Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kist Elizabeth na lange reis aangekomen in Edinburgh

Kist Elizabeth na lange reis aangekomen in Edinburgh

EDINBURGH (ANP) - De kist van de Britse koningin Elizabeth is zondag na een reis van langer dan zes uur aangekomen in de Schotse hoofdstad Edinburgh, vanwaar die dinsdag wordt overgevlogen naar Engeland. Langs de route stonden vele duizenden mensen die afscheid namen van de vorstin.

De 96-jarige koningin overleed donderdag in haar Schotse vakantieverblijf Balmoral Castle. Haar kist werd zondagochtend door jachtopzieners van Balmoral naar de lijkwagen gedragen. De kist was te zien door de ramen van de wagen. Op de kist lag de koninklijke standaard en een krans gemaakt van bloemen uit de tuin van de zomerresidentie.

De lijkwagen legde een reis van bijna 300 kilometer af, onder meer door de steden Aberdeen en Dundee. De koningin werd begeleid door dochter Anne en haar man Timothy Laurence. De rouwstoet bestond uit in totaal zeven auto's.

Laatste eer

Langs de route stonden veel mensen die hun laatste eer aan de koningin wilden bewijzen. Onder meer in de stad Dundee, waar de rouwstoet halverwege de middag doorheen reed, stonden belangstellenden al vroeg in de ochtend aan de kant. Ook in Edinburgh waren veel mensen op de been, vooral in het centrum was het erg druk.

Bij de officiële koninklijke residentie Holyroodhouse werd de kist van Elizabeth na een korte ceremonie naar binnen gebracht. Personeel van Holyroodhouse kan afscheid van haar nemen, voordat de kist maandag wordt overgebracht naar de kathedraal St. Giles. Daar wordt een dienst gehouden en kan het publiek langs de kist lopen. Dinsdag wordt de overleden vorstin overgebracht naar Londen. De uitvaart vindt daar op maandag 19 september plaats.

Meer uit Buitenland

Vicepremier: Fico nog altijd in stabiele maar ernstige toestand

HANDLOVÁ (ANP/AFP) - De Slowaakse premier Robert Fico is een week nadat hij werd neergeschoten nog altijd in stabiele, maar ernstige toestand. Dat heeft vicepremier Robert Kalinák gezegd na een extra vergadering van de Slowaakse veiligheidsraad. Hij kan nog niet van de stad Banská Bystrica naar de hoofdstad Bratislava worden overgebracht, zoals de bedoeling was.

17 minuten geleden
Frankrijk: niet juiste moment voor erkenning Palestijnse staat

PARIJS (ANP/AFP) - Het is voor Frankrijk "niet het juiste moment" om de Palestijnse staat officieel te erkennen. Dat zegt de Franse minister van Buitenlandse Zaken Stéphane Séjourné in reactie op de stap van Ierland, Spanje en Noorwegen, die wel overgaan tot erkenning.

1 uur geleden
Twintig inzittenden door turbulentie getroffen vliegtuig op IC

BANGKOK (ANP/AFP/RTR) - Twintig passagiers van het toestel van Singapore Airlines dat door ernstige turbulentie werd getroffen, liggen op de intensive care. Ze zijn verspreid over twee ziekenhuizen in Bangkok, hebben die ziekenhuizen laten weten.

1 uur geleden
Iraanse staatsmedia: miljoenen bezoekers bij processie Raisi

TEHERAN (ANP) - Volgens het Iraanse semi-officiële staatspersbureau ISNA zijn miljoenen mensen naar Teheran gekomen voor de begrafenisprocessie van president Ebrahim Raisi. Ayatollah Ali Khamenei leidde de gebeden voor de kisten van alle acht personen die zijn omgekomen bij het helikopterongeluk van zondag.

2 uur geleden
Duits radicaal-rechts dumpt EU-lijsttrekker na vergoelijken SS

BERLIJN/BRUSSEL (ANP) - De Duitse bondgenoot van de PVV zet zijn Europese lijsttrekker aan de kant na vergoelijkende opmerkingen over de SS. Maximilian Krah mag, in volle verkiezingscampagne, voorlopig niet voor de partij optreden.

2 uur geleden
Palestijnse bewegingen verwelkomen erkenning Palestijnse staat

GAZA-STAD/RAMALLAH (ANP/AFP) - De Palestijnse Autoriteit en de rivaliserende beweging Hamas hebben de stap van Ierland, Noorwegen en Spanje om de Palestijnse staat te erkennen verwelkomd. Ook de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) spreekt van een "historische" beslissing.

3 uur geleden
Rusland wil grenzen in Baltische Zee verleggen

SINT-PETERSBURG (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Rusland wil de grenzen in de Baltische Zee verleggen. Het ministerie van Defensie zegt plannen te hebben om de territoriale wateren opnieuw te berekenen en het gebied daarmee uit te breiden. NAVO-landen Finland en Litouwen hebben verontwaardigd gereageerd op de voorgenomen stap.

3 uur geleden