Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kilicdaroglu verhardt toon, wil miljoenen migranten terugsturen

Kilicdaroglu verhardt toon, wil miljoenen migranten terugsturen

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse presidentskandidaat Kemal Kilicdaroglu heeft donderdag in zijn eerste toespraak sinds de presidentsverkiezingen van afgelopen zondag beloofd miljoenen migranten terug te sturen als hij aan de macht komt. Met deze boodschap hoopt hij ultranationalistische stemmers achter zich te scharen voor de beslissende tweede ronde van de presidentsverkiezingen op zondag 28 mei.

In zijn toespraak verhardde Kilicdaroglu duidelijk zijn toon ten opzichte van eerder in de campagne. "Erdogan, je hebt de grenzen en de eer van ons land niet beschermd" sprak de seculiere oppositieleider. "Je hebt met opzet meer dan 10 miljoen vluchtelingen naar dit land gebracht. Zodra ik aan de macht kom, zal ik alle vluchtelingen naar huis sturen".

Kilicdaroglu is door zes oppositiepartijen als gezamenlijke kandidaat naar voren geschoven in de hoop de zittende president Recep Tayyip Erdogan te kunnen verslaan, maar hij presteerde in de eerste ronde van de verkiezingen veel slechter dan gehoopt. Volgens de officiële uitslag kreeg hij 44,9 procent van de stemmen, terwijl Erdogan met 49,5 procent dichtbij een meerderheid was. Omdat geen van de kandidaten meer dan de helft van de stemmen kreeg volgt een beslissende verkiezingsronde.

Kilicdaroglu is ook van plan om Sinan Ogan te ontmoeten, de extreemrechtse presidentskandidaat die met 5,2 procent van de stemmen in de eerste ronde afviel. De oppositieleider hoopt dat Ogan zijn steun voor hem zal uitspreken. Ogan heeft gezegd dat hij alleen een kandidaat zal steunen die hard optreedt tegen migranten en "terrorisme", waarmee hij doelt op Koerdische militanten.

Meer uit Buitenland

UNRWA: Israëli's hebben gedetineerd personeel gemarteld

GAZA-STAD (ANP/AFP) - Volgens het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) hebben Israëlische autoriteiten enkele UNRWA-medewerkers tijdens ondervragingen gemarteld. De medewerkers werden vastgehouden op verdenking van medewerking aan de Hamas-aanval van 7 oktober.

1 uur geleden
VN-onderzoek: waarschijnlijk groepsverkrachting bij Hamas-aanval

NEW YORK (ANP/RTR) - Een team deskundigen van de Verenigde Naties heeft bekendgemaakt dat er "redelijke gronden zijn om aan te nemen" dat seksueel geweld, waaronder verkrachting en groepsverkrachting, op verschillende locaties heeft plaatsgevonden tijdens de aanval van 7 oktober op Israël door Hamas-militanten. Eerder maandag had Israël zich beklaagd dat de VN nog geen actie hebben ondernomen op basis van de conclusies in het nieuwe rapport.

1 uur geleden
UNRWA zoekt steun Algemene Vergadering VN na verlies financiering

GAZA-STAD/NEW YORK (ANP/AFP/RTR) - Het hoofd van het VN-agentschap voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) verdedigt maandag het werk van zijn organisatie in de Algemene Vergadering van de VN. De organisatie verloor een aanzienlijk deel van haar financiering nadat Israël beweerd had dat UNRWA-medewerkers betrokken waren bij de Hamas-aanval op Israël van 7 oktober.

2 uur geleden
Israël: VN verzwijgen rapport over massaverkrachtingen door Hamas

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israel heeft zijn ambassadeur bij de Verenigde Naties, Gilad Erdan, teruggeroepen voor overleg omdat de VN volgens het land een rapport verzwijgen over seksueel geweld dat Hamas-militanten gepleegd zouden hebben op 7 oktober. Dat maakte minister van Buitenlandse Zaken Israel Katz bekend.

3 uur geleden
'Jihadisten' hadden het gemunt op Brusselse muziekzaal Botanique

BRUSSEL (ANP) - De vier jonge Belgische terreurverdachten die zondag werden opgepakt hadden het voorzien op een Brusselse concertzaal, denkt het Belgische Openbaar Ministerie. Het viertal zou "binnen enkele weken" hebben willen toeslaan.

3 uur geleden
Frankrijk verankert als eerste land recht op abortus in grondwet

PARIJS (ANP) - Als eerste land ter wereld heeft Frankrijk het recht op abortus verankerd in de grondwet. Het parlement stemde definitief in tijdens een speciale zitting in het Kasteel van Versailles, meldt de Franse zender BFMTV.

3 uur geleden
Media: gewapende man bedreigt personen in ziekenhuis Aken

AKEN (ANP) - In een ziekenhuis in het West-Duitse Aken, tegen de grens met Zuid-Limburg, bedreigt een gewapende man meerdere personen. De politie kan nog niet zeggen wie de man in het Luisenhospital precies is en wie hij bedreigt. Het is ook onduidelijk of er slachtoffers zijn gevallen en of de man eisen stelt, melden Duitse media.

4 uur geleden