Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderhartcentrum naar de rechter als stop operaties doorgaat

Kinderhartcentrum naar de rechter als stop operaties doorgaat

LEIDEN (ANP) - Het centrum voor aangeboren hartafwijkingen (CAHAL) van Leids UMC en het Amsterdam UMC stapt naar de rechter, als zorgminister Ernst Kuipers zijn plan voor de concentratie van de kinderhartchirurgie doorzet. Het centrum tekent eerst nog formeel bezwaar aan tegen het plan.

Kuipers meldde vorige week dat hij de centra voor kinderhartchirurgie wil terugbrengen van vier locaties naar twee: een in Groningen en een in Rotterdam. Dat betekent dat de centra in Utrecht en in Leiden/Amsterdam over een paar jaar moeten stoppen met het opereren van kinderen met een aangeboren hartafwijking.

De ziekenhuizen hebben twee weken gekregen om op dit voorgenomen besluit te reageren. "We tekenen formeel bezwaar aan bij de minister en als dat niks oplevert stappen we naar de rechter", zegt Douwe Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC.

Negatieve gevolgen

Het CAHAL vindt de motivering van Kuipers' plan "onzorgvuldig, onvolledig en onjuist". Als het centrum inderdaad moet stoppen, verdwijnt "alle in 26 jaar zorgvuldig opgebouwde expertise. Dit besluit raakt niet alleen ons maar de hele landelijke kinderhartzorg; deze manier van concentreren dreigt eerder schade dan kwaliteitswinst op te leveren."

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwde eerder voor de negatieve gevolgen van het terugbrengen van het aantal centra van vier naar twee. Zo zou het LUMC zelfs zijn status als academisch ziekenhuis kunnen verliezen, aldus de NZa.

Interventies verplaatst

Als het plan doorgaat, moet landelijk meer dan de helft van de interventies voor kinderen worden verplaatst, stelt ook het CAHAL. Ook medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen zouden ergens anders moeten gaan werken, aldus het centrum. Dit alles brengt de "continuïteit van kinderhartzorg in gevaar door meer schakelmomenten en meer transporten". Ook de beschikbaarheid van ic-bedden voor kinderen en het voortbestaan van de hele kinder-ic in Leiden komt onder druk te staan, zo zegt bestuurder Biesma.

Over de concentratie van de zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking wordt al lange tijd gesproken. De minister wil de zorg concentreren, zodat de centra die overblijven meer patiënten behandelen. Die routine zou beter zijn voor de kwaliteit van de zorg. Biesma zegt ook achter concentratie te staan. Maar er zijn volgens hem ook minder ingrijpende opties, zoals het overstappen van vier naar drie centra.

Meer uit Gezond

RIVM waarschuwt voor soms levensgevaarlijke kruiden

BILTHOVEN (ANP) - Gezondheidsinstituut RIVM raadt voedingssupplementen met daarin de kruiden Huperzia serrata, Tabernanthe iboga of Ashwagandha (Withania somnifera) af omdat ze schadelijk kunnen zijn, zelfs als gebruik je ze volgens de voorschriften op de verpakking. Tabernanthe iboga, een geestverruimend middel en gebruikt tijdens zogenoemde iboga-ceremonieën, kan het hartritme verstoren en zelfs dodelijk zijn. "Zo zijn er wereldwijd tientallen doden gemeld na het gebruik van dit kruid, waaronder ook een paar gevallen in Nederland", zegt het RIVM.

2 uur geleden
Hartpatiënten hopen dat overheid leert van 'onnodige sterfte'

ROERMOND (ANP) - Hartpatiënten Nederland hoopt dat de overheid leert van de hoge sterfte onder mensen met hartklachten tijdens de coronapandemie. "Voor een volgende pandemie zouden er extra bedden moeten zijn voor acute hartproblemen", stelt de organisatie, die zich inzet voor mensen met hartkwalen. Daarvoor moet volgens de vereniging de capaciteit van hartbewaking op de intensive cares misschien worden uitgebreid.

2 uur geleden
Gehandicaptenorganisatie onaangenaam getroffen door wangedrag

UTRECHT (ANP) - De Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is "onaangenaam getroffen" door de toename van het aantal meldingen van grensoverschrijdend gedrag van zorgverleners tegen cliënten. Uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) blijkt dat het aantal meldingen uit die sector vorig jaar is verdubbeld van vijftig naar honderd.

4 uur geleden
Gezondheidsproblemen voor 10 miljoen Thai door luchtvervuiling

BANGKOK (ANP/AFP) - In Thailand hadden vorig jaar meer dan 10 miljoen mensen gezondheidsproblemen door de sterke luchtvervuiling, zegt de Nationale Raad voor Economische en Sociale Ontwikkeling (NESDC) van het land. De regering in Bangkok zou volgens die overheidsdienst meer moeten doen om de vervuiling tegen te gaan.

4 uur geleden
Duizenden hartpatiënten dood door uitstel zorg in coronatijd

DRIEBERGEN (ANP) - Tijdens de coronapandemie zijn enkele duizenden mensen extra overleden aan hartklachten. Ongeveer de helft van hen had waarschijnlijk eerder gedotterd moeten worden, maar dat lukte niet doordat de reguliere zorg in die tijd vrijwel stillag. Dat constateert gezondheidseconoom Eline van den Broek-Altenburg.

7 uur geleden
Noord-Hollandse Staten willen gezondheidsrapport van Tata Steel

HAARLEM (ANP) - Tata Steel moet voor zijn plannen om de staalfabriek in IJmuiden te verduurzamen naast een milieu-effectrapportage (mer) ook een rapport over de gezondheidseffecten opstellen, als het aan een meerderheid van Provinciale Staten in Noord-Holland ligt. De Expertgroep Gezondheid IJmond pleitte vorige week voor zo'n gezondheidseffectrapportage (ger) om duidelijk te krijgen wat de gezondheidswinst is als de overheid geld steekt in de vergroening van Tata.

23 uur geleden
IGJ en NZa willen meer mogelijkheden voor toezicht doktersketens

UTRECHT (ANP) - De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) willen meer mogelijkheden krijgen om huisartsenketens te toetsen op kwaliteit en organisatie. Het gaat vooral om de grotere bedrijfsketens.

1 dag geleden