
Kindertelefoon voert tientallen gesprekken per dag over de oorlog
AMSTERDAM (ANP) - De Kindertelefoon krijgt sinds de Russische inval in Oekraïne een stuk meer berichten en telefoontjes binnen dan normaal van kinderen die zich zorgen maken over de actualiteit. "Het maakt kinderen heel onrustig", laat een woordvoerster van de hulplijn weten. Kinderen vragen zich bijvoorbeeld af of de oorlog ook naar Nederland zal komen.
Vrijwilligers van de Kindertelefoon leggen dan bijvoorbeeld uit hoe ver weg Oekraïne ligt ("Het is twee dagen rijden en twee nachten slapen, dus het is niet direct naast de deur"). Ze geven duiding en vragen wat kinderen nodig hebben om zich fijner te voelen. "Als je dat doet, dan zie je dat kinderen zichzelf vaak heel goed kunnen helpen", aldus de woordvoerster.
Voordat het Russische leger het buurland aanviel, voerden de vrijwilligers gemiddeld slechts twee gesprekken per dag over het wereldnieuws. Nu zijn dat er circa 40 per dag. Op het totale aantal gesprekken gaat het ondanks de groei nog om een klein aandeel. De Kindertelefoon voert ongeveer 1200 telefoon- en chatgesprekken per dag met kinderen. Die gesprekken gaan over tal van onderwerpen, van verliefdheid tot verwaarlozing.
Jongvolwassenen
Ook bij de 'Alles Oké? Supportlijn', die is bedoeld voor jongvolwassenen tot 24 jaar, neemt het aantal gesprekken over de oorlog in Oekraïne toe. Een precies aantal was donderdag niet voorhanden. "Onder jongvolwassenen merken we vooral angst", aldus de woordvoerster. Los van de vraag of ook hier geweld zou kunnen losbarsten, gaat het in de gesprekken bijvoorbeeld over de vraag wat echt nieuws is en wat niet en over de mogelijkheden om zelf iets te doen voor Oekraïne.
"Ook hier kijken we samen waar de precieze behoefte ligt. Als er bijvoorbeeld sprake is van angst, gaan we op zoek naar waar deze angst vandaan komt", aldus de woordvoerster van de hulplijnen. "Wanneer je bang bent om geconfronteerd te worden met nare beelden, kijken we hoe je dat bespreekbaar kunt maken in je omgeving. Beelden helemaal vermijden kan waarschijnlijk niet, maar wel kun je kijken naar hoe je hier meer controle over krijgt."
Meer uit Binnenland
LEIDEN (ANP) - Stichting Kinderpostzegels houdt voor de 75e keer de kinderpostzegelactie. Gedurende een week gaan kinderen langs de deuren om postzegels te verkopen. Deze editie staan er LEGO-figuurtjes op afgebeeld die samen spelen of elkaar helpen, passend bij het thema 'Laat ieder kind meedoen'.
3 uur geledenRHENEN (ANP) - Fan Xing, de eerste en tot nu toe enige panda die in Nederland is geboren, verhuist woensdag naar China. Het ruim twee jaar oude dier gaat naar een opvangcentrum in China om daar hopelijk voor nageslacht te zorgen, aldus Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Wu Wen en Xing Ya, de ouders van de jonge panda, blijven nog een aantal jaren in de Rhenense dierentuin wonen, maar gaan op termijn ook terug naar China.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans heeft in de Tweede Kamer de wind van voren gekregen in het debat over de spreidingswet asielzoekers. Vooral de voormalige coalitiegenoten D66, CDA en ChristenUnie (CU) hadden forse kritiek op de draai die de VVD heeft gemaakt na de val van het kabinet begin juli. De VVD is nu fel tegen de spreidingswet, terwijl de liberalen die tot juli wel wilden.
4 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Nederland telde vorig jaar naar schatting 26.600 dakloze mensen tussen de 18 en 65 jaar. Dat waren er minder dan in het jaar daarvoor, toen er nog sprake was van 32.000 daklozen. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek becijferd. Ruim 38 procent van alle daklozen staat ingeschreven in één van de vier grote steden, aldus het CBS, en acht op de tien dakloze mensen is man.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De zes uur spreektijd die PVV-Kamerlid Gidi Markuszower had aangevraagd voor het Kamerdebat over de spreidingswet asielzoekers, heeft hij bij lange na niet benut. Na iets meer dan twee uur, inclusief enkele interrupties, hield hij het woensdag tegen middernacht voor gezien.
6 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De NS moet de omstreden spitsheffing opnieuw overwegen en bovendien met alternatieven komen, zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur). Een externe partij gaat de alternatieven van de NS beoordelen. Ook mag de NS in het vervolg alleen nieuwe tarieven invoeren met goedkeuring van het kabinet en de Tweede Kamer. En voor 2026 komt er überhaupt geen spitsheffing. Heijnen komt binnenkort met een brief waarin ze de aanscherpingen verder uitwerkt.
8 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Zes partijen gaan samen besturen in de gemeente Den Haag. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK hebben een coalitieakkoord bereikt, bijna drie maanden na de val van het vorige college. Verkenner Arie Slob komt woensdag met een mededeling aan de Haagse gemeenteraad en volgende week wordt het akkoord gepresenteerd, bevestigt een bron rond de onderhandelingen na berichtgeving van Omroep West.
9 uur geleden