Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderlokker Waddinxveen betuigt spijt aan 28 slachtoffers

Kinderlokker Waddinxveen betuigt spijt aan 28 slachtoffers

DEN HAAG (ANP) - De 51-jarige kinderlokker Marco de W. uit Waddinxveen heeft bij de start van zijn strafproces in de Haagse rechtbank spijt betuigd aan de 28 slachtoffers die hij maakte. "Ik vind het vreselijk. Het was een soort dwang dat ik het moest doen", zei de verdachte woensdag.

De W. heeft eerder alle gevallen van ontucht en schennispleging met jongens en meisjes tussen van 6 tot en met 12 jaar bekend. Die gebeurden van december 2019 tot begin oktober 2021 in Gouda, Gouderak, Waddinxveen en Zuidplas.

De eerste slachtoffers maakte De W. bij een honkbalveld in Gouda. Twee vriendinnetjes van 7 en 9 jaar hingen rond bij een dug-out toen ze door hem werden benaderd. Hij vroeg ze op boze, dwingende toon wat ze deden en of ze wel toestemming hadden van hun ouders. Vervolgens dreigde hij de politie te bellen als ze niet hun broek zouden laten zakken. De kinderlokker gaf vervolgens 'tikjes' op hun geslachtsdelen. Bang, geschrokken en huilend vluchtten de vriendinnetjes naar huis.

Hut

Een half jaar later belaagde De W. in Gouda twee zusjes van 12,5 jaar aan wie hij zijn geslachtsdeel liet zien. In diezelfde plaats betrad de verdachte dagen later een hut waar drie kinderen speelden. De W. deed zich daarbij voor als boswachter en dwong een ventje aan diens plasser te zitten, hoewel hij aangaf dat dit pijn deed.

In de anderhalf jaar erna maakte de Waddinxvener nog talloze andere slachtoffers. Hij werd in 2021 opgepakt.

Tijdens de rechtszaak sprak een meisje De W. via een geluidsopname toe. "Ik word weer heel boos op jou. Ik vergeef je nooit wat je mij en mijn broertje hebt aangedaan."

"Wat bezielde jou", zei de moeder van een jongetje dat ‘totaal van streek en verward’ was thuisgekomen uit de hut. "Het vertrouwen in de mens is beschadigd. De traumatische gebeurtenis achtervolgt hem nog steeds." De vrouw herkende De W. na zijn arrestatie. Maanden na ‘het leed wat hij haar kind had aangedaan’ stond de Waddinxvener op het dak bij haar buurvrouw, waar hij werkzaamheden uitvoerde.

Behandeling

Een andere ouder drong aan op behandeling. "Niemand kiest ervoor geboren te worden met deze ziekte. Je verdient straf om wat je hebt aangericht, maar vooral behandeling hoe om te gaan met je ziekte. Zodat je nooit meer in de verleiding komt om zoiets fouts te doen", zei ze.

De W. zei in reactie op de slachtofferverklaringen dat het hem "ontzettend spijt dat lieve, onschuldige kinderen dit hebben moeten meemaken". "Ik heb ze vreselijke dingen laten doen. Het is moeilijk te verkroppen dat ik daartoe in staat ben geweest."

Het Openbaar Ministerie maakt woensdagmiddag de strafeis bekend.

Meer uit Binnenland

Reisbureau: Nederlanders weg uit nationaal park Canada om branden

JASPER (ANP) - Zo'n driehonderd Nederlanders die in Canada zijn met het reisbureau Doets Reizen hebben Jasper National Park moeten verlaten, meldt eigenaresse van de organisatie Elske Doets. In het park in de Canadese Rocky Mountains woeden bosbranden. De Nederlandse toeristen zijn volgens Doets veilig.

22 minuten geleden
Nederland moet grutto beter beschermen van Europese Commissie

BRUSSEL (ANP) - Nederland moet van de Europese Commissie zijn grutto's beter beschermen. Subsidies en andere regelingen om weidevogels zoals de grutto te beschermen, hebben volgens de Europese Commissie niet geholpen. Nederland moet andere "doeltreffende maatregelen" nemen om het tij te keren. Binnen twee maanden wil de Commissie een verbeterplan zien.

46 minuten geleden
Zeehondenredders kijken positief terug op eerste proef

PIETERBUREN (ANP) - De redders van het Seal Response Team kijken positief terug op hun eerste reddingsproef. In mei ging het team voor het eerst op pad om zeehonden te redden, zo werd destijds bekendgemaakt. Dat was leerzaam, maar tot nu toe is het nog niet gelukt om een zeehond te redden, blikt Emmy Venema van het reddingsteam op de eerste proef terug.

1 uur geleden
Recordvangst crystal meth in lading vervuilde grond

ROTTERDAM (ANP) - De douane heeft begin maart ruim 3200 kilo methamfetamine onderschept bij een controle. De drug, die ook wel bekendstaat als crystal meth, werd ontdekt in een lading grond uit Mexico. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om de grootste vangst van crystal meth in Nederland tot nu toe en had die een waarde van 22,4 miljoen euro.

1 uur geleden
Provincie Utrecht kondigt informatiebijeenkomsten over wolf aan

UTRECHT (ANP) - De provincie Utrecht is van plan eind augustus informatiebijeenkomsten te houden over de wolvenpopulatie op de Utrechtse Heuvelrug. Ook onderzoekt de provincie de mogelijkheid een wolvencommissie in te stellen. Dat schrijft gedeputeerde Mirjam Sterk (natuur) in een memo aan Provinciale Staten naar aanleiding van meerdere incidenten met wolven in Utrecht.

2 uur geleden
Politie onderzoekt tips over mishandeling Somaliër in Den Haag

DEN HAAG (ANP) - De politie spreekt "dagelijks nog" met getuigen en onderzoekt "verschillende tips" in de zaak rond de dodelijke mishandeling van een Somalische man in Den Haag afgelopen weekend. Over de identiteit van de mannen die als verdachten worden gezocht, wil een woordvoerster vanwege het lopende onderzoek geen uitspraken doen.

3 uur geleden
Busvervoerders die naar Spelen rijden zijn voorbereid op file

DEN HAAG (ANP) - Verschillende busvervoerders in Nederland brengen de komende twee weken mensen naar Parijs waar vrijdag de Olympische Spelen beginnen. Er is vraag naar de busritten, maar van een stormloop zoals tijdens de halve finale van het EK-voetbal is geen sprake, blijkt uit een korte rondgang van het ANP. De busmaatschappijen die naar Parijs rijden, zijn voorbereid op de verwachte drukte rond de Franse hoofdstad.

3 uur geleden