Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Kind tot 12 jaar uit oranje gebied mag naar opvang en school'

'Kind tot 12 jaar uit oranje gebied mag naar opvang en school'

DEN HAAG (ANP) - Kinderen onder de 12 jaar die terugkeren uit een land of gebied waarvoor code oranje van kracht is, hoeven straks niet tien dagen volledig in quarantaine. Zij mogen wel naar de opvang en naar school, mits zij geen klachten hebben. Nu geldt dit al voor kinderen van 4 tot 12 jaar, maar straks dus ook voor de allerjongsten. Dat zal het kabinet dinsdagavond bekendmaken, melden Haagse bronnen.

Andere gezinsleden moeten na terugkeer uit voorzorg wel thuis blijven, ook als zij zich laten testen en/of als zij geen klachten hebben. De isolatie geldt voor iedereen die terugkeert uit een gebied waar veel besmettingen zijn. Het moet het risico op verspreiding van het coronavirus in Nederland tegengaan.

Ook mogen actievoerders of sportliefhebbers straks nog steeds niet juichen, schreeuwen of hardop zingen tijdens demonstraties of wedstrijden in bijvoorbeeld stadions. Deze maatregel blijft vooralsnog gehandhaafd, zeggen ingewijden, omdat de huidige besmettingscijfers nog geen aanleiding voor een versoepeling geven. Wel mogen fans en demonstranten klappen of lawaai maken met toeters.

De Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang (BOinK) is verheugd over het "verstandige besluit".

"Als dit juist is, en we krijgen al signalen daarvan, dan is dit goed nieuws voor de ouders", zegt voorzitter Gjalt Jellesma. Volgens hem is samen met de jeugdartsen namens de sector kinderopvang een succesvolle lobby opgezet om de quarantaine voor de allerjongsten van tafel te krijgen. "Kinderen van 0 tot 4 jaar zijn eigenlijk nooit de oorzaak van besmettingen. Zelfs tijdens de eerste coronagolf, toen veel zorgmedewerkers hun kinderen naar de kinderopvang brachten en bleek dat ook zorgpersoneel besmet raakte, is in de praktijk nauwelijks een besmetting via de allerjongsten aangetoond."

Meer uit Binnenland

Studententeam wil waterstof veilig opslaan met ijzerballetjes

EINDHOVEN (ANP) - Een studententeam van de TU Eindhoven heeft een manier ontwikkeld om waterstof veilig op te slaan en te transporteren. Het team SOLID gebruikt hiervoor kleine ijzerballetjes, die de energie van waterstof vast kunnen houden. Na transport kan het ijzer in contact met stoom weer omgezet worden in waterstof en ijzeroxide.

1 uur geleden
Autobrug Holwert nog niet vrijgegeven, nieuwe problemen opgedoken

HOLWERT (ANP) - De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan nog altijd niet op de normale manier worden gebruikt. Hoewel problemen waar Rijkswaterstaat op stuitte inmiddels zijn verholpen, doken er in de nacht van donderdag op vrijdag weer nieuwe problemen op, meldt een woordvoerder van Rijkswaterstaat vrijdagochtend. Daardoor kan de brug nog steeds niet worden vrijgegeven. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom nog steeds staan.

2 uur geleden
Organisaties: schaf vrijwillige ouderbijdrage basisonderwijs af

DEN HAAG (ANP) - Laptops en tablets moeten kosteloos beschikbaar worden voor alle leerlingen en de vrijwillige ouderbijdrage in het basisonderwijs moet helemaal worden afgeschaft. Verschillende onderwijs-, leerling- en ouderorganisaties hebben een brief aan de Tweede Kamer gestuurd, waarin ze vragen om dit te regelen.

3 uur geleden
Van Gogh Museum viert 50-jarig bestaan met festival Museumplein

AMSTERDAM (ANP) - Het Van Gogh Museum bestaat vrijdag precies vijftig jaar. Dat viert het museum met het gratis te bezoeken Sunflower Art Festival op het Museumplein en een speciale editie van Vincent op Vrijdag, het evenement dat het museum elke laatste vrijdag van de maand organiseert. Ook prinses Beatrix is overdag bij de jubileumviering aanwezig.

6 uur geleden
Waakhond wil uitleg van politie over gebruik persoonsgegevens

DEN HAAG (ANP) - De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) wil dat de politie uitlegt hoe ze met persoonsgegevens omgaat. De organisaties spreken elkaar daar binnenkort over, meldt de privacywaakhond. Donderdag publiceerde Amnesty International een rapport waarin staat dat de politie het recht op privacy van demonstranten schendt. Ook is er volgens de mensenrechtenorganisatie nauwelijks toezicht op de manieren waarop de politie surveilleert.

14 uur geleden
Nederland wil tientallen Leopard 1's van Zwitsers voor Oekraïne

BULBOACA/DEN HAAG (ANP) - Nederland wil van een Zwitsers bedrijf tientallen Leopard 1-tanks kopen om aan Oekraïne te leveren. Het is nog wel zaak daarvoor de toestemming van de Zwitserse regering te verkrijgen, zeggen betrokkenen. Die is tot dusver terughoudend met medewerking aan wapenleveringen.

15 uur geleden
Belastingbetaler krijgt vanaf eind 2024 eigen belangenbehartiger

DEN HAAG (ANP) - Een speciale belangenbehartiger moet vanaf eind 2024 opkomen voor de belastingbetaler, bijvoorbeeld als deze in conflict raakt met de fiscus. Het ministerie van Financiën heeft hiervoor een 'kwartiermaker' aangewezen die moet kijken hoe de organisatie rond deze belangenbehartiger eruit moet zien.

16 uur geleden