
Kinderopvangprotest in festivalsfeer op Malieveld Den Haag
DEN HAAG (ANP) - In een festivalsfeer hebben kinderopvangmedewerkers dinsdag geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag, vooral tegen de werkdruk die volgens hen veel te hoog is. Diverse werknemers vertelden tegen welke problemen ze aanlopen. Tussendoor was er veel muziek en werd volop gedanst in de stralende zon.
Spandoeken maakten duidelijk dat de reden voor de bijeenkomst wel degelijk serieus was. De woorden 'werkdruk' en 'kwaliteit' waren daarop vaak te lezen. De eisen van de werknemers zijn helder: "Wij willen meer tijd voor de kinderen", "Minder werkdruk en kleinere groepen". Een ander, met een woordspeling: "Kwalitijd, daar gaat het om."
Luidkeels zongen de betogers een zelfbedacht lied mee dat een van hen op het podium ten gehore bracht. "We krijgen steeds meer taken, de werkdruk moet omlaag. Van je hela hela hela holala", klonk het. "Ik kan het niet beter zeggen", reageerde hoofdonderhandelaar Debbie van Leiden van vakbond FNV. Ze wees de demonstranten erop dat de werkgevers uit de branche niet aanwezig waren. Dat leverde boegeroep op. Gejuich was er toen Van Leiden de eisen nog eens opsomde, zoals kleinere groepen danwel meer ondersteunend personeel om bijvoorbeeld de afwas te doen. Ook pleit de bond voor afschaffing van de zogeheten beschikbaarheidsdag, een dag waarop medewerkers beschikbaar moeten zijn om te werken, maar pas kort van tevoren weten of dat nodig is.
Arbeidsvoorwaarden
Werkgevers in de branche delen de zorgen over de hoge regel- en werkdruk, maar zij benadrukken al een tijdje vooral dat ze goede afspraken willen maken met de overheid. Daarover lopen gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken, liet Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) eerder weten. De stakingsdag op het Malieveld vond BK "niet de juiste plek" om in gesprek te gaan.
FNV kon het anders dan vakbond CNV niet eens worden met de werkgevers over de arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer af van de praktijk dat medewerkers stand-by moeten staan. Dat geeft veel onzekerheid, vindt de bond.
Niks veranderd
"Ik heb zelf ook kinderen, maar waar breng ik ze naartoe?", schetste pedagogisch medewerkster Petra het probleem waar ze door de gevraagde flexibiliteit tegenaan loopt. Want voor haar eigen kinderen is niet altijd op korte termijn extra opvang mogelijk. "Als ik geen opvang vind, kan ik niet werken, maar dan blijft mijn collega zitten met heel veel kinderen."
Diverse Tweede Kamerleden betuigden steun. "Ik vind het heel goed dat jullie hier staan om alle kinderen van Nederland gelijke en eerlijke kansen te geven", zei Lisa Westerveld van GroenLinks. Ook Gijs van Dijk (PvdA) noemde het heel belangrijk dat de werknemers zich laten horen in Den Haag. "Sinds de vorige keer is er niks veranderd, alleen jullie zijn nu met een stuk meer", verwees Peter Kwint (SP) naar de vorige demonstratie, die in juli werd gehouden.
Kleine acties
In totaal meldden werknemers van 660 kinderopvanglocaties zich aan voor de staking. In Weert en Assen werden ook kleine acties gehouden. Volgens de presentator op het podium deden in totaal zo'n 4000 mensen mee.
Na de bijdragen op het podium stuiterden de opvangmedewerksters, en een enkele medewerker, massaal van links naar rechts over het veld, terwijl het gelijknamige feestnummer van Snollebollekes door de speakers schalde.
Meer uit Binnenland
NIJMEGEN (ANP) - Op de eerste wandeldag van de Vierdaagse zijn 218 lopers uitgevallen, maakte de organisatie dinsdag bekend. Zij zijn onderweg gestopt of kwamen niet op tijd over de finish in Nijmegen. De organisatie laat weten dat de weersomstandigheden gunstig waren voor de wandelaars. "Het aantal uitvallers ligt dan ook aanzienlijk lager dan op dezelfde dag in voorgaande edities." Vorig jaar haalden op de eerste dag 819 wandelaars de finish niet.
4 uur geledenLEEUWARDEN (ANP) - Twee mannen hebben taakstraffen van 120 en 100 uur gekregen voor het belagen van een cameraploeg van omroep PowNed, tijdens het Amelandse feest Sunneklaas in december 2023. De politierechter in Leeuwarden acht bewezen dat de beide mannen zich schuldig hebben gemaakt aan het plegen van dwang en bedreiging door de auto van de journalisten tot stoppen te dwingen, hierop te klimmen en deze gedurende langere tijd te achtervolgen.
9 uur geledenUTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie (OM) gaat Ongehoord Nederland niet vervolgen voor het plaatsen van een vermeend discriminerende vacaturetekst. De omroep 'weigerde' non-binaire sollicitanten in een zoektocht naar een nieuwe hoofdredacteur. Het OM noemt dat "kwetsend" maar in dit geval niet strafbaar.
9 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - De 32-jarige Timothy B., verdacht van de moord op zijn 52-jarige moeder, heeft vorige maand bij de politie een bekentenis afgelegd. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag bekendgemaakt tijdens een inleidende zitting in de zaak.
10 uur geledenNIJMEGEN (ANP) - De eerste deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse druppelden dinsdagochtend alweer binnen. Even na 09.30 uur kwamen de eerste lopers binnen op dag één van de wandeltocht. De 107e editie ging om 04.00 uur van start.
12 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De melding over een mogelijke ontvoering van een kind in Rotterdam was een valse melding. De politie zegt onderzoek te hebben gedaan en concludeert dat de melding niet klopt. Het is niet zeker of degene die de melding deed, bewust een verkeerde melding deed. Dat wordt volgens de politie nog onderzocht.
13 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse klimaatbeleid brengt burgers, bedrijven en de industrie in onzekerheid, signaleert de Wetenschappelijke Klimaatraad (WKR) dinsdag in een adviesrapport. "Veel klimaatbeleid is het afgelopen jaar opgeschort of teruggedraaid", zegt raadslid en voorzitter van de visiecommissie Wieke Pot. "Inwoners, boeren en de industrie weten niet waar ze aan toe zijn." De WKR voorziet dat de sectoren daardoor geen plannen meer durven te maken voor de toekomst.
14 uur geleden