Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kinderarts: maak onderscheid bij voorlichting vaccinatie kinderen

Kinderarts: maak onderscheid bij voorlichting vaccinatie kinderen

UTRECHT (ANP) - Bij het voorlichten van ouders over het vaccineren van kinderen zou het goed zijn om onderscheid te maken tussen kinderen die al een keer corona hebben gehad en die het virus nog niet hebben opgelopen, of waarbij dit onbekend is, zegt kinderarts-epidemioloog Patricia Bruijning van UMC Utrecht.

"Het is zeer aannemelijk dat kinderen die al een keer corona hebben gehad een kleinere kans hebben om ernstig ziek te worden dan kinderen die het nog niet hebben gehad", aldus Bruijning.

De Gezondheidsraad gaf dinsdag aan dat ook nu de omikronvariant van het coronavirus dominant is, het zinvol is om kinderen van 5 tot en met 11 jaar te vaccineren. Zij kunnen vanaf eind deze maand worden ingeënt.

MIS-C

Volgens de raad beschermt vaccinatie kinderen tegen het risico van de aandoening MIS-C, een ernstige ontstekingsreactie in de vitale organen. "Dat is een hele goede reden om te vaccineren", beaamt kinderarts Bruijning. "Maar als je al immuniteit hebt van een eerdere infectie dan levert dat vermoedelijk ook bescherming op, net zoals vaccinatie dat doet. Voor zover bekend zijn er nog geen gevallen beschreven van kinderen die MIS-C hebben ontwikkeld nadat ze opnieuw zijn geïnfecteerd", legt zij uit.

Bruijning wijst er ook op dat het vaccin is ontwikkeld voor een variant van het virus dat niet meer circuleert. "Tot en met de deltavariant was dat niet zo problematisch omdat de kernmerken van voorgaande varianten nog heel erg overeenkwamen met de oorspronkelijke, maar met omikron is dat veranderd. Als je nu dit vaccin geeft dan geeft het wel voldoende immuniteit om er niet meer heel erg ziek van te worden, maar het doet veel minder om bijvoorbeeld besmettingen te voorkomen", stelt de kinderarts-epidemioloog. "En het effect op besmettingen is vermoedelijk maar tijdelijk, net zoals bij volwassen waar het na een paar maanden weer verdwijnt".

De arts vindt het goed dat ouders een keuze hebben om voor vaccinatie van hun kind te kiezen, of daarvan af te zien. "Beide keuzes zijn in de huidige situatie prima te rechtvaardigen. Wel vind ik het belangrijk dat zij de keuze maken op basis van volledige informatie. Vandaar dat ik het onderscheid in risico’s tussen kinderen die al wel of niet het virus hebben doorgemaakt aan ouders wil meegeven."

Meer uit Binnenland

Actiegroep FDF hoort weer 'gebruikelijke verhaal' rond stikstof

DEN HAAG (ANP) - Boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) hoort weer het "gebruikelijke verhaal" als het gaat over stikstof. Dat laat FDF-voorman Mark van den Oever weten in een reactie op het onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Volgens dat onderzoek gaan de huidige plannen van provincies en het Rijk om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen, niet ver genoeg.

19 minuten geleden
Agractie vindt stikstofbeleid van regering 'heilloze weg'

DEN HAAG (ANP) - Het huidige stikstofbeleid van de Nederlandse regering is een "heilloze weg gebaseerd op de verkeerde fundamenten". Dat zegt bestuurder Erik Luiten van boerenactiegroep Agractie in een reactie op een onderzoek van onder meer het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL). Daarin wordt gesteld dat de plannen die provincies en het Rijk hebben opgesteld om de uitstoot van stikstof door de landbouw in de komende tien jaar flink terug te dringen niet ver genoeg gaan.

1 uur geleden
NS trekt ruim 150 miljoen euro uit voor tien nieuwe intercity's

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Spoorwegen (NS) bestellen nog tien extra Intercity's Nieuwe Generatie (ICNG), bovenop de 99 al eerder bestelde treinen. Daarmee is ruim 150 miljoen euro gemoeid, bevestigt een woordvoerder van de spoorvervoerder na berichtgeving in het AD.

1 uur geleden
Cultuurfonds gaat meer geld steken in natuur

AMSTERDAM (ANP) - Het Cultuurfonds gaat extra geld steken in de natuur. Het fonds steunde jaarlijks al bijna driehonderd natuurprojecten met 1,5 miljoen euro, daar komt nu 2 miljoen euro bovenop. De reden is volgens het fonds de noodzaak om klimaatbestendige natuur te realiseren. Het bedrag wordt gedoneerd aan de provinciale landschappen.

2 uur geleden
Putters hoopt formatie weer op gang te brengen in marathonsessie

DEN HAAG (ANP) - Informateur Kim Putters hoopt de formatie weer in beweging te krijgen door in een marathonsessie van twee dagen gesprekken te voeren met bijna alle politiek leiders. Maandag spreekt hij de fractieleiders van de zes grootste fracties PVV, BBB, GroenLinks-PvdA, NSC, D66 en VVD. Dinsdag komen de andere partijleiders op bezoek, behalve Stephan van Baarle van DENK, die heeft bedankt voor de uitnodiging.

5 uur geleden
Kort geding over komst 250 asielzoekers in hotel in Den Bosch

DEN BOSCH (ANP) - Bij de rechtbank in Den Bosch dient maandag een kort geding over een tijdelijk asielzoekerscentrum in een voormalig hotel in de stad. De gemeente wil vanaf dinsdag maximaal 250 asielzoekers opvangen in het hotel aan het Pettelaarpark, niet ver van de A2 en het provinciehuis van Noord-Brabant.

5 uur geleden
Grootste kas Hortus Botanicus Amsterdam dicht voor renovatie

AMSTERDAM (ANP) - De grootste kas van de Hortus Botanicus Amsterdam gaat vanaf maandag langer dan een jaar dicht voor een verbouwing. De zogeheten Drieklimatenkas, die in 1993 is gebouwd, moet vernieuwd en verduurzaamd worden. De rest van de Hortus blijft geopend voor publiek.

5 uur geleden