Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kifid: bank mag voorwaarden overgenomen hypotheek niet aanpassen

Kifid: bank mag voorwaarden overgenomen hypotheek niet aanpassen

DEN HAAG (ANP) - Een bank mag de voorwaarden van een hypotheek die het door een overname in handen heeft gekregen, niet eenzijdig veranderen. Dat heeft klachteninstituut Kifid bepaald in een zaak van twee consumenten tegen NN (Nationale Nederlanden). Die hadden hun hypotheek afgesloten bij Delta Lloyd, maar die verzekeraar verkocht zijn hypothekenportefeuille aan NN.

De consumenten wilden de risico-opslag van hun hypotheek in juli 2018 aanpassen omdat de waarde van de hypotheek onder 75 procent van de marktwaarde van het huis was uitgekomen. Daardoor zouden ze in plaats van 0,3 procent risico-opslag op de basisrente naar een risico-opslag van 0,1 procent gaan. Delta Lloyd liet weten dat op dat moment niet te kunnen toestaan vanwege de overname.

Nadat NN in juli 2020 de hypotheek in handen had gekregen vroegen de consumenten alsnog de verlaging van de risico-opslag aan. NN liet echter weten dat de hypotheek was omgezet in een NN-hypotheek met een ander systeem van risico-opslagen en daardoor kwamen ze niet meer in aanmerking voor een korting op de rente. De consumenten stapten daarop naar het Kifid omdat zij nooit hadden ingestemd met die gewijzigde voorwaarden.

Het klachteninstituut voor de financiële sector is het met de consumenten eens dat dit niet zomaar mag. NN moet daarom met terugwerkende kracht de te veel betaalde rente terugbetalen. Ook moet de tarievenlijst van Delta Lloyd blijven gelden.

Meer uit Financieel

Socialemediabedrijf Trump uitblinker op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn maandag hoger gesloten. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar de mislukte moordaanslag op oud-president Donald Trump van afgelopen weekend. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, ging daarop ruim 31 procent omhoog.

38 minuten geleden
Strijd om verbod op handel in zeehondenbont laait weer op in EU

STRAATSBURG (ANP) - Het Europese verbod op de handel in zeehondenbont kan worden afgeschaft, waarschuwen dierenbeschermers. De Europese Commissie wil de maatregel, die dierenleed moet voorkomen, gaan evalueren.

49 minuten geleden
AEX in het rood, TomTom onderuit na omzetalarm

AMSTERDAM (ANP) - De AEX-index op de aandelenbeurs in Amsterdam is maandag met verlies de handel uitgegaan, nadat de hoofdgraadmeter vrijdag nog een nieuw slotrecord op de borden had gezet. Bij de bedrijven op het Damrak was navigatiespecialist TomTom een opvallende daler na een omzetwaarschuwing.

4 uur geleden
Duitsland investeert miljarden in waterstofprojecten

BERLIJN (ANP/DPA/BLOOMBERG) - Duitsland gaat samen met het bedrijfsleven miljarden investeren in een reeks waterstofprojecten om zo de energietransitie te helpen versnellen. Daarbij geeft de overheid 4,6 miljard euro aan subsidies en dragen bedrijven als RWE, Air Liquide en EWE nog eens 3,3 miljard euro bij.

5 uur geleden
Ondernemers mogen BMW's van Fremantle Highway niet verkopen

DEN HAAG (ANP) - Twee Nederlandse autohandelaren mogen de 260 BMW's van het vorig jaar uitgebrande vrachtschip Fremantle Highway niet verder verhandelen. De rechtbank in Den Haag stelt de ondernemers in het ongelijk in een kort geding dat ze tegen de Duitse autofabrikant hadden aangespannen. BMW hield volgens de rechter terecht de verkoop van de voertuigen tegen op basis van merkrechten, omdat de kwaliteit van de BMW's door de brand niet meer kon worden gegarandeerd.

5 uur geleden
Europese Commissie akkoord met 1,3 miljard subsidie aan Nederland

BRUSSEL (ANP) - Als het aan de Europese Commissie ligt, krijgt Nederland binnenkort 1,3 miljard euro subsidie uit het coronaherstelfonds. Dat is een speciaal fonds dat was ingesteld om de Europese economieën te ondersteunen na de Covid- en energiecrisis.

6 uur geleden
Koerssprong socialemediabedrijf Trump op Wall Street na aanslag

NEW YORK (ANP) - Het socialemediabedrijf van oud-president Donald Trump ging maandag hard omhoog op de aandelenbeurzen in New York. Trump Media & Technology Group, dat grotendeels in handen is van Trump en waar het sociale netwerk Truth Social onder valt, werd 30 procent meer waard. Beleggers lijken alvast voor te sorteren op een overwinning van Trump bij de aanstaande Amerikaanse presidentsverkiezingen, die in november worden gehouden.

6 uur geleden