Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiezers positief over stembureauvrijwilligers met beperking

Kiezers positief over stembureauvrijwilligers met beperking

UTRECHT (ANP) - Stichting Prokkel heeft "heel veel positieve reacties" gekregen op de aanwezigheid van mensen met een verstandelijke beperking in de stembureaus woensdag. "We horen dat de sfeer prettig was en dat ook de kiezers dat vonden", zegt landelijk projectleider bij de stichting Marian Geling.

Dit jaar deden ruim driehonderd zogenoemde 'prokkelduo's' mee als vrijwilligers in de stembureaus. Zo'n duo bestaat uit iemand met een verstandelijke beperking en een buddy.

De stichting begon met een proef tijdens de landelijke verkiezingen van 2021. Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen deden er tweehonderd duo's mee en dit jaar dus zo'n honderd meer.

Elke stembureauvrijwilliger moet een toets maken om te bepalen of hij of zij weet wat er moet gebeuren op het stembureau, legt Geling uit. De vrijwilligers met een verstandelijke beperking kregen een training vooraf, gegeven door iemand die ook zo'n beperking heeft. Zij gaf uitleg over bijvoorbeeld het controleren van het paspoort en het stembiljet.

Buddy

Mocht de vrijwilliger met de beperking op het stembureau toch overweldigd raken, dan kon de buddy het overnemen, zodat het aantal stembureauleden gelijk zou blijven. Voor zover Geling weet is het nergens zover gekomen woensdag.

Belangrijkste opbrengst van de dag is volgens haar dat het stembureau meer "een afspiegeling van de samenleving" is met de aanwezigheid van de vrijwilligers met een beperking. "En dat iedereen ziet dat mensen met een verstandelijke beperking ook een belangrijke rol kunnen vervullen."

Meer uit Politiek

Spreidingswet nauwelijks aangescherpt, ondanks kritiek RvS

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet past het wetsvoorstel voor de spreidingswet voor asielzoekers nauwelijks aan, ondanks de kritiek die de Raad van State erop heeft geuit. Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving van de NOS. Het voorstel van staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) kwam tot stand na lange discussies binnen de coalitie en met grote vertraging. Om die reden zou hij nu niet bereid zijn het voorstel aan te passen. De wet zou bovendien pas op 1 januari volgend jaar kunnen ingaan, een jaar later dan aanvankelijk het plan was.

4 uur geleden
Kamer nog niet gerust op onrust in financiële sector

DEN HAAG (ANP) - De recente onrust op de financiële markten roept bij Kamerleden herinneringen op aan de kredietcrisis van 2008. Zij vrezen dat ook Nederlandse banken last kunnen krijgen van de problemen bij hun Amerikaanse en Zwitserse branchegenoten en dat dit ook de bredere economie zal raken. Minister Sigrid Kaag (Financiën) blijft er evenwel bij dat de financiële sector in ons land "weerbaar" is.

5 uur geleden
Kamer dringt aan op actie om megawinsten farmaceuten te temperen

DEN HAAG (ANP) - De Tweede Kamer dringt aan op actie en eventueel nieuwe regels om meer zeggenschap te krijgen over de 'big pharma'. Grote farmaceutische bedrijven maken megawinsten, maar daarnaast ontstaan er steeds vaker tekorten aan medicijnen en lopen ook de uitgaven aan geneesmiddelen snel op. Zorgminister Ernst Kuipers deelt de zorgen en zegt "met urgentie" op meerdere vlakken aan de slag te zijn om de snel stijgende medicijnkosten te kunnen drukken. "Op deze manier is het systeem niet te handhaven", zei Kuipers tijdens een Kamerdebat.

5 uur geleden
Timmermans nodigt Van der Plas uit voor stikstofoverleg

BRUSSEL (ANP) - Eurocommissaris Frans Timmermans gaat "graag" in gesprek met BBB-leider Caroline van der Plas over een oplossing voor de stikstofcrisis. "Ze is van harte welkom. Ik ontvang 'r heel graag", zegt de klimaatman van de Europese Commissie.

7 uur geleden
Linkse partijen: meer geld van Netflix naar Nederlandse makers

DEN HAAG (ANP) - Streamingplatforms als Netflix moeten verplicht een flink deel van het geld dat ze hier verdienen uitgeven aan onafhankelijke Nederlandse producenten, vinden de linkse oppositiepartijen GroenLinks, PvdA en SP. De VVD wil ook dat er meer Nederlandse producties worden gemaakt, maar vindt het prima als bedrijven als Netflix dat zelf doen. Dat zeggen Kamerleden tijdens een debat over mediabeleid met de verantwoordelijk staatssecretaris Gunay Uslu.

7 uur geleden
SP en VVD willen sjoemelaars met energielabels hard aanpakken

DEN HAAG (ANP) - Fraude en sjoemelen met energielabels moeten hard worden aangepakt, vinden SP en VVD. Als energielabels van woningen te rooskleurig worden voorgesteld, moet er meer voor het huis of een hogere huur worden betaald, maar ook voor een hoge energierekening. Via opsporen, toezicht houden en boetes opleggen, moet hier een eind aan worden gemaakt, willen SP en VVD.

8 uur geleden
Rutte schuift aan bij eerstvolgende toeslagendebat

DEN HAAG (ANP) - Minister-president Mark Rutte schuift aan bij het eerstvolgende commissiedebat in de Tweede Kamer over de afhandeling van het toeslagenschandaal. Dat schrijft staatssecretaris Aukje de Vries, die verantwoordelijk is voor Toeslagen, in een Kamerbrief. Het debat staat gepland op 23 mei.

10 uur geleden