Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiezers Caribisch Nederland blijven trouw aan 'oude' partijen

Kiezers Caribisch Nederland blijven trouw aan 'oude' partijen

WILLEMSTAD (ANP) - Op Bonaire zijn de traditionele partijen UPB (christen-democratisch) en de sociaal-democratische partij Demokrat met allebei drie zetels de grootste partijen bij de lokale verkiezingen geworden. In de eilandsraad van in totaal negen zetels gaat de meer liberale MPB van vier naar twee zetels, nieuwkomer M21 krijgt één zetel.

Dezelfde onderverdeling is ook te zien in de resultaten van de verkiezingen voor het kiescollege, waarvan de uitslag meetelt voor de samenstelling van de Eerste Kamer. Demokrat is de grootste met ruim 37 procent van de stemmen voor het kiescollege. UPB heeft 26 procent en MPB ruim 16 procent. De rest is onderverdeeld in M21 en lijst Jaap Kos.

Sinds een grondwetswijziging in 2018 stemmen ook de inwoners van Bonaire, Sint-Eustatius en Saba over de samenstelling van de Eerste Kamer. Aangezien de bijzondere gemeenten geen Provinciale Staten hebben, gaat dit via deze afzonderlijk gekozen kiescolleges.

PLP

Op Sint Eustatius is de CDA als derde en laatste geëindigd bij de Eilandsraadverkiezingen. Die werden gewonnen door de progressieve arbeiderspartij PLP, die al de grootste partij van het eiland was. PLP behaalde iets meer dan 55 procent van de stemmen, de Democratische partij DP kreeg 38 procent en het CDA kreeg 7 procent. Voor het kiescollege deden alleen de DP en het CDA met respectievelijk 71 en 29 procent mee.

Op Saba bleef de partij WIPM de grootste. De partij behaalde in 2019 alle vijf de zetels in de Eilandsraad. Daarvan heeft het er nu drie overgehouden, twee gaan er na de nieuwkomer: Party for Progress, Equality & Prosperity (PEP). Aan de verkiezingen het kiescollege deed alleen de WPIM mee, hoeveel stemmen er zijn uitgebracht is nog niet bekend.

Meer uit Politiek

Meer partijen willen verkiezingsprogramma laten doorrekenen

DEN HAAG (ANP) - Vergeleken met de vorige Tweede Kamerverkiezingen zijn meer partijen van plan hun programma te laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). Zeker tien partijen zijn dit van plan. De vorige keer waren het er acht. Vooral kleinere oppositiepartijen doen niet mee, uit principiële redenen of omdat ze het te veel moeite vinden.

13 uur geleden
Veldkamp tevreden over militaire steun VS voor Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Nederland is tevreden met de afspraak die de Amerikaanse president Donald Trump en NAVO-baas Mark Rutte hebben gemaakt om op kosten van Europese lidstaten van het bondgenootschap extra Amerikaanse wapens naar Oekraïne te sturen. "Ik ben erg blij dat Europa en de VS op dit punt op een lijn zitten", zei demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) voor het begin van de vergadering met EU-ministers van Buitenlandse Zaken.

13 uur geleden
Veldkamp wil dat afspraken Israël blijven staan, geen maatregelen

BRUSSEL (ANP) - Demissionair minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken) ziet dat er in Gaza nog onvoldoende gebeurt om de humanitaire situatie te verbeteren, maar "ik wil wel dat het gaat werken". Israël moet zich volgens hem houden aan de afspraken die met de EU zijn gemaakt. Het belangrijkste wat Veldkamp dinsdag wil bereiken op de vergadering met de EU-ministers van Buitenlandse Zaken is dat de lijst met maatregelen niet van tafel gaat, zei hij voor het begin van de vergadering.

15 uur geleden
RvS komt eind zomer met advies strafbaarstelling illegaliteit

DEN HAAG (ANP) - De Raad van State streeft ernaar om uiterlijk begin september het advies over het strafbaar stellen van illegaliteit klaar te hebben. Dat bevestigt de belangrijkste overheidsadviseur na berichtgeving door de Volkskrant. De verwachting is dat het advies klaar is voordat de Eerste Kamer op 8 september weer aan het werk gaat.

2 dagen geleden
Schoof: kabinet tornt niet aan geld voor verlaging eigen risico

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat gewoon door met het plan om het eigen risico te halveren, zoals de ingekrompen coalitie destijds met de PVV had afgesproken. Volgens demissionair en partijloos premier Dick Schoof zijn de financiële aspecten hiervan onderdeel van het nieuwe zorgakkoord dat begin juli werd gesloten met veel zorgpartijen. Schoof zei dat vrijdag tijdens zijn persconferentie na de laatste ministerraad voor de zomer na aantijgingen van oud-zorgminister en vicepremier Fleur Agema (PVV) op X.

4 dagen geleden
Kabinet in beroep tegen vernietiging natuurvergunning Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet gaat in hoger beroep tegen de gerechtelijke uitspraak die de natuurvergunning van Schiphol vernietigde. Dat schrijft staatssecretaris Jean Rummenie (Natuur) in een Kamerbrief. De staatssecretaris moet opnieuw de vergunningaanvraag beoordelen, ook nu een hoger beroep is ingesteld.

4 dagen geleden
Ambtelijk advies aan nieuw kabinet: verbeter saldo met 7 miljard

DEN HAAG (ANP) - Het volgende kabinet moet het begrotingssaldo richting 2030 structureel met 7 miljard euro verbeteren, door te bezuinigen of belastingen te verhogen. Dat adviseert de Studiegroep Begrotingsruimte (SBR), een groep topambtenaren die in de aanloop naar Tweede Kamerverkiezingen in kaart brengt hoeveel bestedingsruimte de nieuw te vormen regering heeft.

4 dagen geleden