Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderen voorlopig helft van de tijd naar basisschool

Kinderen voorlopig helft van de tijd naar basisschool

DEN HAAG (ANP) - Kinderen gaan vanaf 11 mei de helft van de schoolweek weer naar de basisschool. Het kabinet rekent erop dat vanaf 1 juni ook de middelbare scholen weer open kunnen. Ze moeten dan in staat zijn op school 1,5 meter onderlinge afstand te bewaren, zegt premier Mark Rutte.

Kinderopvang, buitenschoolse opvang en speciaal onderwijs gaan gelijk met de basisscholen weer helemaal open, zei Rutte na nieuw overleg van ministers die het meest bij de strijd tegen de coronapandemie zijn betrokken. Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen zich laten testen op het coronavirus als ze klachten hebben die daarop duiden, belooft hij.

Basisscholen kunnen hun deuren weer openen omdat jonge kinderen het virus minder snel lijken op te lopen en over te dragen, zegt Rutte. Scholen kunnen er bijvoorbeeld voor kiezen de ene helft van de leerlingen de ene dag, en de andere helft de andere dag les te geven.

Coronatest

Het is niet realistisch om van jonge kinderen te verwachten dat ze onderling 1,5 meter afstand bewaren, denkt de premier. De risico's zijn niettemin te overzien, denkt het kabinet. Als de gedeeltelijke herstart van de basisscholen goed uitpakt, kunnen zij volgens Rutte "ergens in de komende weken" weer helemaal op gang komen.

Leerkrachten en opvangpersoneel kunnen net als zorgpersoneel aanspraak maken op een coronatest, zegt Rutte. Het kabinet "snapt de zorgen" die leerkrachten en ouders hebben en wil daar zo aan tegemoet komen.

Niet veel drukker

Ouders die het toch niet aandurven hun kinderen weer naar school te sturen, krijgen volgens Rutte niet onmiddellijk met de leerplichtambtenaar te maken. Maar hij rekent erop dat veel ouders eventuele twijfels opzij kunnen zetten of zich laten geruststellen door de school.

Met de herstart van de basisscholen hoopt het kabinet het leven van thuiswerkende ouders een stuk makkelijker te maken. Deze maatregel kon ook eenvoudig worden versoepeld, omdat leerlingen meestal in de buurt wonen. Het wordt daardoor niet veel drukker op straat en in het ov.

Gewoon zomervakantie

Leerlingen en leraren krijgen gewoon zomervakantie, zegt de premier. Het verlengen van het schooljaar, wat hier en daar is geopperd, is volgens hem vooralsnog "niet voorzien".

Het kabinet wilde er aanvankelijk helemaal niet aan om de scholen te sluiten, omdat de deskundigen die de regering bijstaan dat niet nodig vonden. Onder druk van ouders en leraren zwichtte het kabinet medio maart alsnog. Daarvan heeft Rutte naar eigen zeggen geen spijt, omdat hij er niet omheen kan "als ouders hun kinderen thuishouden en leraren niet komen".

Meer uit Gezond

Oorsuizen tijdens gebruik pijnstiller tramadol

DEN BOSCH (ANP) - Tijdens het gebruik van pijnstiller tramadol kan oorsuizen ontstaan of erger worden, zegt Bijwerkingencentrum Lareb. De organisatie ontving er meerdere meldingen over.

1 dag geleden
Ouderen en risicogroepen kunnen komend najaar coronaprik halen

DEN HAAG (ANP) - Ouderen en risicogroepen kunnen ook komend najaar een coronaprik halen, schrijft demissionair minister Pia Dijkstra (Medische Zorg) aan de Tweede Kamer. Ze wacht een advies af dat de Gezondheidsraad eind maart uitbrengt om te bepalen welke groepen sowieso in aanmerking komen voor een vaccinatie. Mensen die niet tot de doelgroep horen, kunnen ook in aanmerking komen als bijvoorbeeld een arts dat adviseert of ze een kwetsbaar gezinslid hebben.

2 dagen geleden
Provincie benadrukt belang gezondheid bij verduurzaming Tata

HAARLEM (ANP) - De provincie Noord-Holland benadrukt dat de verduurzaming van Tata Steel "hand in hand" moet gaan met een gezondere leefomgeving. Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond wordt door het provinciebestuur dan ook gezien als ondersteuning van het standpunt dat gezondheid belangrijk is bij de toekomstige ontwikkelingen van de staalfabriek in IJmuiden.

3 dagen geleden
Griepepidemie zwakt verder af volgens cijfers huisartsen

UTRECHT (ANP) - Opnieuw zijn afgelopen week minder mensen naar de huisarts gegaan omdat ze grieperig waren. Het ging vorige week om 48 op de 100.000 mensen, becijfert gezondheidsinstituut Nivel. Dat is eigenlijk onder de grens van een griepepidemie, maar de epidemie is nog niet officieel voorbij. Dat heeft ermee te maken dat nog wel relatief veel griepvirussen worden gevonden in monsters die bij patiënten zijn afgenomen. Ook dat telt mee in de afweging.

3 dagen geleden
Advocaat omwonenden Tata: advies is erg belangrijk voor strafzaak

AMSTERDAM (ANP) - Het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond is "ontzettend belangrijk" voor de strafzaak die loopt tegen Tata Steel, benadrukt Bénédicte Ficq, die optreedt als advocaat van de omwonenden in de zaak. Een essentieel onderdeel in het advies is volgens haar dat de groep de uitstootcijfers van Tata Steel te onduidelijk vindt en signaleert dat het bedrijf "terughoudend lijkt" met het delen van absolute waarden.

3 dagen geleden
Heijnen: gezondheid moet echt verbeteren in omgeving Tata

DEN HAAG (ANP) - Bij de voorgenomen investeringen van het kabinet in Tata Steel, zullen zeker eisen worden gesteld aan de gezondheid van omwonenden. Dat zegt demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat) in een eerste reactie op het advies van de Expertgroep Gezondheid IJmond. Aan welke eisen ze denkt, wil ze nog niet zeggen. Ze wil eerst het rapport bestuderen. Wel tekent ze erbij aan dat die eisen wel "haalbaar" moeten zijn voor Tata. "We willen ook proberen staalproductie in Nederland te behouden." Het kabinet wil dat wel op een groene manier doen, zegt Heijnen.

3 dagen geleden
Expertgroep: gezondheid omwonenden Tata mogelijk extra belast

DEN HAAG (ANP) - De gezondheid van omwonenden van Tata Steel staat komende jaren mogelijk extra onder druk. De Expertgroep Gezondheid IJmond signaleert dat woensdag in een eerste advies aan de staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat. De gezondheid van omwonenden moet daarom centraal staan als de overheid geld stopt in de verduurzaming van Tata Steel.

3 dagen geleden