Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kim Jong-un: Noord-Korea is klaar voor confrontatie met VS

Kim Jong-un: Noord-Korea is klaar voor confrontatie met VS

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag in een toespraak gezegd dat zijn land klaar is om een militaire confrontatie met de Verenigde Staten aan te gaan. Mocht het zover komen, dan zal Kim niet aarzelen om "zijn afschrikmiddel voor een nucleaire oorlog" in gereedheid te brengen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia.

De Noord-Koreaanse leider uitte in zijn toespraak verder kritiek op de Zuid-Koreaanse regering van Yoon Suk-yeol. Kim waarschuwde dat "elke poging om Noord-Korea uit te schakelen zal worden beantwoord met een krachtige reactie en 'vernietiging'".

De dreigende taal van Kim kwam nadat er door zijn land de afgelopen maanden verschillende rakettesten werden uitgevoerd. Noord-Korea zegt in staat te zijn om kernwapens af te vuren met de hypersonische raketten die het recentelijk heeft getest. De laatste keer dat het land een nucleaire test uitvoerde was in 2017.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Chung Eui-Yong, meldde vorige maand dat Noord-Korea de voorbereidingen voor zo'n nucleaire proef volledig zou hebben afgerond. Het wachten zou slechts zijn op een "politieke beslissing" om de test daadwerkelijk uit te voeren, aldus Chung.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met zijn Zuid-Koreaanse en Japanse collega een verbintenis gesloten om nauw samen te werken aan de "denuclearisering van het Koreaanse schiereiland".

Meer uit Buitenland

500.000 artilleriegranaten voor Oekraïne dankzij Tsjechisch plan

WASHINGTON (ANP/AFP) - Dankzij een Tsjechisch plan om munitie te leveren voor Oekraïne moeten er later dit jaar zeker een half miljoen artilleriegranaten worden geleverd. Twintig landen, waaronder Nederland, hebben zich bij het initiatief aangesloten om de munitie buiten Europa te kopen, zei de Tsjechische premier Petr Fiala dinsdag tijdens een bezoek aan Washington.

47 minuten geleden
EU werkt aan extra sancties voor Iran om aanval op Israël

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie werkt aan nieuwe sancties voor Iran. De EU moet het land in het vervolg ook kunnen straffen voor het leveren van wapens aan strijdgroepen die het opnemen tegen Israël, zoals Hamas en Hezbollah. Of tegen de westerse koopvaardij, zoals de Jemenitische Houthi-rebellen. Ook het leveren van raketten aan Rusland om daarmee Oekraïne te bestoken mag niet meer ongestraft, vinden de EU-landen.

2 uur geleden
VN wil 2,8 miljard dollar bijeen krijgen voor Palestijnen

GENÈVE (ANP/AFP) - De Verenigde Naties willen 2,8 miljard dollar (2,6 miljard euro) bij elkaar krijgen om de Palestijnse bevolking in Gaza en de Westelijke Jordaanoever te helpen. De VN-organisatie voor humanitaire zaken OCHA meldt dat dinsdag.

2 uur geleden
Brits Lagerhuis stemt in met toekomstig verbod op tabaksverkoop

LONDEN (ANP/RTR) - Het Britse Lagerhuis stemt in met de plannen van premier Rishi Sunak om een rookvrije generatie te creëren. Volgens het voorstel zal het voor iedereen die in 2009 of later is geboren verboden worden om ooit tabaksproducten te kopen. 383 parlementariërs stemden in met het voorstel, 67 stemden tegen.

2 uur geleden
Oekraïne meldt 37.000 vermisten in oorlog met Rusland

KYIV (ANP/AFP) - De mensenrechtencommissaris voor het Oekraïense parlement Dmytro Loebinets zei dinsdag dat bijna 37.000 mensen, onder wie militairen, worden vermist door de oorlog met Rusland. Hij waarschuwde daarbij dat het werkelijke aantal nog "veel hoger" ligt.

3 uur geleden
Belgische premier hekelt ingrijpen bij bijeenkomst Brussel

BRUSSEL (ANP) - De Belgische premier Alexander De Croo vindt het "onaanvaardbaar" dat de Brusselse politie heeft ingegrepen bij een politieke bijeenkomst van rechts-conservatieven. De autoriteiten in de gemeente hebben de grondwet overtreden, schrijft hij op X.

4 uur geleden
Duitsers willen dat China Moskou onder druk zet om Oekraïne

BEIJING/KYIV (ANP/AFP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz heeft er bij de Chinese president Xi Jinping op aangedrongen Rusland onder druk te zetten om een einde te maken aan de "zinloze" oorlog in Oekraïne. Xi zou zijn steun hebben uitgesproken voor een vredesconferentie in Zwitserland, aldus Scholz.

5 uur geleden