
Kinderopvangprotest in festivalsfeer op Malieveld Den Haag
DEN HAAG (ANP) - In een festivalsfeer hebben kinderopvangmedewerkers dinsdag geprotesteerd op het Malieveld in Den Haag, vooral tegen de werkdruk die volgens hen veel te hoog is. Diverse werknemers vertelden tegen welke problemen ze aanlopen. Tussendoor was er veel muziek en werd volop gedanst in de stralende zon.
Spandoeken maakten duidelijk dat de reden voor de bijeenkomst wel degelijk serieus was. De woorden 'werkdruk' en 'kwaliteit' waren daarop vaak te lezen. De eisen van de werknemers zijn helder: "Wij willen meer tijd voor de kinderen", "Minder werkdruk en kleinere groepen". Een ander, met een woordspeling: "Kwalitijd, daar gaat het om."
Luidkeels zongen de betogers een zelfbedacht lied mee dat een van hen op het podium ten gehore bracht. "We krijgen steeds meer taken, de werkdruk moet omlaag. Van je hela hela hela holala", klonk het. "Ik kan het niet beter zeggen", reageerde hoofdonderhandelaar Debbie van Leiden van vakbond FNV. Ze wees de demonstranten erop dat de werkgevers uit de branche niet aanwezig waren. Dat leverde boegeroep op. Gejuich was er toen Van Leiden de eisen nog eens opsomde, zoals kleinere groepen danwel meer ondersteunend personeel om bijvoorbeeld de afwas te doen. Ook pleit de bond voor afschaffing van de zogeheten beschikbaarheidsdag, een dag waarop medewerkers beschikbaar moeten zijn om te werken, maar pas kort van tevoren weten of dat nodig is.
Arbeidsvoorwaarden
Werkgevers in de branche delen de zorgen over de hoge regel- en werkdruk, maar zij benadrukken al een tijdje vooral dat ze goede afspraken willen maken met de overheid. Daarover lopen gesprekken met het ministerie van Sociale Zaken, liet Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) eerder weten. De stakingsdag op het Malieveld vond BK "niet de juiste plek" om in gesprek te gaan.
FNV kon het anders dan vakbond CNV niet eens worden met de werkgevers over de arbeidsvoorwaarden. FNV wil onder meer af van de praktijk dat medewerkers stand-by moeten staan. Dat geeft veel onzekerheid, vindt de bond.
Niks veranderd
"Ik heb zelf ook kinderen, maar waar breng ik ze naartoe?", schetste pedagogisch medewerkster Petra het probleem waar ze door de gevraagde flexibiliteit tegenaan loopt. Want voor haar eigen kinderen is niet altijd op korte termijn extra opvang mogelijk. "Als ik geen opvang vind, kan ik niet werken, maar dan blijft mijn collega zitten met heel veel kinderen."
Diverse Tweede Kamerleden betuigden steun. "Ik vind het heel goed dat jullie hier staan om alle kinderen van Nederland gelijke en eerlijke kansen te geven", zei Lisa Westerveld van GroenLinks. Ook Gijs van Dijk (PvdA) noemde het heel belangrijk dat de werknemers zich laten horen in Den Haag. "Sinds de vorige keer is er niks veranderd, alleen jullie zijn nu met een stuk meer", verwees Peter Kwint (SP) naar de vorige demonstratie, die in juli werd gehouden.
Kleine acties
In totaal meldden werknemers van 660 kinderopvanglocaties zich aan voor de staking. In Weert en Assen werden ook kleine acties gehouden. Volgens de presentator op het podium deden in totaal zo'n 4000 mensen mee.
Na de bijdragen op het podium stuiterden de opvangmedewerksters, en een enkele medewerker, massaal van links naar rechts over het veld, terwijl het gelijknamige feestnummer van Snollebollekes door de speakers schalde.
Meer uit Binnenland
UTRECHT (ANP) - Bij het Landelijk Aktie Komitee Scholieren (LAKS) zijn 21.000 klachten binnengekomen over de centraal schriftelijke eindexamens die vrijdag zijn begonnen. Dat is minder dan de ruim 35.000 die het LAKS vorig jaar ontving op de eerste examendag.
2 uur geledenUTRECHT (ANP) - De snelweg A12 tussen Veenendaal en Utrecht is sinds vrijdagavond dicht voor al het verkeer in de richting van Utrecht door werkzaamheden. Over een lengte van dertig kilometer krijgt de weg stiller asfalt, nieuwe verlichting, verbeterde vangrails en ook worden borden onderhouden. De werkzaamheden duren tot 19 mei 05.00 uur.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bewindspersonen die bij verkiezingen een Tweede Kamerzetel veroveren, zouden in het parlement tijdelijk vervangen moeten worden zolang ze nog in een demissionair kabinet zitten. Nu vervullen de betrokkenen een dubbele functie, omdat ze als parlementariër al worden geïnstalleerd terwijl ze ook nog bewindspersoon zijn tijdens de formatieperiode. Het kabinet wil een vervangingsregeling voor deze demissionaire bestuursperiode maken, schrijft minister Judith Uitermark (Binnenlandse Zaken, NSC) vrijdag in een Kamerbrief.
3 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Vrijdagavond om 22.00 uur begint een reeks van werkzaamheden op de wegen rond Amsterdam. Ook zijn er evenementen in en rondom de hoofdstad en werkzaamheden op het spoor. Rijkswaterstaat waarschuwt dat het verkeer er tot en met oktober flinke hinder van zal ondervinden.
3 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Bij de gemeente Den Haag zijn tot nu toe zes demonstraties aangemeld rondom de NAVO-top. Tijdens de top eind juni komen duizenden mensen naar de stad, onder wie 45 regeringsleiders en staatshoofden.
3 uur geledenARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland heeft in de rechtbank beloofd de wolf die vorige maand een hardloopster in Het Nationale Park De Hoge Veluwe beet voorlopig niet te doden. De rechter wil meer informatie hebben over de betreffende wolf voordat zij eind volgende week uitspraak doet. De vergunning voor het afschieten van de 'probleemwolf' gaat zaterdag al in, maar de provincie heeft toegezegd daar nog geen gebruik van te maken.
5 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Verenigde Staten zijn niet langer een bondgenoot, maar een rivaal van Europa geworden. Dat vindt Volt-leider Laurens Dassen. In zijn Europalezing vergelijkt hij het Amerika onder president Donald Trump met Duitsland uit de jaren 30 van de vorige eeuw.
5 uur geleden