Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kilicdaroglu klaagt Erdogan aan om campagnevideo

Kilicdaroglu klaagt Erdogan aan om campagnevideo

ANKARA (ANP/AFP) - De Turkse president Recep Tayyip Erdogan is vanwege een campagnevideo aangeklaagd door de man die het komende zondag tegen hem opneemt bij de presidentsverkiezingen in Turkije. Oppositieleider Kemal Kilicdaroglu eist een miljoen Turkse lira (zo'n 47.000 euro) van Erdogan, omdat het filmpje suggereert dat Kilicdaroglu banden heeft met de verboden Koerdische Arbeiderspartij (PKK).

In de video worden beelden van Kilicdaroglu's campagne afgewisseld met beelden van een PKK-commandant die de oppositie lijkt te steunen. Erdogan liet het filmpje een aantal keer zien op zijn eigen campagnebijeenkomsten en suggereerde dat het een officiële video van de oppositie was. De president moest afgelopen week toegeven dat dat niet het geval was en dat de beelden aan elkaar waren gemonteerd.

De extremistische PKK strijdt al tientallen jaren met geweld voor een onafhankelijk Koerdistan en voor meer rechten voor Koerden. De partij is in Turkije en veel westerse landen bestempeld als terroristische organisatie vanwege de aanslagen van veel PKK-strijders.

Kilicdaroglu heeft eerder al een aantal symbolische rechtszaken aangespannen tegen Erdogan. Maar in dit geval eist hij een serieus bedrag dat hij wil doneren aan een fonds voor het onderwijs van kinderen van gesneuvelde soldaten.

Meer uit Buitenland

Israël wil grondoffensief in Rafah verder uitbreiden

JERUZALEM (ANP/RTR) - Israël is nog altijd van plan het grondoffensief in Rafah verder uit te breiden. De Israëlische defensieminister Yoav Gallant heeft dat gezegd tegen de Amerikaanse veiligheidsadviseur Jake Sullivan, die in Israël is.

8 minuten geleden
Oud-president Zuid-Afrika mag toch niet meedoen aan verkiezingen

JOHANNESBURG (ANP/RTR) - De Zuid-Afrikaanse oud-president Jacob Zuma mag toch niet meedoen aan de parlementsverkiezingen. Het constitutionele hof heeft dat maandag besloten, nadat een lagere rechtbank Zuma's deelname vorige maand juist had goedgekeurd na een eerdere uitsluiting door de kiescommissie.

18 minuten geleden
Leider Iran kondigt rouwperiode aan en kiest interim-president

TEHERAN (ANP/AFP/RTR) - De opperste leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, heeft vijf dagen van nationale rouw aangekondigd na de dood van president Ebrahim Raisi. Ook heeft hij zijn condoleances overgebracht aan het Iraanse volk en een tijdelijke opvolger voor Raisi aangewezen.

1 uur geleden
Poetin prijst omgekomen Iraanse president Raisi

MOSKOU (ANP/RTR) - De Russische president Vladimir Poetin zegt dat de overleden Iraanse president Ebrahim Raisi een "bijdrage van onschatbare waarde" heeft geleverd aan de betrekkingen tussen hun landen. Raisi was volgens hem een "voortreffelijk politicus" wiens leven was gewijd aan het dienen van Iran.

1 uur geleden
Israëlische functionaris: Israël niet betrokken bij dood Raisi

TEL AVIV (ANP/RTR) - Israël was niet betrokken bij de dood van de Iraanse president Ebrahim Raisi, zegt een Israëlische functionaris tegen persbureau Reuters. "Wij waren het niet", aldus de bron, die niet met naam genoemd wil worden.

2 uur geleden
Lichaam van Iraanse president geborgen na helikoptercrash

TEHERAN (ANP/AFP) - De Iraanse Rode Halve Maan meldt dat de lichamen zijn geborgen na de helikoptercrash in noordwesten van Iran. Onder de negen doden zijn president Ebrahim Raisi en minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian.

2 uur geleden
Steunbetuigingen voor Iran na onverwachte dood van president

TEHERAN (ANP/RTR/AFP) - De eerste buitenlandse leiders hebben gereageerd op het plotselinge overlijden van de Iraanse president Ebrahim Raisi. Hij is verongelukt bij een helikoptercrash zondag in Iran. Ook minister van Buitenlandse Zaken Hossein Amir-Abdollahian is daarbij omgekomen.

3 uur geleden