Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kist koningin Elizabeth aangekomen in kathedraal Edinburgh

Kist koningin Elizabeth aangekomen in kathedraal Edinburgh

EDINBURGH (ANP) - De kist met de Britse koningin Elizabeth is maandagmiddag rond 16.00 uur Nederlandse tijd aangekomen bij St. Giles' Cathedral in Edinburgh. Daar is zij vanaf Holyroodhouse, waar ze eerst lag opgebaard, naartoe gebracht. Tot en met dinsdag ligt de koningin, die donderdag op 96-jarige leeftijd in haar Schotse vakantieresidentie Balmoral Castle overleed, in de kathedraal in de Schotse hoofdstad. Daarna wordt Elizabeth naar Londen gebracht, waar volgende week maandag haar uitvaart is.

In de kathedraal begon maandag rond 16.15 uur een herdenkings- en dankdienst voor de koningin. Alle herdenkingsactiviteiten in Schotland zijn onderdeel van Operation Unicorn: het plan dat is opgesteld voor het geval Elizabeth in Schotland zou komen te overlijden.

Koning Charles, prins Edward en prinses Anne liepen in militair uniform mee in de processie. Prins Andrew droeg een jacquet. Alleen leden van het Britse koninklijk huis die officiële taken hebben, dragen een uniform. De hertog van York moest in januari al zijn militaire titels en eretitels inleveren, nadat hij werd beschuldigd van seksueel misbruik in een zaak die hij ontkende en schikte.

Langs de route stonden vele Schotten in de hoop een glimp van de auto met daarin de kist op te vangen. Op de kist lag de Schotse koninklijke standaard gedrapeerd, de vlag van het Britse koninklijk huis. Bovenop de vlag lag een krans gemaakt van bloemen uit de tuin van Balmoral Castle.

Meer uit Buitenland

Israël stuurt delegatie naar Parijs om impasse te doorbreken

PARIJS (ANP/AFP) - Een Israëlische delegatie onder leiding van het hoofd van de Mossad reist naar Parijs in de hoop de impasse in het overleg over een nieuw bestand met Hamas in de Gazastrook te doorbreken. Met het hoofd van de buitenlandse inlichtingendienst gaat ook de top van de binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet mee, melden Israëlische media.

29 minuten geleden
Bolsonaro weigert te getuigen in onderzoek naar staatsgreep

RIO DE JANEIRO (ANP/DPA) - De Braziliaanse ex-president Jair Bolsonaro heeft geweigerd te getuigen in het onderzoek naar een vermeende staatsgreep na de laatste presidentsverkiezingen. Bolsonaro werd verhoord op het hoofdkantoor van de politie in de hoofdstad Brasilia.

1 uur geleden
Poetin prijst 'ware helden die in Oekraïne vechten'

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische president Vladimir Poetin heeft in een toespraak "de ware helden van het volk" geprezen die in Oekraïne vechten. Het zijn de verdedigers van het vaderland. Hij zei verder dat de Russische wapenindustrie de productie heeft verveelvoudigd en de hoogstnodige bewapening voor de troepen kan leveren.

3 uur geleden
Netanyahu stelt kabinet plan voor naoorlogs Gaza voor

JERUZALEM (ANP/DPA) - De Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft zijn oorlogskabinet voor de eerste keer een formeel plan gepresenteerd voor wat er met de Gazastrook moet gebeuren na de grondoorlog. Dat schrijft onder meer The Times of Israel.

5 uur geleden
Trump wil dat rechtszaak rond geheime documenten wordt afgewezen

MIAMI (ANP) - De voormalige Amerikaanse president Donald Trump wil dat de rechter de strafzaak tegen hem rond het achterhouden van geheime documenten afwijst. Zijn advocaten in de zaak zeggen dat de vervolging juridisch gebrekkig is, blijkt uit een rechtbankdocument.

6 uur geleden
Maanlander staat rechtop en stuurt foto's naar de aarde

CAPE CANAVERAL (ANP) - De maanlander Odysseus van Intuitive Machines staat rechtop op de maan en stuurt data terug naar de aarde, maakte het Amerikaanse bedrijf bekend zo'n twee uur na de maanlanding.

6 uur geleden
Ngo: nog iedere dag komen 38 Oekraïners om

DEN HAAG (ANP) - Het deel van de 10 miljoen vluchtelingen dat na twee jaar oorlog in Oekraïne terugkeert naar huis, treft daar extreme omstandigheden aan. Voor de helft van de 1,1 miljoen teruggekeerde kinderen is de armoede zo groot dat ze fysiek en mentaal in grote nood verkeren. Dat zegt ngo Save the Children.

7 uur geleden