Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiezers positief over stembureauvrijwilligers met beperking

Kiezers positief over stembureauvrijwilligers met beperking

UTRECHT (ANP) - Stichting Prokkel heeft "heel veel positieve reacties" gekregen op de aanwezigheid van mensen met een verstandelijke beperking in de stembureaus woensdag. "We horen dat de sfeer prettig was en dat ook de kiezers dat vonden", zegt landelijk projectleider bij de stichting Marian Geling.

Dit jaar deden ruim driehonderd zogenoemde 'prokkelduo's' mee als vrijwilligers in de stembureaus. Zo'n duo bestaat uit iemand met een verstandelijke beperking en een buddy.

De stichting begon met een proef tijdens de landelijke verkiezingen van 2021. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen deden er tweehonderd duo's mee en dit jaar dus zo'n honderd meer.

Elke stembureauvrijwilliger moet een toets maken om te bepalen of hij of zij weet wat er moet gebeuren op het stembureau, legt Geling uit. De vrijwilligers met een verstandelijke beperking kregen een training vooraf, gegeven door iemand die ook zo'n beperking heeft. Zij gaf uitleg over bijvoorbeeld het controleren van het paspoort en het stembiljet.

Buddy

Mocht de vrijwilliger met de beperking op het stembureau toch overweldigd raken, dan kon de buddy het overnemen, zodat het aantal stembureauleden gelijk zou blijven. Voor zover Geling weet is het nergens zover gekomen woensdag.

Belangrijkste opbrengst van de dag is volgens haar dat het stembureau meer "een afspiegeling van de samenleving" is met de aanwezigheid van de vrijwilligers met een beperking. "En dat iedereen ziet dat mensen met een verstandelijke beperking ook een belangrijke rol kunnen vervullen."

Meer uit Politiek

Voormalig politiek adviseur van Rutte wordt burgemeester Veendam

VEENDAM (ANP) - De gemeenteraad van Veendam heeft Annelies Pleyte voorgedragen als nieuwe burgemeester. De 53-jarige Pleyte was eerder jarenlang politiek adviseur van Mark Rutte. Ook heeft ze topfuncties bekleed bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en de Nationaal Coördinator Groningen.

8 uur geleden
Kamermeerderheid vindt hoorzitting met nieuwe premier niet nodig

DEN HAAG (ANP) - Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft geen behoefte aan een hoorzitting met de nieuwe minister-president, voordat die door de koning wordt beëdigd. Een oproep daartoe van GroenLinks-PvdA-leider Frans Timmermans kreeg onvoldoende steun, mede doordat de coalitiepartijen tegen stemden.

9 uur geleden
Van Zwol kan met instemming van Kamer kabinet gaan samenstellen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer stemt in met de aanstelling van Richard van Zwol als formateur. Hij moet de regeringsploeg gaan samenstellen die het hoofdlijnenakkoord van PVV, VVD, NSC en BBB verder gaat uitwerken. PVV-leider Geert Wilders had hem voor deze rol voorgedragen.

9 uur geleden
Bontenbal tegen Van der Plas: hoop voor boeren is van korte duur

DEN HAAG (ANP) - "De wanhoop in de ogen van redelijke mensen is deze week hoop geworden", zegt BBB-leider Caroline van der Plas in het debat over het hoofdlijnenakkoord. "Ik ben bang dat die hoop van korte duur is", werpt Henri Bontenbal (CDA) tegen. Hij valt haar aan op verschillende plannen die in het akkoord staan, die volgens hem boeren niet ten goede komen.

13 uur geleden
Omtzigt steunt btw-verhogingen, maar 'niet met heel veel plezier'

DEN HAAG (ANP) - NSC staat achter de voorgenomen btw-verhogingen op onder meer hotelovernachtingen, boeken en theatervoorstellingen, maar "niet met heel veel plezier", zegt partijleider Pieter Omtzigt. Rob Jetten (D66) ondervroeg hem over een fictief weekendje Twente, dat volgens Jettens berekeningen 30 euro duurder zou worden.

14 uur geleden
Partijen vallen Omtzigt aan op bestaanszekerheid in akkoord

DEN HAAG (ANP) - Bestaanszekerheid was een belangrijk thema in de verkiezingscampagne van NSC, maar hierop is volgens partijen als SP en Partij voor de Dieren te weinig bereikt. "We doen het minder slecht dan het vorige kabinet en dus mag u dankbaar zijn", zo vat Esther Ouwehand hoofdlijnenakkoord samen. Mensen in armoede hebben hier "geen hol aan", luidt het verwijt van de PvdD-leider aan het adres van Pieter Omtzigt van NSC.

15 uur geleden
Erkenning Palestijnse staat voor kabinet niet aan de orde

DEN HAAG (ANP) - "Eenzijdige erkenning van een Palestijnse staat brengt een oplossing op dit moment niet dichterbij. Dat vraagt om een zorgvuldige afweging." Dat laat een woordvoerder van demissionair minister Hanke Bruins Slot (Buitenlandse Zaken) weten als reactie op het besluit van Spanje, Ierland en Noorwegen om de Palestijnse staat te erkennen.

15 uur geleden