Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderhartcentrum naar de rechter als stop operaties doorgaat

Kinderhartcentrum naar de rechter als stop operaties doorgaat

LEIDEN (ANP) - Het centrum voor aangeboren hartafwijkingen (CAHAL) van Leids UMC en het Amsterdam UMC stapt naar de rechter, als zorgminister Ernst Kuipers zijn plan voor de concentratie van de kinderhartchirurgie doorzet. Het centrum tekent eerst nog formeel bezwaar aan tegen het plan.

Kuipers meldde vorige week dat hij de centra voor kinderhartchirurgie wil terugbrengen van vier locaties naar twee: een in Groningen en een in Rotterdam. Dat betekent dat de centra in Utrecht en in Leiden/Amsterdam over een paar jaar moeten stoppen met het opereren van kinderen met een aangeboren hartafwijking.

De ziekenhuizen hebben twee weken gekregen om op dit voorgenomen besluit te reageren. "We tekenen formeel bezwaar aan bij de minister en als dat niks oplevert stappen we naar de rechter", zegt Douwe Biesma, voorzitter van de Raad van Bestuur van het LUMC.

Negatieve gevolgen

Het CAHAL vindt de motivering van Kuipers' plan "onzorgvuldig, onvolledig en onjuist". Als het centrum inderdaad moet stoppen, verdwijnt "alle in 26 jaar zorgvuldig opgebouwde expertise. Dit besluit raakt niet alleen ons maar de hele landelijke kinderhartzorg; deze manier van concentreren dreigt eerder schade dan kwaliteitswinst op te leveren."

Ook de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) waarschuwde eerder voor de negatieve gevolgen van het terugbrengen van het aantal centra van vier naar twee. Zo zou het LUMC zelfs zijn status als academisch ziekenhuis kunnen verliezen, aldus de NZa.

Interventies verplaatst

Als het plan doorgaat, moet landelijk meer dan de helft van de interventies voor kinderen worden verplaatst, stelt ook het CAHAL. Ook medisch specialisten en gespecialiseerde verpleegkundigen zouden ergens anders moeten gaan werken, aldus het centrum. Dit alles brengt de "continuïteit van kinderhartzorg in gevaar door meer schakelmomenten en meer transporten". Ook de beschikbaarheid van ic-bedden voor kinderen en het voortbestaan van de hele kinder-ic in Leiden komt onder druk te staan, zo zegt bestuurder Biesma.

Over de concentratie van de zorg voor kinderen met een aangeboren hartafwijking wordt al lange tijd gesproken. De minister wil de zorg concentreren, zodat de centra die overblijven meer patiënten behandelen. Die routine zou beter zijn voor de kwaliteit van de zorg. Biesma zegt ook achter concentratie te staan. Maar er zijn volgens hem ook minder ingrijpende opties, zoals het overstappen van vier naar drie centra.

Meer uit Gezond

Onderzoekers zien ernstige gevolgen van medicijntekort

UTRECHT (ANP) - Door leveringsproblemen van bepaalde medicijnen ontstaan soms ernstige incidenten, staat in het Pharmaceutisch Weekblad. Het blad publiceerde de bevindingen van een klein verkennend onderzoek van onder meer het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen en een masterstudent aan de Universiteit Groningen. De uitkomsten zijn niet representatief, maar er kwamen enkele ernstige incidenten uit naar voren. Iemand liep bijvoorbeeld een onomkeerbare vermindering van de nierfunctie op van 40 procent.

14 uur geleden
Mogelijk twee doden in VS door problemen met hartkastje Philips

EINDHOVEN (ANP) - Twee sterfgevallen in de Verenigde Staten worden in verband gebracht met een niet goed functionerend medisch hartkastje van Philips. Een woordvoerder van het zorgtechnologieconcern bevestigt na berichtgeving van het Eindhovens Dagblad dat de overlijdens "mogelijk een link hebben" met het apparaat.

19 uur geleden
Wachttijd komt door tekort aan huisartsen, zeggen verbonden

UTRECHT (ANP) - Dat mensen soms wat langer moeten wachten op een afspraak bij de huisarts, komt onder meer door een tekort aan huisartsen in Nederland. Daarnaast zijn er steeds meer mensen die zorg nodig hebben, en die patiënten hebben ook steeds meer zorg nodig. Dat zeggen de twee beroepsorganisaties, de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG).

20 uur geleden
3 op de 10 Nederlanders moeten te lang wachten op doktersafspraak

DEN HAAG (ANP) - Niet alle Nederlanders kunnen binnen drie werkdagen bij hun huisarts terecht voor een afspraak die geen spoed heeft. Dat terwijl die drie dagen wel de tijd is waar dokters naar streven. Zo'n 20 procent van de Nederlanders wacht vaak drie tot vijf dagen, 8,5 procent zegt tot wel twee weken te moeten wachten op een afspraak. Ook verschilt de wachttijd per provincie, blijkt uit een enquête van Kieskompas en het ANP die is ingevuld door ruim 8000 Nederlanders.

20 uur geleden
Farmaceut en eigenaren betalen 7,4 miljard om verslavingsgolf VS

NEW YORK (ANP) - De failliete farmaceut Purdue Pharma en de miljardairsfamilie Sackler moeten 7,4 miljard dollar (7,1 miljard euro) betalen om hun rol in de drugsverslavingsepidemie in de Verenigde Staten. De Sacklers worden ervan beschuldigd die opiatencrisis te hebben aangejaagd doordat hun bedrijf Purdue op grote schaal krachtige pijnstillers aanprees en verkocht. Nu treffen ze een schikking met openbaar aanklagers uit vijftien Amerikaanse staten.

1 dag geleden
Drie besmettelijke patiënten met mazelen in Amsterdams ziekenhuis

AMSTERDAM (ANP) - Ziekenhuis OLVG in Amsterdam heeft afgelopen week drie patiënten met mazelen behandeld. Zij waren op dat moment nog besmettelijk, laat het ziekenhuis weten. Daarom is een contactonderzoek ingesteld. "Mensen die in OLVG mogelijk in contact zijn geweest met een van de besmette patiënten, worden geïnformeerd."

1 dag geleden
Steeds meer griepgevallen, volgens Nivel lijkt epidemie begonnen

UTRECHT (ANP) - Griepvirussen grijpen snel om zich heen in Nederland. Officieel is nog geen sprake van een epidemie, omdat het aantal huisartsbezoeken van mensen met griepverschijnselen daarvoor twee weken op rij boven de vastgestelde grens moet liggen, maar die grens is afgelopen week voor het eerst overschreden. Volgens gezondheidsinstituut Nivel lijkt de jaarlijkse epidemie begonnen.

2 dagen geleden