Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderlokker Waddinxveen betuigt spijt aan 28 slachtoffers

Kinderlokker Waddinxveen betuigt spijt aan 28 slachtoffers

DEN HAAG (ANP) - De 51-jarige kinderlokker Marco de W. uit Waddinxveen heeft bij de start van zijn strafproces in de Haagse rechtbank spijt betuigd aan de 28 slachtoffers die hij maakte. "Ik vind het vreselijk. Het was een soort dwang dat ik het moest doen", zei de verdachte woensdag.

De W. heeft eerder alle gevallen van ontucht en schennispleging met jongens en meisjes tussen van 6 tot en met 12 jaar bekend. Die gebeurden van december 2019 tot begin oktober 2021 in Gouda, Gouderak, Waddinxveen en Zuidplas.

De eerste slachtoffers maakte De W. bij een honkbalveld in Gouda. Twee vriendinnetjes van 7 en 9 jaar hingen rond bij een dug-out toen ze door hem werden benaderd. Hij vroeg ze op boze, dwingende toon wat ze deden en of ze wel toestemming hadden van hun ouders. Vervolgens dreigde hij de politie te bellen als ze niet hun broek zouden laten zakken. De kinderlokker gaf vervolgens 'tikjes' op hun geslachtsdelen. Bang, geschrokken en huilend vluchtten de vriendinnetjes naar huis.

Hut

Een half jaar later belaagde De W. in Gouda twee zusjes van 12,5 jaar aan wie hij zijn geslachtsdeel liet zien. In diezelfde plaats betrad de verdachte dagen later een hut waar drie kinderen speelden. De W. deed zich daarbij voor als boswachter en dwong een ventje aan diens plasser te zitten, hoewel hij aangaf dat dit pijn deed.

In de anderhalf jaar erna maakte de Waddinxvener nog talloze andere slachtoffers. Hij werd in 2021 opgepakt.

Tijdens de rechtszaak sprak een meisje De W. via een geluidsopname toe. "Ik word weer heel boos op jou. Ik vergeef je nooit wat je mij en mijn broertje hebt aangedaan."

"Wat bezielde jou", zei de moeder van een jongetje dat ‘totaal van streek en verward’ was thuisgekomen uit de hut. "Het vertrouwen in de mens is beschadigd. De traumatische gebeurtenis achtervolgt hem nog steeds." De vrouw herkende De W. na zijn arrestatie. Maanden na ‘het leed wat hij haar kind had aangedaan’ stond de Waddinxvener op het dak bij haar buurvrouw, waar hij werkzaamheden uitvoerde.

Behandeling

Een andere ouder drong aan op behandeling. "Niemand kiest ervoor geboren te worden met deze ziekte. Je verdient straf om wat je hebt aangericht, maar vooral behandeling hoe om te gaan met je ziekte. Zodat je nooit meer in de verleiding komt om zoiets fouts te doen", zei ze.

De W. zei in reactie op de slachtofferverklaringen dat het hem "ontzettend spijt dat lieve, onschuldige kinderen dit hebben moeten meemaken". "Ik heb ze vreselijke dingen laten doen. Het is moeilijk te verkroppen dat ik daartoe in staat ben geweest."

Het Openbaar Ministerie maakt woensdagmiddag de strafeis bekend.

Meer uit Binnenland

Prognose: personeelstekort zorg loopt nog veel verder op

DEN HAAG (ANP) - Het personeelstekort in zorg en welzijn neemt de komende tien jaar verder toe. Nieuw kabinetsbeleid helpt daar weliswaar tegen, maar lang niet genoeg om het tekort aan menskracht weg te nemen. Dat staat in een nieuwe arbeidsmarktprognose die minister Conny Helder (Langdurige Zorg) aan de Tweede Kamer heeft gestuurd.

2 uur geleden
De Jonge gaat nadenken over invoering 'tochtkorting' huizen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer wil net zoals minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) dat de energierekening voor mensen met vooral lagere en middeninkomens zo snel mogelijk omlaag gaat en betaalbaar wordt. In een Kamerdebat drongen zowel coalitie- als oppositiepartijen aan op meer snelheid bij de verduurzaming van woningen, maar verschillende voorstellen zijn niet meteen omarmd door de minister. Hij gaat wel de voor- en nadelen van de invoering van een 'tochtkorting' op een rij zetten. De PvdA wil dat met deze maatregel de huur van een tochtig huis wordt verlaagd, zodat de bewoners hun hoge energierekening kunnen betalen.

2 uur geleden
Spreidingswet nauwelijks aangescherpt, ondanks kritiek RvS

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet past het wetsvoorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers nauwelijks aan, ondanks de kritiek die de Raad van State erop heeft geuit. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kwam tot stand na lange discussies binnen de coalitie en met grote vertraging. Om die reden zou hij nu niet bereid zijn het voorstel aan te passen. De wet zou bovendien pas op 1 januari volgend jaar kunnen ingaan, een jaar later dan aanvankelijk het plan was.

3 uur geleden
Kamer dringt aan op actie om megawinsten farmaceuten te temperen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dringt aan op actie en eventueel nieuwe regels om meer zeggenschap te krijgen over de 'big pharma'. Grote farmaceutische bedrijven maken megawinsten, maar daarnaast ontstaan er steeds vaker tekorten aan medicijnen en lopen ook de uitgaven aan geneesmiddelen snel op. Zorgminister Ernst Kuipers deelt de zorgen en zegt "met urgentie" op meerdere vlakken aan de slag te zijn om de snel stijgende medicijnkosten te kunnen drukken. "Op deze manier is het systeem niet te handhaven", zei Kuipers tijdens een Kamerdebat.

5 uur geleden
Hof: ggz-instelling schuldig aan dood patiënte

DEN BOSCH (ANP) - Het gerechtshof in Den Bosch heeft een ggz-instelling schuldig bevonden aan het overlijden tien jaar geleden van een 29-jarige patiënte. De instelling heeft een voorwaardelijke boete van 19.500 euro gekregen.

5 uur geleden
Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans gaat "graag" in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. "Ze is van harte welkom. Ik ontvang 'r heel graag", zegt de klimaatman van de Europese Commissie.

6 uur geleden
Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers

DEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.

6 uur geleden