Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kip en kuiken moeten meer ruimte krijgen, adviseert EU-autoriteit

Kip en kuiken moeten meer ruimte krijgen, adviseert EU-autoriteit

BRUSSEL (ANP) - Vleeskuikens en legkippen in Europa moeten meer ruimte krijgen en minder dicht op elkaar staan. Ze hebben betere verlichting nodig, terwijl stoffige en lawaaierige ruimtes evenmin goed zijn voor hun welzijn, schrijft de Europese Voedselautoriteit (EFSA) in een wetenschappelijk advies over kippenwelzijn.

Het EU-agentschap beveelt ook aan de groeisnelheid van vleeskuikens tot maximaal 50 gram per dag te beperken omdat een hoog groeitempo tot skelet- en spieraandoeningen en een hogere sterfte kan leiden.

Het rapport is uitgebracht op verzoek van de Europese Commissie. Die komt naar verwachting later dit jaar met voorstellen voor herziene wetgeving over dierenwelzijn, ook over andere dieren dan kippen.

Wakker Dier is blij met de aanbevelingen, vooral met die over de extreem snelgroeiende kip, ook wel bekend als de plofkip. "Laten we snel een einde maken aan dit extreme leed", zegt een woordvoerder.

Meer uit Binnenland

Code geel niet langer van kracht

DEN HAAG (ANP) - De code geel die vrijdagavond voor een groot gedeelte van het land werd afgegeven om langdurige regen en onweer is niet langer van kracht. Rond middernacht gold in het hele land weer code groen. De regen zorgde er vrijdagmiddag al vroeg voor dat het flink druk was op de Nederlandse wegen. Rond 16.00 uur telde de ANWB op de A- en N-wegen al ruim 140 files met een totale lengte van meer dan 800 kilometer.

1 uur geleden
Youp van 't Hek speelt allerlaatste voorstelling

AMSTERDAM (ANP) - Youp van 't Hek speelt zaterdagavond zijn laatste voorstelling. De 70-jarige cabaretier sluit dan zijn afscheidstournee De Laatste Ronde af in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Het is die avond de 276e keer dat de komiek solo op het podium van Carré staat.

4 uur geleden
Brand bij loods met vrachtwagens in Terneuzen geblust

TERNEUZEN (ANP) - De brand bij een loods met vrachtwagens aan de Koegorsstraat in Terneuzen, waarbij in de nacht van vrijdag op zaterdag veel rook vrijkwam, is geblust. Rond 01.55 uur werd het sein brand meester gegeven, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Even na middernacht rukte de brandweer met meerdere eenheden uit om de brand te blussen.

5 uur geleden
Veel rook door brand in loods met vrachtwagens in Terneuzen

TERNEUZEN (ANP) - Bij een brand in een loods met vrachtwagens aan de Koegorsstraat in Terneuzen komt in de nacht van vrijdag op zaterdag veel rook vrij, meldt de Veiligheidsregio Zeeland. Even na middernacht rukte de brandweer met meerdere eenheden uit om de brand te blussen.

7 uur geleden
Voormalig NOS-regisseur Rudolf Spoor (85) overleden

DEVENTER (ANP) - Televisieregisseur Rudolf Spoor is overleden. Dat meldt zijn familie vrijdag aan het ANP. Voor de NOS regisseerde Spoor decennialang grote evenementen, waaronder het kerkelijk huwelijk van de toenmalige prins Willem-Alexander en Máxima in 2002, waarbij hij de beroemde traan van de latere koningin in beeld bracht. Spoor overleed donderdag op 85-jarige leeftijd.

12 uur geleden
Nederland roept Israël op uitspraak VN-hof over Rafah na te leven

DEN HAAG (ANP) - Nederland "respecteert" de uitspraak van het Internationaal Gerechtshof, dat Israël heeft opgedragen het offensief in Rafah te stoppen, en roept op die na te leven. Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten. Uitspraken van het VN-hof zijn bindend voor de betrokken partijen, zegt hij.

12 uur geleden
Rechter: hoogleraar UM terecht ontslagen om verdachtmakingen

MAASTRICHT (ANP) - De rechtbank in Maastricht heeft vrijdag de arbeidsovereenkomst van de Universiteit Maastricht (UM) met een hoogleraar ontbonden. Dat gebeurde op verzoek van de UM. Volgens de rechtbank heeft de hoogleraar verwijtbaar gehandeld door een collega vals te beschuldigen van seksueel grensoverschrijdend gedrag.

13 uur geleden