Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderombudsvrouw: heroverweeg sluiting kindhartcentra

Kinderombudsvrouw: heroverweeg sluiting kindhartcentra

DEN HAAG (ANP) - Kinderombudsvrouw Margrite Kalverboer wil dat zorgminister Ernst Kuipers de sluiting van de afdelingen kinderhartchirurgie in drie ziekenhuizen "heroverweegt". Vooral over de sluiting van het kindhartcentrum in het UMCG in Groningen maakt ze zich zorgen, schrijft ze vrijdag in een brief aan de minister.

De sluiting van de afdeling in Groningen verslechtert volgens Kalverboer de beschikbaarheid van kinderhartchirurgie voor kinderen in het noorden en noordoosten van het land. "Dit betekent voor hen een teruggang in de verwezenlijking van het recht op beschikbaarheid van passende zorg", zegt Kalverboer.

Dit is volgens haar in strijd met het Kinderrechtenverdrag, dat stelt dat de beschikbaarheid van zorg er alleen maar beter op mag worden en niet slechter. Daarbij wijst ze ook naar de volgens haar slechtere mogelijkheden voor openbaar vervoer in het noorden van het land. De minister moet onderzoek doen naar het belang van kinderen in het besluit om de kindhartcentra te sluiten, aldus Kalverboer.

Doorslaggevend belang

Deze week werd bekend dat minister Kuipers vasthoudt aan het besluit dat zijn voorganger nam over de sluiting van de afdelingen kinderhartchirurgie in Groningen, Amsterdam en Leiden. De zorg wordt volgens het plan geconcentreerd in het UMC Utrecht en het Erasmus MC in Rotterdam. Het besluit om de afdelingen te sluiten roept veel weerstand op, onder meer van de academische ziekenhuizen zelf en van ouders van kinderen met een aangeboren hartafwijking.

De plaats van de centra die nog kinderhartchirurgie blijven uitvoeren, is volgens Kuipers niet het belangrijkste. "Hoe ongemakkelijk het ook is: de geografische spreiding is bij de concentratie van deze vorm van zorg niet van doorslaggevend belang", liet hij de Tweede Kamer weten.

Meer uit Binnenland

Kerstboom in Gerbrandytoren IJsselstein brandt voor 25e keer

IJSSELSTEIN (ANP) - Iedereen die de komende dagen in de buurt is van de Utrechtse plaats IJsselstein kan hem vanaf zaterdagavond weer zien: de kerstboom in de Gerbrandytoren, de grote zendmast in IJsselstein. Even na 20.00 uur gingen de lampen aan, "op tijd en alles doet het", zo meldde een woordvoerder van de stichting achter de kerstboom. Het is de 25e keer dat deze kerstboom aan gaat.

2 uur geleden
Consternatie op Koewachter kerstmarkt, drie mannen opgepakt

KOEWACHT (ANP) - De politie heeft vrijdagavond op de kerstmarkt in het Zeeuwse dorp Koewacht drie mannen opgepakt die zich hebben misdragen, zo meldt de politie zaterdag. Het heeft "helaas", aldus de politie, "tot flink wat consternatie tussen de gezellige kraampjes" geleid. Twee opgepakte mannen komen uit België (33 en 28 jaar), de derde komt uit Koewacht zelf (39).

5 uur geleden
Twee doden in Rijnsburg, vermoedelijk door koolmonoxide

RIJNSBURG (ANP) - In Rijnsburg zijn zaterdag twee overleden personen aangetroffen, in en voor een woning aan de Brouwerstraat. Ze zijn vermoedelijk door koolmonoxidevergiftiging om het leven gekomen, meldt de politie.

9 uur geleden
Autoriteiten Dubai: Taghi niet gewond toen hij het land verliet

AMSTERDAM (ANP) - Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi was niet gewond toen hij eind 2019 door de politie in Dubai op het vliegtuig naar Nederland werd gezet. Dat hebben de autoriteiten aldaar aan Nederland laten weten. Dat antwoord is saillant, want bij aankomst in Nederland had Taghi zichtbaar verwondingen aan zijn gezicht, het Openbaar Ministerie heeft later ook erkend dat een arts in Nederland letsel had geconstateerd.

9 uur geleden
Nederland wil internationaal samenwerken tegen fossiele subsidies

DUBAI (ANP) - Na wekenlange blokkades van klimaatactivisten van Extinction Rebellion op de snelweg wil Nederland nu internationaal samenwerken om fossiele subsidies af te bouwen. Dat is omdat een aanzienlijk deel van de voordelen die zijn afgesproken met de fossiele industrie vastzit in internationale afspraken, legt demissionair klimaatminister Rob Jetten uit.

10 uur geleden
Inwoner van Arnhem komt om bij brand

ARNHEM (ANP) - Een inwoner van Arnhem is in de nacht van vrijdag op zaterdag omgekomen bij een brand in een woning aan de John Lennonstraat. Dat meldt de politie Gelderland op X. De politie doet onderzoek naar de toedracht van de brand.

18 uur geleden
Lichten grootste kerstboom van het land voor 25e keer ontstoken

IJSSELSTEIN (ANP) - De lichten in de grootste kerstboom van het land gaan zaterdag voor de 25e keer aan. De grote zendmast in IJsselstein, ook wel de Gerbrandytoren, is weer omgebouwd tot kerstboom. Eind november zijn de 120 energiezuinige ledlampen in de toren, aan de snelweg A2, gehesen. Het toplicht is op 360 meter hoogte geïnstalleerd.

18 uur geleden