet heel gelukkig met opmerkingen van ECB-baas Christine Lagarde over het mogelijk laten vallen van limieten bij de bestrijding van de coronacrisis door de Europese Centrale Bank. Volgens Knot zijn de grenzen van de steunmaatregelen voorlopig helemaal nog niet in zicht. En wanneer zo'n limiet wel overschreden dreigt te worden, zal dat volgens hem toch weer worden besproken.

De ECB, waar Knot ook een van de beleidsbepalers is, begon deze week met het grootschalig opkopen van obligaties en schatkistpapier. Via een nieuw steunprogramma zal er komende maanden zo'n 750 miljard euro in de economie van de eurozone worden gepompt. Anders dan bij eerdere ingrepen van de ECB is toegezegd dat de centrale bank bereid is om limieten voor de hoeveelheid staatsleningen die de ECB per lidstaat kan opkopen, te heroverwegen.

Dat de ECB zo hard ingrijpt, is volgens Knot echt uit nood geboren. Toen hij enkele weken terug bezig was met het schrijven van het jaarverslag van DNB stelde hij nog dat er maar beperkt ruimte was om het monetaire beleid in de eurozone nog verder te verruimen. De beleidsbepalers in Frankfurt hebben eerdere jaren al voor vele miljarden aan obligaties opgekocht.

Jaarverslag

In zijn jaarverslag wijst DNB er ook op dat de rente al langdurig laag is, met veel negatieve bijwerkingen tot gevolg. Denk aan de lastige situatie van de pensioenfondsen. Mede door andere oorzaken, zoals de stijgende levensverwachting, blijven de rentes waarschijnlijk nog lange tijd laag. Daarnaast is volgens het rapport de afgelopen jaren duidelijk geworden dat de ECB de inflatie niet altijd aan een touwtje heeft.

De vele stimuleringsmaatregelen van de afgelopen jaren werkten ook telkens door in de cijfers van DNB. Die zette jaar in jaar uit ongeveer een half miljard euro opzij in verband met het risico dat de vele door de ECB op zijn balans gezette obligaties van het ECB-opkoopbeleid later met verlies moesten worden verkocht.

Vorig jaar was het eindelijk mogelijk om een deel van al die voorzieningen te laten vrijvallen. Hierdoor is de nettowinst in 2019 fors toegenomen, tot bijna 1,2 miljard euro, van 188 miljoen euro in het voorgaande jaar. De dividend-uitkering aan de Staat is ook flink opgelopen, van 179 miljoen tot 637 miljoen euro.

Meer uit Financieel

Rabobank: Nederlandse economie groeit dit jaar 0,6 procent

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,6 procent en volgend jaar met 0,9 procent. Dat verwacht de Rabobank, nadat het eerste kwartaal van 2023 een verrassende krimp noteerde door de afzwakkende wereldhandel.

1 uur geleden
Nederlanders flink bezorgder over financiële situatie

DEN HAAG (ANP) - Nederlanders zijn het afgelopen jaar flink bezorgder geworden over hun financiën. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat de zorgen voor het eerst sinds 2013 zag toenemen. Vooral de zorgen onder jongeren en alleenstaande ouders zijn relatief groot.

3 uur geleden
Techbedrijven verliezen op Wall Street na renteverhoging Canada

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven zijn woensdag overwegend lager geëindigd op de aandelenbeurzen van New York. Een onverwachte renteverhoging in Canada voedde de vrees dat ook de Amerikaanse centrale bank nog niet klaar is met het verhogen van de leenkosten, wat met name in de techsector voor verliezen leidt.

4 uur geleden
FNV en CNV blazen staking bij bakkers af na nieuw loonbod

UTRECHT (ANP) - Vakbonden FNV en CNV hebben stakingen bij drie industriële bakkerijen afgeblazen. Medewerkers van Bakkerij Borgesius en Dutch Bakery zouden het werk vanaf donderdagochtend 48 uur lang neerleggen om hun eisen kracht bij te zetten voor meer loon. Werkgevers in de branche boden vlak voor die acties 16 procent meer loon en de vakbonden zijn daar tevreden mee. Leden van de FNV en CNV kunnen zich nu uitspreken over dat bod.

5 uur geleden
Jonge exploitant nachttrein wil 3 miljoen euro van particulieren

UTRECHT (ANP) - De jonge spoorwegmaatschappij European Sleeper vraagt particuliere investeerders om nog eens 3 miljoen euro. Het in 2021 opgerichte bedrijf wil daarmee verder groeien, onder andere door meer bestemmingen aan te doen. Sinds mei rijdt European Sleeper drie keer per week met een nachttrein tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. Vanaf 2025 moet daar ook een treinverbinding met Barcelona bij komen.

6 uur geleden
Chipbedrijf Besi grote verliezer op Amsterdamse beurs

AMSTERDAM (ANP) - Chiptoeleverancier Besi is woensdag onderaan geëindigd in de AEX, de belangrijkste graadmeter van de aandelenbeurs in Amsterdam. Beleggers reageerden overwegend teleurgesteld op de strategische update die het bedrijf gaf. De algehele stemming op de handelsvloeren was terughoudend, na nieuwe cijfers over de Chinese export en een onverwachte renteverhoging door de centrale bank van Canada.

9 uur geleden
Topman: Air France-KLM neemt gezondheid planeet erg serieus

PARIJS (ANP) - De topman van Air France-KLM, Ben Smith, benadrukte tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering dat de luchtvaartgroep de gezondheid van de planeet erg serieus neemt. Daarmee gaf hij antwoord op vragen over de verduurzamingsplannen van Air France-KLM, waar verschillende aandeelhouders vraagtekens bij zetten.

10 uur geleden