Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kipchoge loopt in Berlijn opnieuw wereldrecord op marathon

Kipchoge loopt in Berlijn opnieuw wereldrecord op marathon

BERLIJN (ANP) - Eliud Kipchoge heeft in Berlijn een nieuw wereldrecord op de marathon gelopen. De 37-jarige Keniaan realiseerde over 42,195 kilometer een tijd van 2 uur, 1 minuut en 9 seconden.

De oude toptijd stond ook al op naam van Kipchoge, die in 2018 in Berlijn een tijd liep van 2.01.39. Het jaar daarop presteerde hij het om op een afgezet parcours in Wenen als eerste mens een marathon onder de 2 uur te lopen. Met hulp van een grote groep gangmakers kwam hij uit op 1.59.40. Die tijd werd niet erkend als wereldrecord.

Kipchoge werd in Berlijn aanvankelijk begeleid door enkele zogenoemde hazen, maar liep vanaf kilometer 25 alleen. De marathonlegende had al wel een vermoeden dat het in Berlijn tot een toptijd zou komen. Na 15 kilometer lag hij zelfs op schema voor een tijd onder de 2 uur. "Ik denk wel dat ik een heel goede race kan lopen, en misschien wordt het wel mijn beste ooit, maar ik zal hier niet onder de 2 uur lopen", voorspelde hij een week geleden.

Tevreden

In Berlijn finishte zijn landgenoot Mark Korir als tweede in 2.05.58, de Ethiopiër Tadu Abate werd derde in 2.06.28.

"Ik ben zeer tevreden over mijn voorbereiding. Ik ben vooral zo snel vanwege het team om me heen, terwijl ook het nieuwe materiaal een rol heeft gespeeld", klonk het dankbaar uit de mond van Kipchoge, die zich als altijd als een inspirator opstelde. "Mijn familie motiveert me en ik wil vooral jonge mensen inspireren, aantonen hoe gezond sport is en hoe sport verbindt."

Snel starten

Kipchoge vertelde dat het plan was snel te starten. Halverwege liet hij een tussentijd van 59.51 noteren. Kort daarna moest hij alleen verder. "Na 38 kilometer wist ik zeker dat ik het record zou verbreken. De omstandigheden waren goed. Dit is een heel fijne wedstrijd. Ik was ook onder de indruk van de fans en hun aanmoedigingen."

De Keniaan heeft nu vijftien van de zeventien marathons waarin hij aan de start stond, gewonnen. Daartoe behoren de olympische marathons van Rio (2016) en Tokio (2021). Hij heeft zijn zinnen gezet op nieuw olympisch succes in Parijs 2024. Daarmee zou hij de eerste atleet worden die drie keer de marathon wint op de Spelen.

Kipchoge schreef in 2014 de marathon van Rotterdam op zijn naam en in 2021 won hij de speciale kwalificatiemarathon voor de Olympische Spelen van Tokio op vliegbasis Twente.

Meer uit Sport

Djokovic heeft nog geen idee wie coach Ivanisevic moet vervangen

BELGRADO (ANP/AFP) - Novak Djokovic heeft nog geen idee wie coach Goran Ivanisevic moet vervangen in zijn begeleidingsteam. De nummer 1 van de wereld maakte eerder deze week bekend niet langer samen te werken met de Kroaat.

32 minuten geleden
Alcaraz uit Miami Open na nederlaag in kwartfinale tegen Dimitrov

MIAMI (ANP) - Tennisser Carlos Alcaraz heeft de kwartfinale van het masterstoernooi van Miami niet overleefd. De als eerste geplaatste Spanjaard verloor in twee sets van de Bulgaar Grigor Dimitrov: 6-2 6-4.

5 uur geleden
Darter Littler klopt Van Gerwen in halve finale Premier League

BELFAST (ANP) - Darter Michael van Gerwen is in de halve finale van de Premier League of Darts uitgeschakeld. De Nederlander verloor in de negende speelronde in Belfast met 6-3 van Luke Littler uit Engeland.

9 uur geleden
Darter Van Gerwen weer eens naar halve finale Premier League

BELFAST (ANP) - Darter Michael van Gerwen heeft weer eens de halve finales bereikt in de Premier League of Darts. De Nederlander won in de negende speelronde in Belfast in de kwartfinales met 6-4 van Michael Smith. Van Gerwen was in de weken hiervoor vier keer op rij uitgeschakeld in de kwartfinales.

11 uur geleden
Zverev bereikt laatste vier bij masterstoernooi Miami

MIAMI (ANP) - Tennisser Alexander Zverev heeft de halve finales van het masterstoernooi van Miami bereikt. De 26-jarige Duitser versloeg in de kwartfinale de Hongaar Fabian Marozsan in twee sets: 6-3 7-5.

12 uur geleden
Schaatsteam AH Zaanlander legt Conijn voor twee jaar vast

ZAANDAM (ANP) - Merel Conijn schaatst de komende twee seizoenen voor team AH Zaanlander. De ploeg van coach Jillert Anema meldt dat de 22-jarige Amsterdamse een contract tot en met de Olympische Spelen in Milaan van 2026 heeft getekend.

14 uur geleden
Kopecky ziet in Vos dé concurrente voor Ronde van Vlaanderen

OUDENAARDE (ANP/BELGA) - Marianne Vos heeft de afgelopen weken indruk gemaakt op Lotte Kopecky, de Belgische wereldkampioene die zondag als favoriet van start gaat in de Ronde van Vlaanderen. "Ze is terug op haar oude niveau", zei de kopvrouw van wielerploeg SD Worx-Protime tijdens een persbijeenkomst in het Centrum van de Ronde van Vlaanderen.

15 uur geleden