Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kim Jong-un: Noord-Korea is klaar voor confrontatie met VS

Kim Jong-un: Noord-Korea is klaar voor confrontatie met VS

PYONGYANG (ANP/RTR) - De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft donderdag in een toespraak gezegd dat zijn land klaar is om een militaire confrontatie met de Verenigde Staten aan te gaan. Mocht het zover komen, dan zal Kim niet aarzelen om "zijn afschrikmiddel voor een nucleaire oorlog" in gereedheid te brengen, melden Noord-Koreaanse staatsmedia.

De Noord-Koreaanse leider uitte in zijn toespraak verder kritiek op de Zuid-Koreaanse regering van Yoon Suk-yeol. Kim waarschuwde dat "elke poging om Noord-Korea uit te schakelen zal worden beantwoord met een krachtige reactie en 'vernietiging'".

De dreigende taal van Kim kwam nadat er door zijn land de afgelopen maanden verschillende rakettesten werden uitgevoerd. Noord-Korea zegt in staat te zijn om kernwapens af te vuren met de hypersonische raketten die het recentelijk heeft getest. De laatste keer dat het land een nucleaire test uitvoerde was in 2017.

De Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, Chung Eui-Yong, meldde vorige maand dat Noord-Korea de voorbereidingen voor zo'n nucleaire proef volledig zou hebben afgerond. Het wachten zou slechts zijn op een "politieke beslissing" om de test daadwerkelijk uit te voeren, aldus Chung.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, heeft met zijn Zuid-Koreaanse en Japanse collega een verbintenis gesloten om nauw samen te werken aan de "denuclearisering van het Koreaanse schiereiland".

Meer uit Buitenland

NASA wijst 13 gebieden aan om te landen op de maan

HOUSTON (ANP) - De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA heeft dertien gebieden op de maan aangemerkt als geschikte landingsplaatsen voor de bemande maanmissie Artemis III. Die missie moet rond 2025 voor het eerst sinds 1972 weer mensen naar de maan brengen. NASA maakte de locaties vrijdag bekend.

2 uur geleden
Weer lid jihadistische 'Beatles' in VS veroordeeld tot levenslang

ALEXANDRIA (ANP/RTR) - De 33-jarige El Shafee Elsheikh, een van de zogenoemde Beatles van terreurbeweging Islamitische Staat (IS), is in de Verenigde Staten veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. In april kreeg een 38-jarige kompaan van hem al levenslang. Ze waren betrokken bij een gijzelingszaak die leidde tot de onthoofding van Amerikaanse journalisten en hulpverleners in Syrië en Irak.

10 uur geleden
Krant: Chinese president ontmoet Poetin mogelijk in Centraal-Azië

BEIJING (ANP) - De Chinese leider Xi Jinping bereidt een reis voor naar Centraal-Azië voor een ontmoeting met de Russische president Vladimir Poetin en andere leiders, meldt The Wall Street Journal. De regionale top wordt volgens de zakenkrant medio september in Samarkand in Oezbekistan gehouden. Het gaat om een bijeenkomst van de Shanghai Organisatie voor Samenwerking, waarin China, Rusland, Kazachstan, Kirgizië, Tadzjikistan en Oezbekistan samenwerken.

12 uur geleden
Poetin en Macron bespreken missie VN-atoomwaakhond naar Zaporizja

PARIJS/MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin en zijn Franse ambtgenoot Emmanuel Macron hebben elkaar telefonisch gesproken over de beschietingen bij de kerncentrale van Zaporizja. Ze vinden dat een team van het Internationaal Atoomenergieagentschap (IAEA) zo snel mogelijk naar het terrein moet worden gestuurd, aldus het Kremlin.

12 uur geleden
Finse premier laat drugstest doen na ophef over feestgedrag

HELSINKI (ANP/RTR) - De Finse premier Sanna Marin heeft een drugstest ondergaan vanwege de grote ophef die over haar is ontstaan na het uitlekken van een feestfilmpje. Volgens de jonge regeringsleider wordt ze onterecht beschuldigd van drugsgebruik.

12 uur geleden
Erdogan bespreekt situatie rond kerncentrale Zaporizja met Poetin

LVIV (ANP/RTR/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zegt dat hij de situatie rondom de kerncentrale in de Oekraïense regio Zaporizja met de Russische president Vladimir Poetin gaat bespreken, nu hij ook de Oekraïense president Volodimir Zelenski erover heeft gesproken. De Oekraïense kerncentrale is sinds maart in Russische handen. Beide strijdende partijen beschuldigen elkaar ervan het complex te beschieten en "provocaties" voor te bereiden.

17 uur geleden
Politie Berlijn opent onderzoek naar Palestijnse president Abbas

BERLIJN (ANP/AFP) - De Berlijnse politie is een onderzoek begonnen naar de vraag of de Palestijnse president Mahmud Abbas (87) heeft aangezet tot haat tijdens een persconferentie toen hij dinsdag bondskanselier Olaf Scholz in Berlijn bezocht. Er is volgens de politie tegen Abbas aangifte gedaan wegens het bagatelliseren van de Shoah of Holocaust, de vervolging en het massale vermoorden van Joodse Europeanen door het Derde Rijk (1933-1945) en hun vazallen.

17 uur geleden