Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Kiev wil spoedzitting VN-Veiligheidsraad over raketbeschietingen

Kiev wil spoedzitting VN-Veiligheidsraad over raketbeschietingen

KIEV/NEW YORK (ANP/RTR) - Oekraïne eist een spoedzitting van de VN-Veiligheidsraad om de raketbeschietingen op het Oekraïense energienetwerk te bespreken. Rusland bestookte woensdag het netwerk opnieuw. Daarbij is weer in veel plaatsen de stroom uitgevallen en dat leidt vaak ook tot bijvoorbeeld het wegvallen van de drinkwatervoorziening. Het gaat volgens president Volodimir Zelenski om doelgerichte aanvallen op burgers en niet-militaire doelen en het komt volgens hem neer op terreuraanvallen.

Volgens diplomaten bij de VN in New York gaat de spoedzitting om 22.00 uur onze tijd (woensdag) beginnen. Zelenski spreekt dan naar verwachting de raad in een videoverbinding toe. Hij had zijn ambassadeur bij de VN in New York, Sergej Kislitsia, opgedragen een zitting te vragen wegens "moord op burgers, verwoesting van civiele infrastructuur en daden van terreur".

Rusland vuurde tientallen raketten af op energiecentra. Dat veroorzaakte grote schade en stroomuitval. Ook vielen volgens de Oekraïense autoriteiten zes doden en 36 gewonden. Er zijn bombardementen gemeld uit zeker vier plaatsen in het land: Vinnitsia, bijna 200 kilometer ten zuidwesten van Kiev, in Krementsjoek, aan de rivier de Dnjepr, 250 kilometer ten zuidoosten van de Oekraïense hoofdstad Kiev, in de westelijke stad Lviv en in de hoofdstad zelf. Die lijkt het voornaamste doelwit van de aanvallen te zijn geweest. Miljoenen mensen in de stad en in de regio Kiev kwamen zonder stroom en ook vaak zonder water te zitten.

Meer uit Buitenland

Negen agenten gewond bij wilde achtervolging in Vlaanderen

HEUSDEN-ZOLDER (ANP/BELGA) - Bij een wilde achtervolging over 100 kilometer door drie Belgische provincies zijn negen agenten gewond geraakt, berichten Belgische media. Politie in de streek van Leuven bemerkte een verdacht voertuig op en wilde een controle uitvoeren. De auto reed echter met hoge snelheid over een autosnelweg naar het oosten en nam een afrit ten noorden van Hasselt. Maar de chauffeur maakte daar snel rechtsomkeert en reed de snelweg weer op in westelijke richting, richting Leuven.

10 minuten geleden
Doden bij brand in Italiaans ziekenhuis

TIVOLI (ANP/DPA) - Bij een hevige brand in een ziekenhuis in Tivoli, ten oosten van Rome, zijn vier doden gevallen. Circa tweehonderd patiënten zijn naar andere ziekenhuizen overgebracht of in een nabijgelegen school ondergebracht. De brand brak vrijdagavond uit in het hospitaal San Giovanni Evangelista en breidde zich snel uit.

1 uur geleden
EU op klimaattop: verzet OPEC tegen fossiele stop is schandalig

DUBAI (ANP) - Het verzet van oliekartel OPEC tegen mogelijke afspraken op de klimaattop over het uitfaseren van fossiele brandstoffen is schandalig, vindt de Spaanse vice-premier Teresa Ribera die de EU-landen vertegenwoordigt in Dubai. "We zeggen niet dat we morgen al stoppen met fossiele brandstoffen. Maar we moeten afspraken maken zodat we op termijn ermee kunnen stoppen." Ook Eurocommissaris Wopke Hoekstra is het hiermee eens.

3 uur geleden
Harvard-bestuurder biedt excuses aan om antisemitismerel

CAMBRIDGE (ANP/AFP) - De bestuurder van de prestigieuze Harvard University, Claudine Gay, heeft publiekelijk excuses aangeboden voor opmerkingen die ze maakte in het Amerikaanse Congres en die in de VS werden beschouwd als antisemitisch. "Het spijt me", zei Gay tegen universiteitskrant Harvard Crimson. "Woorden doen ertoe", gaf de bestuurder toe.

9 uur geleden
Amerikaanse acteur Ryan O'Neal (82) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse acteur Ryan O'Neal is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat nieuws heeft zijn zoon Patrick gedeeld via Instagram. In 2001 werd bij O'Neal een vorm van leukemie vastgesteld. O'Neal was bekend van zijn rollen in onder meer Love Story, Paper Moon en What's Up, Doc? Bij het grote publiek werd hij vooral bekend door zijn rol als Rodney Harrington in de soap Peyton Place.

11 uur geleden
Verenigde Staten verwerpen onmiddellijk bestand in Gazastrook

NEW YORK (ANP/RTR/AFP) - De Verenigde Staten hebben een voorstel voor een onmiddellijk bestand in de Gazastrook verworpen tijdens een stemming hierover in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Washington gebruikte zijn veto om de oproep te blokkeren. Groot-Brittannië onthield zich, de overige dertien leden waren voor.

13 uur geleden
Zes tieners veroordeeld voor hun rol bij onthoofding leraar Paty

PARIJS (ANP/AFP/DPA) - Een Franse rechtbank heeft zes tieners veroordeeld voor hun betrokkenheid in 2020 bij de spraakmakende radicaalislamitische aanslag op de Franse leraar Samuel Paty. De 47-jarige docent werd onthoofd door een Russische moslim die door de politie werd doodgeschoten. De ex-leerlingen kregen celstraffen opgelegd, uiteenlopend van zes maanden (uitgevoerd met elektronische enkelband) voor één scholier tot achttien maanden voorwaardelijk voor een meisje dat leugens over Paty had verteld, melden Franse media.

14 uur geleden