Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kinderarbeid voor het eerst in 20 jaar toegenomen'

'Kinderarbeid voor het eerst in 20 jaar toegenomen'

NEW YORK (ANP) - Het aantal kinderen dat doet aan kinderarbeid is wereldwijd gestegen tot 160 miljoen, wat neerkomt op een toename van 8,4 miljoen in de afgelopen vier jaar. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) en UNICEF is het voor het eerst in twintig jaar dat er sprake is van een toename. Tussen 2000 en 2016 daalde de kinderarbeid nog met 94 miljoen kinderen.

Het rapport wordt uitgebracht voorafgaand aan de internationale dag tegen kinderarbeid op zaterdag en wijst op een aanzienlijke stijging van het aantal kinderen tussen vijf en elf jaar die arbeid verrichten, en die nu iets meer dan de helft van het totaal uitmaken. Het aantal kinderen van vijf tot zeventien jaar in gevaarlijk werk is sinds 2016 met 6,5 miljoen gestegen tot 79 miljoen.

De landbouwsector is goed voor 70 procent van de kinderarbeid, gevolgd door 20 procent in de dienstensector en 10 procent in de industrie. Bijna 28 procent van de kinderen tussen vijf en elf jaar en 35 procent van de groep tussen twaalf en veertien jaar die arbeid verrichten, gaan niet naar school.

"De nieuwe cijfers schudden ons wakker. We kunnen niet gewoon toekijken terwijl een nieuwe generatie kinderen in gevaar wordt gebracht", zegt Guy Ryder, directeur-generaal van de ILO. "Inclusieve sociale bescherming stelt gezinnen in staat hun kinderen op school te houden, zelfs in tijden van economische tegenspoed. Meer investeringen in plattelandsontwikkeling en waardig werk in de landbouw zijn essentieel. Dit is een tijd voor hernieuwde inzet en energie om de cirkel van armoede en kinderarbeid te doorbreken."

In landen ten zuiden van de Sahara hebben de bevolkingsgroei, terugkerende crises, extreme armoede en ontoereikende sociale beschermingsmaatregelen geleid tot een toename van de kinderarbeid met 16,6 miljoen. In regio's waar enige verbetering is geboekt, zoals Aziƫ en het Stille Oceaangebied, Latijns-Amerika en het Caribisch gebied, brengt de coronacrisis die vooruitgang in gevaar.

Het rapport waarschuwt dat 9 miljoen extra kinderen het risico lopen tegen eind 2022 in kinderarbeid te belanden als gevolg van de pandemie. Dat aantal zou kunnen oplopen tot 46 miljoen als zij geen toegang hebben tot essentiƫle sociale bescherming.

Bijkomende economische schokken en de sluiting van scholen als gevolg van corona betekenen dat kinderen die al arbeid verrichten, het risico lopen langer te moeten gaan werken of in slechtere omstandigheden, terwijl nog veel meer kinderen tot de ergste vormen van kinderarbeid kunnen worden gedwongen als gevolg van het verlies van banen en inkomsten in kwetsbare gezinnen.

"We verliezen terrein in de strijd tegen kinderarbeid en het afgelopen jaar heeft die strijd er niet eenvoudiger op gemaakt", zei Henrietta Fore, algemeen directeur van UNICEF. "Gezinnen worden nu, tijdens het tweede jaar van wereldwijde lockdowns, schoolsluitingen, economische verstoringen en krimpende nationale budgetten, gedwongen om hartverscheurende keuzes te maken."

Meer uit Financieel

Aandeel Ryanair omlaag op beurs in rustige pinkstersessie

DUBLIN (ANP) - Ryanair was op tweede pinksterdag een van de verliezers op de beurs in Dublin. Beleggers zetten het aandeel in de vroege handel ruim 1 procent lager, ondanks dat de maatschappij afgelopen boekjaar een recordwinst boekte en de passagiersaantallen flink zag stijgen. Verder lijkt het een rustige beursdag te gaan worden.

2 uur geleden
Aandacht beleggers naar Ryanair, Iran en grondstoffen

AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG/BELGA) - De aandacht van beleggers gaat op tweede pinksterdag vooral naar de cijfers van Ryanair. Op de Amsterdamse beurs, waar maandag gewoon wordt gehandeld, zal ook de situatie in het Midden-Oosten in de gaten gehouden worden nadat de Iraanse president Ebrahim Raisi omkwam bij een helikoptercrash.

2 uur geleden
Recordwinst Ryanair ondanks vertraging levering nieuwe Boeings

DUBLIN (ANP/RTR) - Ryanair heeft afgelopen boekjaar 184 miljoen passagiers vervoerd, bijna een kwart meer dan in het laatste jaar voor de coronapandemie. De Ierse budgetmaatschappij zette daarbij een recordwinst in de boeken, ondanks vertragingen bij de levering van nieuwe vliegtuigen door fabrikant Boeing.

3 uur geleden
ByteDance wil vaart achter rechtszaak tegen Amerikaanse ban TikTok

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De populaire video-app TikTok en het Chinese moederbedrijf ByteDance willen vaart maken in hun juridische strijd ter voorkoming van een dreigende ban in de Verenigde Staten. Advocaten van de bedrijven hebben daarom voor het weekend een verzoek ingediend om hun proces tegen de Amerikaanse overheid te bespoedigen.

19 uur geleden
Beursweek begint rustig, beleggers kijken uit naar Fed en Nvidia

DEN HAAG (ANP) - Beleggers maken zich op voor een rustig begin van de nieuwe beursweek. De Amsterdamse beurs is maandag open, maar veel Nederlandse bedrijven zijn op tweede pinksterdag gesloten. Laadpalenbedrijf Alfen uit Almere komt na de slotbel op maandag met een kwartaalbericht. De Federal Reserve publiceert woensdag notulen van de laatste beleidsvergadering. Dan komt ook maker van AI-chips Nvidia met cijfers.

19 uur geleden
Tientallen Fiats in beslag genomen om sticker met Italiaanse vlag

LIVORNO (ANP/BLOOMBERG) - Italiaanse autoriteiten hebben tientallen Fiat Topolino's in beslag genomen omdat op de wagens een Italiaans vlaggetje is geplakt, maar de auto's zijn in werkelijkheid in Marokko in elkaar gezet. De voertuigen werden geblokkeerd in de haven van Livorno om vermeende schendingen van de zogenaamde 'Made in Italy'-wet, die moederbedrijf Stellantis al dwong zijn sportwagen Alfa Romeo Milano om te dopen tot Junior.

20 uur geleden
Bloomberg: China bereid tot actie als EU doorgaat met onderzoeken

BEIJING (ANP) - China is bereid tegenmaatregelen te nemen tegen de Europese Unie als het landenblok een reeks onderzoeken naar Chinees beleid en Chinese bedrijven voortzet. Dat valt volgens financieel persbureau Bloomberg op te maken uit een bericht op een aan Chinese staatsmedia gelieerd socialmedia-account.

21 uur geleden